US астронавт с няколко космически рекорда приет в болница

Джон Глен е най-възрастният човек, летял в космоса
8 дек 2016 07:28, Елка Василева
4
US астронавт с няколко космически рекорда приет в болница
Джон Глен. Снимка: архив, Reuters

Бившият астронавт от НАСА Джон Глен, първият американец, извършил околоземен полет, е приет в болница в щата Охайо, съобщи Си Ен Ен, цитирайки представител на Университетската болница на Охайо, предаде ТАСС.

Според говорителя Ханк Уилсън 95-годишният Глен е в отделението за лечение на онкологични заболявания на болницата. Уилсън не уточни дали Джон Глен има рак и какво е състоянието му, а единствено посочи, че бившият астронавт е приет за наблюдение преди около седмица.

Телевизия Ен Би Си, позовавайки се на близки на Глен, съобщи, че бившият астронавт е приет в болница след неочаквано влошаване на здравословното му състояние. През 2011 г. той е претърпял операция по протезиране на колянова става, а през 2014 г. му е заменена сърдечна клапа.

Джон Глен държи няколко космически рекорда. През 1962 г. той става първият американски астронавт, който извършва орбитален полет около Земята на кораба "Меркурий-Атлас-6". Преди него това са постигнали съветските космонавти Юрий Гагарин и Герман Титов.

Глен е единственият жив от "първата седморка" - първия отряд американски астронавти, които са летели в едноместни кораби от серията "Меркурий". Той за втори път е летял в космоса на борда на совалката "Дискавъри" през 1998 г. на 77 години, което го прави най-възрастният човек в космоса.

Глен повече от 20 години е бил сенатор от щата Охайо. Той е член на Демократическата партия и активно е подкрепял Барак Обама, включително с помощ в провеждането на предизборната му кампания. В Хюстън, щата Тексас, където е първата централа на НАСА, има стоманена плоча в чест на Джон Глен, разположена до статуя на Юрий Гагарин, отбелязва ТАСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: астронавтДжон Глен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Друга гледна точка преди 7 години
Да прав си за парите, но идеята е друга,не е свързана със система на управление. Медицината днес е на изключително високо ниво. В пъти по-високо от това,което се предлага на обикновения човек. Но в днешния пренаселен свят,които се движи само от мисълта за пари,удължаването на човешкия живот до 90 годишна възраст е в разрез със икономиката. Няма как човек да получава пенсия 25-30 години и икономиката да е с постоянен растеж от минимум 3% на година. Робството не си е отишло, просто се видоизмени.
3
4
 
2
 
! Отговори
ТКЗС преди 7 години
До "Равенство" #2 ... имаш ли си и бегла представа за какви суми идва реч ? и кой ще плаща за всичко това :) това със соца сме го яли за всички по равно нищо ... безплатно нищо :)
2
0
 
4
 
! Отговори
"Равенство" преди 7 години
Хората от тези кръгове - милиардери, национални герои,кралски семейства,политици - имат достъп до много по-развита медицина от останалата част от света. Жалко е, че тя никога няма да бъде достъпна за обикновения човек. Хора като Джордж Буш (старши), кралица Елизабет Втора, Лоран Бъффет са в 90те си години и са активни членове на елитния свят. В България са малко хората които могат да се "порадват" на старините си и често са захвърлени от обществото като негодни хора от които няма нужда.
1
0
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Корав. Дай Боже всекиму.