Алепо, Руанда, Сребреница: Далечни, а толкова близки

"Никога повече" – мантра, която светът не спира да повтаря
15 дек 2016 18:39,
142
Алепо, Руанда, Сребреница: Далечни, а толкова близки
Снимка: архив Reuters

Преди 2 месеца ООН се зарече: Няма да допуснем Алепо да стане втората Руанда!

Всъщност всеки път, когато масово клане на невинни цивилни започне си повтаряме едно и също. Сега "Никога повече" се повтаря в Алепо, дори когато пиша тези редове, започва Джули Лерназ, директорът на Центъра за хуманитарна безопасност, от редовете на "Телеграф".

Още по темата

Операцията на сирийското правителство да поеме отново контрола над окупираната от бунтовниците източна част от Алепо е във финалната си фаза и разказите за ужасиите валят като из ведро.

Едни разказват, че сирийската армия върви от врата на врата и убива хората на място. Други твърдят същото за бунтовниците. Най-малко 82 цивилни, включително жени и деца, са били застреляни в понеделник според говорител на Върховния комисариат на ООН за човешките права.

Жителите на Алепо се страхуват от екзекуции, или мъчения, или изчезване, или изнасилване. Междувременно призивите за осигуряване на безопасен коридор за евакуация на цивилните остава нечут. 100 000 души са все още в капан в Алепо.

Ако тази история звучи познато, то е защото сме я чували преди. Видяхме я на полетата за убийства в Камбоджа, призрачните градове на Иракски Кюрдистан, отровени от химически оръжия, видели сме го в лицата на руандийците, размахващи мачете. Видяхме го при обсадата на Сараево и Сребреница, в полетата на смъртта в Дарфур.

"Никога повече", закле се се света, след тези зверства. Въпреки това те продължиха, същите зверства сега са извършвани в Алепо и светът гледа с абсолютно същата безучастност.

Не можем да кажем, че не сме знаели. И тогава знаехме, и сега знаем. Гледаме в реално време как ужасените жители на Алепо се сбогуват за последно с живота в социалните медии. "Белите каски" в Сирия, които действат като екипи за първа помощ, пратиха своят апел към света: "Бомбите падат, докато пишем това. В продължение на години хуманитарните ни доброволци работиха, за да спасят живота на хората в Алепо: Оперираха в подземни болници, спасяваха цели семейства, погребани под руините".

Функцията на ООН, парализирано от ветото на Русия и Китай в Съвета за сигурност, отдавна е принизена до издаването на безсмислени "мантри", които повтарят думи като "силно сме обезпокоени" до "дълбоко сме притеснени" и в последно време: "сериозно сме загрижени".

Тяхната загриженост и осъждане на военните престъпления, извършени срещу цивилните, не хранят децата по улиците на Алепо. Така или иначе след всяко едно вето в Съвета за сигурност следваше още по-силно задълбочаване на насилието в Сирия.

Пет години след началото на гражданската война, Сирия се превърна в най-голямата хуманитарна катастрофа на нашето време.

Винаги можем да кажем, че Сирия не е нашата война. В крайна сметка ламтежът на други страни да се месят в конфликти, далеч от тях, си е отколешна мечта. Но не се залъгвайте, че само защото последствията на война от подобен мащаб е далеч от вас.

Алепо ще стане (а и в момента става) символ на гняв. Все повече млади мъже ще бъдат тласнати към обятията на изверги като "Ислямска държава". Ако не са ИД, ще са следващите. Други терористични групи ще изтласкат още бежанци към бреговете на Европа.

Оказва се, че десетилетия войни не успяха да научат Запада на уроците, които той трябваше да научи. Да не се намесваме не е отговорът на провала на намесата. И е факт, интервенциите в Афганистан и Ирак се оказаха трудни. Също така частничните интервенции като тези в Либия също не доведоха резултат.

Късно е за Алепо. То се присъедини към Камбоджа, Руанда, Босна и Дарфур. Изоставените от международната общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Пропускате Палестина "госпож..." ! Информирам Ви ,че там "гениалните" евреи / с уж неподкрепата на САЩ/ избиха...избиха ...избиват ...не знам колко -стремящи се към СВОБОДА палестинци ...и деца,деца,деца !!! Пропускате Виетнам, Чили, Гренада,Панама ,Сърбия,Либия,Авганистан/ първо въоръжаване на талибаните и после война/ ,Ирак ........ !!!!!Няма място да ви информирам ,колко народи страдат и воюват, като следствие от Британската политика -само няколко: Кюрди,Пакистан-Индия,българи,индианци.......
83
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
може и нещата в Алепо да са точно така ,както са описани в статията.На мен ми е интересно,дали в Мосул е по-различна ситуацията и защо няма почти никаква информация за това което се случва там.
82
0
 
6
 
! Отговори
пери преди 7 години
Общото е, че ООН не направиха нищо в нито един от случаите. Следователно, полза от тях няма никаква и парите, които отиват в тия организации са грешни. Така че трябва да се закрият. както и всички комисии и служби в защита на това и онова, които само смучат пари от някъде и нищо реално не вършат.
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимката е безсрамна пропаганда с къси крака,хората протягат ръце за храна,която им се раздава от руски войници,само малко е "резната"
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Никога повече"е мотото на ционистката терористична групировка Еврейска лига за защита"и особено популяризирано от ционисткия терорист Меир Кахане.Леле каква МЪКА гони слугите на антихриста,защото наемните им терористи главорези и канибали са прогонвани от Сирия,която искат да разрушат.Статията е най-патетичната соната на лъжата,двуличието и безсрамието ,концлагер Газа естествено"пропуснат",това е КОНДИЦИРАНЕ за планираните промени в оон,които отдавна се мътят,а оон както знаем е окултна организация.
79
1
 
13
 
! Отговори
bahur преди 7 години
така наречения "Европейски" Парламент прие резолюция осъждаща Източното Православие - не Ислямът а Източното Православие !!!
78
1
 
13
 
! Отговори
bahur преди 7 години
малко уважение към жените и децата убити в името на еврейските печалби в тази разпалена от Уол Стреет война !
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Клането в Ми Лай е военно престъпление, извършено на 16 март 1968 г. от части на американската армия по време на Виетнамската война. Тогава американски войници избиват между 347 и 504 цивилни жители от селцата Ми Лай и Ми Кхе, община Сонг Ми, провинция Куанг Нгай, Южен Виетнам. Повечето от жертвите са жени и деца, преди да бъдат убити, някои от тях са били изнасилени, малтретирани, бити, измъчвани и осакатени. Гаври са извършени и с мъртвите тела, някои от които са били осакатявани."Wikipedia
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе що ви беше нужна толкова дълга статия. Просто призовете да върнат Алепо на Ислямска държава. Хем по-кратко, хем по-ясно какво точно искате.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Алепо беше останало в ръцете на ислямистите по-добре ли щеше да бъде. Само защото новините нямаше да излизат от там и щяхме да виждаме зверствата на Ислямска държава контролирано, само когато пожелаят да ни покажат някое видео с рязане на глави и вадене и ядене на сърца. Чак не вярвам на очите си когато виждам да осъждат, че един град е изтръгнат от контрола на Ислямска държава. Такъв рев чак звучи нелепо.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо пропуснахте Виетнам, Хирошима и Нагасаки, Ирак, Либия...
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато си убивал и рязал глави, няма как да очакваш да умреш от старост!
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
74 И в Алепо не остана никой . Нещо да ти светва
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казаха , че ще ги изтрият от лицето на земята потурнаците и ги пратиха при девиците. Алепо вече е ОСВОБОДЕН от плъховете. Даже писаха че са хванали и оня умерения който зала 11 годишното ливанче . Само добри новини .
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tazi propaganda moje da trogne nqkoq zabludena domakinq v Angliq,no ne i horata koito mislqt s glavata si.Ne vi li e sram da zashtitavate primitivni glavorezi samo,zashtoto taka vi zapovqdvat nachalnicite? Nqma umereni buntovnici,boici,partizani! Ima otvratitelni teroristi glavorezi napravlqvani ot USA, Saudi Arabiq,Qatar prateni tam da svalqt A sad, zashtoto Im precheshe.
69
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай Вова!
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
70 Има има има сателитен , бъди спокоен
67
1
 
5
 
! Отговори
Той преди 7 години
68 Прав си Дамур , клането на ливански християни в Дамур Близки имена и за това
66
1
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Съмнявам се в обсаден от месеци град да има интернет за обсадените. Тези призиви по соцмрежите ще да са от другаде. А сълзлива статия за араби избиващи се помежду си няма да ме трогне.
65
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Касапина Асад и психопата Путин са военнопрестъпници и след година ще бъдат съдени за геноцид над сирийския народ. А русофилите ще гледат и ще се гърчат!