Що за заплахи тегнат над Русия? От какво се страхува Путин?

ДВ за новата руска доктрина за информационна сигурност
9 дек 2016 21:00, Елка Василева
266
Що за заплахи тегнат над Русия? От какво се страхува Путин?
Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин подписа наскоро новата руска доктрина за информационна сигурност. Александър Плюшчев от Дойче веле проучи документа и го "преведе" на разбираем език - от какво се страхуват в Кремъл.

Когато разглеждах новоподписаната от Владимир Путин доктрина за информационната сигурност на Русия, бях недалеч от Кремъл. Намирах се в един хотел в очакване на една пресконференция, в която впрочем участваха и представители на компания за информационна безопасност. Какво съвпадение!

Точно в този момент впрочем мобилните карти в смартфона ми отново ме лъжеха, че се намирам не там, където всъщност бях, т.е. не на улица "Неглинная", а на летище "Внуково". Тази навигационна заблуда се наблюдава от няколко месеца насам: от време на време около Кремъл GPS-системите отпращат хората или към летище "Внуково", или в нищото, т.е. просто губят актуалните координати.

Още по темата

Все още няма разбираемо официално обяснение за това, но експертите предполагат, че на територията на Кремъл е инсталирано специално оборудване, подменящо координатите на навигационните системи, по които се ориентират потребителите на смартфони.

Що за заплахи тегнат над Русия?

Предполага се, че тази мярка е въведена за защита от безпилотни летателни апарати. Защото летището е забранена зона за полети на подобни апарати. Координатите на летищата вече се запаметени в серийно произвежданите дронове, за да не си помисли някой да върши глупости. А от време на време кремълското оборудване се изключва и всички собственици на смартфони благополучно се завръщат от летище "Внуково" в центъра на Москва.

Струва ми се, че тази история има пряко отношение към доктрината за информационна сигурност на Русия, тоест с гледната точка на държавата по отношение на тези проблеми и пътищата за тяхното решаване. Тези хора наистина ли се страхуват, че в Кремъл може да долети дрон и да натвори там нещо необратимо?

Или че ще бъде извършено високотехнологично престъпление срещу Владимир Путин с хеликоптер-камикадзе, серийно производство с фабрични настройки? Ако това действително е така, ще започна да вярвам, че властите премахнаха тролеите от центъра на Москва, само за да може хеликоптерът да кацне, без да се оплете в тролейбусните жици и да евакуира спешно някой от нашите ръководители.

Но дори и тези заплахи да са реални, методите за борба срещу тях са меко казано странни. Те игнорират интересите на мнозинството руснаци и им създават проблеми. Но кой ли обръща внимание на хората, особено когато става дума за националната сигурност, пък ако щете и за параноята на хората в Кремъл!

Същото е и с новоподписаната доктрина за информационна сигурност. Документът от 17 страници представлява не само анализ на реалните заплахи, но се заиграва и с измислени страхове. Многото изброени опасности са меко казано спорни, а средствата за тяхното противодействие, както в случая със защитата от дронове, не обещават нищо добро за мирното население.

Ще ви дам един пример. В доктрината четем следния пасаж: "Възможностите за трансграничен обмен на информации все по-често се използват за постигането на геополитически, противоречащи на международното право военно-политически, а също и терористични, екстремистки и престъпни цели в ущърб на международната сигурност и стратегическата стабилност".

И още един цитат: "Един от основните негативни фактори, влияещи на информационната сигурност, се явява растящата възможност на редица чужди държави за информационно-техническо въздействие върху информационната инфраструктура за военни цели." Преведено на нормален език това означава следното: това, че хората могат да получават информации от различни източници по цялата земя е много по-опасно от кражбите и технологическото въздействие във военната сфера.

А къде са експертите по информационна сигурност?

Изобщо на заплахите за държавния строй, на екстремизма и даже на психологическото въздействие, насочено срещу историческите корени и патриотичните традиции, се отделя свръхпропорционално внимание. Не се шегувам, така е записано в доктрината.

Това означава, че не бива да очакваме скорошно прекратяване на идиотските репресии от рода "затвор за препредаване на постинг". Те напълно съответстват на държавната позиция и мотивират желанията на ниските полицейски чинове да получат още някоя звезда на пагона или парична премия.

Освен това заявената цел за "Съблюдаване на баланса между потребностите на гражданите от свободен обмен на информации и ограниченията, свързани с националната сигурност, в това число и в информационната сфера", може да се интерпретира по различни начини. Разбира се, в документа е отделено място и на суверенитета в информационното пространство, както и на развитието на национална система за управление на руския сегмент в интернет. Което ще рече, че е напълно възможна и изолацията на сайтовете със съдържание на руски език.

Не бива обаче да смятаме цялата доктрина за параноичен брътвеж. Не можем да оспорим факта, че Русия не разполага със собствени технологии и няма достатъчно експерти.

В доктрината обаче не се казва защо толкова много руски компютърни специалисти заминават в чужбина, впрочем някои от тях - като Павел Дуров - принудително. Нито пък става дума за това защо много от руските предприемачи в ИТ-сферата откриват своите фирми в Силициевата долина или в Италия, а не в Русия. Може би, защото причините за това са извън сферата на "информационната сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния спонсориран памфлет. Едвя успях да прочета статията. Аман от глупава пропаганда. Ами американския президент като не се страхува от нищо защо заглушиха всички мобифони като клинтън беше в софия?
118
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И понеже ЕССР ограничава търговията на Путин в евра, от криворазбраните си интереси, то Путин няма избор, на него евра не му трябват, т.е. и да му предлагате евра(щото левчето сега е дериват на еврото) ще трабва да купувате злато или рубли през форекса с евра и да плащате сметката на финансовите акули, които това и чакат, да ви скалпират - мидълмена ;-). А после да плащате на Путин с надбавка над това ако имахте търговия с Русия, т.е. пазар и си плащате за суровината в рубли :-).
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ти се връща 191. Четворен.
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Замисляли ли сте се защо плащате руския нефт и газ в долари, и къде се "прайсва" тая цена. В Москва, ли се формира цената на руския нефт и газ, и защо не е в рубли или в тройунции злато ами в долари? И ако ще ми отговаряте с ЕССР клишета ги запазете за себе си.Я си помислете какво ще стане в момента когато Путин ви каже, от утре или злато или рубли за руския нефт и газ - само вижте колко % от вноса е.От къде рубли ако не изнасяте за Русия, или за света ама в тройунции злато.
115
7
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Не я мислете Русия, тя е кораво ко**ле!Мислете вие как ще изкорените *****растията от себе си (разбира се, ако я считате за нещо не добро) ;-)
114
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото на народа му е забранено да "инвестира" в собственото си бъдеще - т.е. инвестициите могат да са само в долари. За това на власт в Русия и днес са "либералите", като Набиулина, тоя дето наскоро го опандизиха с милионите и т.н. Те спазват политиката на така наречения Вашингтонски Консенсус. Момента в който Путин ги изхвърли като мръсни котараци при господарите им народа му ще почне да се възстановява. Защото няма да е нужно да заема в долари. А за международните транзакции - злато.
113
8
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 7 години
Това са факти.А пропагандата е СРЕЩУ Русия.турска злонамерена пропаганда срещу Русия.
112
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иран стана проруски не поради обичта на персите по отношение на руснаците. Прочети си уроците, дори шаха на Иран го казва. youtube/watch?v=82QuRFajeGgА в България не сте порастнали дори до нивото на американска марионетка като шаха, да не говорим да сте на нивото на Путин, по отношение на националните интереси на България, затова като папагали повтаряте ЕССР пропагандата.
111
5
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 7 години
Те тези санкции малко напомнят на оня китаец, който пикaeл срещу вятъра и после се чудел защо бил жълт...
110
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като защитава народа си защо народът му мизерства?
109
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е пораснал отдавна. Факта, колко много негови "фенове" го мразят е достатъчно доказателство, че е почнал да защитава интересите на народа си. естествено ще защитава и неговите си, да не е луд да защитава интересите на "маразещите" го фенове.Преди когато даваше безплатно, Ходорковски и сие, беше "чап" ;-). Как бе, пази се от данайците като ти носят дарове(хвалят те).
108
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санкциите са вид пренебрежително мълчание. Както виждаш никой нищо не предприема съвместно с Русия. Изключвам азиатските халифати, джамахирии и там каквото е Иран.
107
5
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 7 години
Разбираема е злобата на всички зверове, зинали паст срещу Русия, която е огромна и вече не е на колене, както им се искаше. А това е доказателство, че Русия е фактор, с който те са длъжни да се съобразяват, искат или не, иначе щяха да я подминават с пренебрежително мълчание.Моите съболезнования.
106
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин се страхува да порасне.
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чак пък безплатно да сме ги учели, там където аз ги помня си плащаха и още как. Плащаха либийците, мозамбикците, сирийците. А в техните страни имахме концесии за добив на нефт, вода и суровини. Строяхме системи за напояване и т.н. Сега сме аут от там, на хранилката на ЕССР. Нема що големо добро.А от виетнамците, при сегашния им растеж, ако знаехме как да се възползваме можеше и да спечелим. Ама "фобите" освен негативизъм друг бизнес не разбират.
104
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Русия не разполагаше със собствени технологии то американските ракети сега нямаше как да летят с РД-180. Така, че като се правите на спецове дефинирайте коректно какви технологии не и достигат. Софт се пише и в къщи, трика е какъв. Ами смартфоните днес да не се произвеждат в долината. Проверете къде се прави Айфона, за ЛГ и Самсунг е ясно. Или Глонас е американски ;-)?Специализацията е полезна до ниво, а сега ИТ балона е като през 2001-а, изводите за вас. ИТ-та са финансови "илитерати".
103
7
 
4
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Човек трябва да е луд за да вярва на тия демагогски СМИ! Стоп мерси благодаря. Над Раша заплахи не тегнат, но пък над ЕС тегне много страшна такава
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА ! 159"Върнете онази България, в която по улиците виждахме само бели хора - българи."Защо лъжеш? Тогава бяхме"интернационалисти" и беше пълно с араби и африканци които безплатно хранехме и обучавахме. Освен това защо не си спомняш за десетките хиляди виетнамци които бяха плъзнали навсякъде като ***?Ето ви още едно доказателство че тук пишат хора за които основната цел е да лъжат и дезинформират останалите.
101
6
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
До АнонименTaм е работата 157, че нищо не можете. Тези, които могат - напускат, тези, които не могат - търпят. България въобще не бива да се сравнява с тогава и сега, защото е една руина, ако се съпостави с онова време. Лошото е, че нищетата се е настанила заедно с няколко банана и един чийз бургер - трайно в главите на тези, които мислят като теб.. Както казват американците - дъм ас мадафакарс:)
100
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иска им се на дойче зеле да видят Русия като разграден двор и вермахта пак да вършее, но няма го майстора.Приемат желаното за реално, но ядец.