Новият президент на Австрия: Сигнал за надежда от Виена!

Австриците пък са доволни, вече не са като "бананова република"
5 дек 2016 09:37,
19
Новият президент на Австрия: Сигнал за надежда от Виена!
Снимка: архив Reuters

Австрийците избраха за президент бившия лидер на Зелените Александер ван дер Белен и не позволиха на кандидата на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер да стане първия крайнодесен държавен глава в Европа след Втората световна война, предаде Ройтерс.

"От Виена из Европа се излъчва червено-бяло-червен сигнал за надежда и за положителна промяна", каза Ван дер Белен в реч след изборната победа, имайки предвид цветовете на австрийското знаме. "Аз ще бъда проевропейски президент на Австрия, отворен към света", заяви той.

Повторният балотаж беше свикан, след като първото гласуване през май, спечелено от Ван дер Белен, беше анулирано заради нередности при преброяването.

Австрийците са доволни, че оставят зад себе си комедията от грешки, която доведе до проточване на изборния процес почти една година, предизвиквайки някои социални медии да окачествят страната като "бананова република", отбелязва Ройтерс.

Победата на Ван дер Белен беше приветствана от умерени политици в Европа като удар срещу популистките сили, искащи да отслабят Европейския съюз, посочва Асошиейтед прес.

Още по темата

Влиятелни евроскептични популисти в други страни от ЕС, където догодина предстоят избори, омаловажиха поражението на Хофер като временен неуспех, но резултатът беше приветстван с облекчение от политиците от основното течение.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че австрийците са гласували за Европа. Германският вицеканцлер Зигмар Габриел определи изхода от изборите като "ясна победа за здравия разум срещу десния популизъм".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази задоволство от резултата, като го нарече "добър знак срещу популизма в Европа".

Австрийският канцлер Кристиан Керн настоя, че Ван дер Белен, който е клонящ към левицата либерал и подкрепя ЕС, "ще представлява Австрия по отличен начин в страната и чужбина".

Лидерката на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен и антиимигрантският политик Герт Вилдерс в Холандия поздравиха Хофер за силното му представяне.

Льо Пен, която се надява да се възползва от антиимигрантските и насочените против ЕС настроения, за да спечели президентските избори във Франция догодина, заяви в Twitter, че Хофер и неговата партия са се "сражавали с кураж", и добави, че "на следващите парламентарни избори победата ще бъде тяхна".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Ван дер Белен, като каза, че "продължаването на конструктивното сътрудничество на Австрия за намиране на общи европейски решения и запазване на европейското единство ще останат съществени".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо е тая радост?полувината австриици са евроскептици ,а другата полувина--против меинстриим кандидатите...
17
2
 
2
 
! Отговори
Циник до 12 преди 7 години
Ъъъъъ...нека позная - ти празнуваш Сейнт Кристофър дей...минал си вече под дъгата...и мечтаеш за расови арабски, и африкански осе*менители!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11,10,2008 г. Йорг Хайдер загина в катастрофа, коя ли ще е другата дата? Бог да го прости.---Нежният му приятел дълго скърбя. Бяха потънали в скръб гейсредите.
15
3
 
11
 
! Отговори
Додо преди 7 години
А честито! Дъртия е изтрещял ислямолюбец, предател и послушен плазмодий на вещицaта на Мохамед - Ангела Меркел! Виена вече е полу-*** от "бежанци", сега вече ще я довършат! Световния джихад бая мангизи е набутал за тия избори, защото Виена за тях е символична- там е спрян османския халифат 1529г. и още искат да си го върнат за загубата тогава! Както е видно-успяват!!!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно защото мисля, гласувах и ще гласувам за така наречената националистическа партия.
13
2
 
11
 
! Отговори
Кико преди 7 години
Алооу, Днеса!!! Браво бе! От коя ислямолюбска левичарска подлогa преписахте тази умопомрачаваща статия!?? Как беше, Гардиан, СиЕнЕн или БиБиСи?
12
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 7 години
Браво на австрийците! Това е нация, която се учи от миналото си.Не вярвам на т.нар. патриотични/ национални или както искат да ги наричат партии.Това са партии на хора, които под формата на национализъм/националсоциализъм/псевдо патриотизъм избиват комплекси и ще тласнат света към гибел. Нека не забравяме уроците на втората световна война и това, че оръжията са на светлинни години от тогава. Разпалването на световна война в днешния свят ще доведе неминуемо до гибелта му. Мислете!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя път се размина, но ще видим на следващите избори ...Чичу се разсънва.
10
5
 
26
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
На този като му чета евроатланическите писания, все едно наш Плевньо чета... ***.
9
5
 
8
 
! Отговори
Австрия преди 7 години
11,10,2008 г. Йорг Хайдер загина в катастрофа, коя ли ще е другата дата? Бог да го прости.
8
6
 
16
 
! Отговори
Антрополог преди 7 години
Очевидно австрийците се видоизменят,дано и да поумняват от това.Да е за добро
7
3
 
32
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Очевидно традиционните партии не разбират или не искат да разберат посланието,отправено им от избирателите!А то е-незабавна промяна в политиката,вкл. И по емигрантския въпрос!Нещо като последно предупреждение-"Засега се въздържаме да изберем крайни партии,но ако продължавате така..."Старите партии вече са доволни и на минимална преднина,стига да запазят сладкия си живот!До къде ще доведе това-хич не ги интересува!
6
9
 
19
 
! Отговори
есес преди 7 години
Минимална разлика, вероятно има използван костинбродски похват. Ех, ако не беше открита тук костинбродската далавера какви резултати щеше да има ГЕРБ. Ама на, откриха далаверата и оттогава ГЕРБ закъса с изборните резултати. Дори непознатият Радев ги разгроми катастрофално.
5
3
 
33
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Идеята всъщност е , че баба ви Меркел уж все пак има съюзник - ще продължи да праща от Италия тарамбуки за Австрия
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2Искам да те видя ти на какво ще мязаш на неговите години... "р.еп.тило.с сапиенс" ... сериозно?...
3
8
 
19
 
! Отговори
Ван дер преди 7 години
Ван дер Белен - типично за Австрия име.
2
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като му видя лицето на снимката и ми става ясно що за стока е , р.еп.тило.с сапиенс
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вие не разбрахте ли, че от президента в парламентарните републики нищо не зависи и е само за фасон?