Сълзи за Фидел Кастро. Стотици хиляди го изпратиха

Бащата на кубинската революция почина на 90 години
4 дек 2016 10:25, Петя Славова
137

Снимка: БТА

Около половин милион души се събраха снощи на главния площад във втория по големина кубински град Сантяго да Куба, за да се простят с бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина на 90-годишна възраст, предаде ТАСС. Те пееха националния химн и скандираха "Аз съм Фидел". Мнозина носеха червено-черни ленти на ръцете си, отбелязва ДПА.

Траурната церемония оглави сегашния кубински лидер, братът и съратник на революционера Раул Кастро. Той произнесе и основната реч, в която оповести желанието на Фидел Кастро да не бъдат кръщавани на негово име площади и улици и да не се издигат паметници в негова чест.

"Лидерът на революцията отхвърляше всякакви прояви на култ към личността и бе последователен по този въпрос до последните часове на живота си. Той настояваше след смъртта му неговото име да не се използва в названия на институти, площади, паркове, булеварди, улици или други обществени места, беше също и против това да се издигат паметници, бюстове, статуи и други подобни обекти в негова чест. В съответствие с волята на другаря

Фидел на следващите сесии на Националното събрание на народната власт ние ще представим съответни законодателни инициативи", каза държавният глава на островната държава, пише БТА.

"Тук, пред останките на Фидел в героичния град Сантяго де Куба, ние се заричаме да браним родината и социализма", подчерта Раул Кастро, цитиран от Франс прес. Той благодари на всички, които изразиха съболезнования или произнесоха слова на солидарност с кубинския народ. Очакваше се да говорят също водачи на масови и обществени организации, а церемонията се предава пряко по телевизия и радиото.

За да отдадат почит на една от най-легендарните личности на ХХ век пристигнаха и редица чуждестранни политици, сред които президентите на Венецуела, Никарагуа и Боливия - Николас Мадуро, Даниел Ортега и Ево Моралес, както и двама бивши бразилски президенти - Лула да Силва и Дилма Русеф. Тук бяха министърът на екологията на Франция, социалистката Сеголен Роаял, както и аржентинската футболна звезда Диего Марадона - близък приятел на покойния кубински лидер.

"Ще ми липсват неговата преданост, неговите съвети, неговото образование", каза Ево Моралес, пристигайки на летището в Сантяго да Куба, където се прегърна с пристигащите по същото време Лула да Силва и Дилма Русеф, които също така бяха много близки с Кастро.

Още по темата

Площадът носи името на героя от освободителната борба на кубинския народ срещу испанското владичество Антонио Масео и бе открит лично от Фидел Кастро през 1991 г. Там се издига 16-метрова бронзова статуя на генерала от освободителната армия, който сякаш призовава народа да се присъедини към въстанието и борбата за свобода и независимост.

ДПА припомня, че именно в Сантяго де Куба, в източния край на Куба, Кастро започна въоръжената борба за сваляне на проамериканския диктатор Фулхенсио Батиста на 26 юли 1953 г., когато предвождан от него въоръжен отряд атакува местната казарма Монкада. Започналото тогава бунтовническо движение премина през редица перипетии, за да триумфира на 1 януари 1959 г., когато въстаническата армия навлезе в Хавана и взе властта, превръщайки Куба в първата комунистическа страна в Западното полукълбо.

Преди да пристигне в източния град траурната процесия с урната с праха на команданте, поставена на лафет, теглен от военен масленозелен джип, измина над 1000 км по територията на 13 от всичките 15 провинции на страната. Навсякъде го посрещаха стотици хиляди кубинци, отдаващи последна почит.

След края на траурния митинг в памет на Фидел Кастро през цялата нощ жители на Сантяго де Куба и едноименната провинция, станали люлка на кубинската революция, оглавена от него, ще се сменят край урната му до зори. Рано сутринта ще започне самото погребение. Урната ще бъде положена в гробището "Санта Ифигения", където е погребан и кубинският национален герой от борбата за независимост Хосе Марти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: кубаФидел Кастро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
7
 
! Отговори
Ф-666 преди 7 години
Това е нищо, януари ще видите няколко милиона да изпращат Расим Плевнелиоглу от прецеденството. Щи има гюмове сълзи и сополи, рев и дране на юнашки фанелки.
68
4
 
6
 
! Отговори
ф 15 преди 7 години
Да си ги искат ,САЩ ще ги скъсат като хартийки и ще изтеглят търговията си .Може да пратят и морската пехота като през 1900 в Китай .
67
3
 
4
 
! Отговори
haha преди 7 години
До ф 15Видяхме го вече по снн преди 13 г в Багдад*****************************************hahahhahahahahhahhaahhahhahhahahahaha Видя това което искаха да ти покажат ... Айде удари чело в земята и пак извий нема по-велик от великия отвъдокеански вожд
66
6
 
10
 
! Отговори
смях, смях преди 7 години
Доларите били световна валута, БИЛИ !От както САЩ взеха първият си заем от КИТАЙ през 1962 година и заложиха ЦЕЛИЯТ СИ ЗЛАТЕН Д.Ъ.Р.Ж.А.В.Е.Н. РЕЗЕРВ доларът е без ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ. ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА КОЛКО ПЪТИ САЩ СА ВЗИМАЛИ ЗАЕМИ ОТ КИТАЙ ?Ако Китай си поиска парите ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ ще им се види като детска ясла.
65
10
 
7
 
! Отговори
ф 15 преди 7 години
Грешиш ,псувните в изт Европаи БГ са следствие на фашлшивия преход.Комунисти да правят капитализъм с цел да го провалят . Следствеието го виждаме -провален преход. Затова Германия,Япония дръпнаха,щото влезе американската войска и наказа който трябва.Същото ще стане и в Куба,а плачещите на снимките ще са първите дето ще съботят статуите на диктатора .Видяхме го вече по снн преди 13 г в Багдад.
64
4
 
5
 
! Отговори
haha преди 7 години
До 86Доларите са световна валута+++++++++++++++++++++Аиде обясни какво означава валута ??? Няма да те питам за световна... Какво означава световен език??? Китай има над 2 милиарда население и 95 % от тях не говорят Английски. Същото важи за Индия.
63
11
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До до 57 Зелени хартийки без покритие...Абе ти с ума ли си ? Доларите са световна валута , а английския език е световен език. Малиий,колко зи ***.? Взеви да се гръмнеш.
62
4
 
11
 
! Отговори
:-( преди 7 години
Почивай в мир , коменданте .Вен серемус.Но пасаран.
61
14
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
Като млад какво хубаво момче е бил, а какъв негодник е станал. Да съсипе острова.
60
4
 
11
 
! Отговори
до Ф 15 преди 7 години
До 2 г САЩ ще направятдесант в Куба и щедекомунизрат страната.Ще имат късмета ,койтоние в изт Европа иособено БГ нямахме .Няма да има мафия отчервен тип и ще имаистинска свобода..СТРАААААШНА СВОБОДА, КАТО НАШАТА НАЛИ ?ЩЕЛИ ДА СИ ВЪРНА СВОБОДАТА , АААААЛОООО ПРОМИТИЯТ МОЗЪК.СВОБОДАТА ИМ ЩЕ Е СЪЩАТА КАТО ПРИ БАТИСТА, НАЛИ ?ТО И НИЕ СЕ ВИДЯХМЕ В ЕДНА СВОБОДА , МАНИ,МАНИ. следватттт много пс*вни .
59
2
 
7
 
! Отговори
ф преди 7 години
Куба е най -старата колония на щатите .Не ми се вярва да оставят да се развие по нашия сценарий с Лукановия преход и Гиньо Ганевската конституция на страхливците.
58
11
 
5
 
! Отговори
ф 15 преди 7 години
До 2 г САЩ ще направят десант в Куба и ще декомунизрат страната. Ще имат късмета ,който ние в изт Европа и особено БГ нямахме . Няма да има мафия от червен тип и ще има истинска свобода.
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лукойл дава ляб на 2500 човекаДънди на около 1500 човека. Лукойл не внася и един лев данък печалба (както и всички руски фирми в БГ), Дънди внася над 25 млн само от данък печалба. Извод - руснаците източват България брутално и трябва д абъдат изгонени.
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 57Дънди прешъс плаща отделно от концесионната такса и всички дължими други такси и данъци в България. Един от тях е данък печалба. За миналата година Дънди са декларирали 450 млн оборот и 250 млн печалба. 25 млн (10%) са дължимият данък печалба които дънди чинно си внасят. За разлика от Лукойл например.
55
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди Фидел в Куба е имало 15 затвора. Сега са над 300. Толкоз за свободна и горда Куба.
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кубинците са открили и как да преплуваш 180 км с гумена лодка сред море от акули!
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До питанкаА лично за другаря Сидеров съм готов да плача!
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спомняте си и за Вожда Ким как реваха севернокорейците...чак дрехите си разкъсваха като дервиши хахахаха...и там истински "рай" ще знаете....важното е да мразят Запада и най-вече Америка!
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ние сме най-най злобния народ !!
50
6
 
9
 
! Отговори
Изпращат диктатор преди 7 години
Обзалагам се, че ако някой от демократичните лидери ритне камбаната няма да се съберат и половината (в % съотношение към брой население). Изключвам членове на кралските фамилии, защото това вече е традиция.Та да попитам западните умни глави, това диктатор ли е?