Полша скандира: Срам, свобода!

Протестът пред президентския дворец е в защита на медиите
48
Полша скандира: Срам, свобода!
Снимка: БТА

Няколко хиляди души се събраха днес пред президентския дворец във Варшава, за да защитят свободата на медиите, застрашена според тях от управляващата популистка десница, както и да протестират срещу предполагаемите нарушения по време на вчерашните гласувания в парламента, предаде Франс прес.
Малко по-малобройни демонстрации имаше и в други полски градове, съобщават местни медии.

"Срам", "Спрете опустошаването на Полша", "Свобода, равенство, демокрация", скандираха протестиращите във Варшава, размахвайки червено-бели национални знамена и европейското знаме, надувайки пластмасови рогове за мъгла, докато вървяха към парламента.

Сградата на Националното събрание е защитена от мащабни полицейски сили, входът е забранен за журналисти.
Днешните протести последваха безпрецедентните инциденти през нощта, когато стотици граждани блокираха часове наред изходите на парламента във Варшава и попречиха на депутатите от мнозинството, включително министър-председателката Беата Шидло и лидера на управляващата консервативна партия Ярослав Качински, да напуснат сградата.

По-късно полицията проби път сред демонстрантите за кортежа от коли на Шидло, Качински и други ръководители от управляващата партия Право и справедливост (ПиС), които напуснаха парламента късно през нощта.

В отговор на призив на движението за защита на демокрацията КОД и няколко опозиционни партии демонстрантите протестират срещу новия регламент, ограничаващ достъпа на журналисти до депутатите, срещу редица спорни реформи на управляващите консерватори популисти, както и против приемането на държавния бюджет за 2017 година при условия, определени от опозицията като незаконни.

Президентът на Полша Анджей Дуда направи днес специално обръщение, в което призова всички политически сили да се върнат към нормална работа в Сейма, след като той беше блокиран от опозицията и протестиращи, предаде ТАСС, като цитира полската Агенция по печата (ПАП).

"С безпокойство и тревога следях вчерашните събития в Сейма. Искам да се обърна към всички от политическата сцена с молба да успокоят страстите, за да може работата на парламента да продължи гладко, цивилизовано, с необходимата сериозност и в съответствие с принципите на парламентарната демокрация", заяви Дуда.

Президентът каза, че разбира аргументите на всички страни в спора, който започна заради плановете на управляващите да се ограничи достъпът на журналисти в парламента. "Безпокои ме това, че част от опозицията използва това като повод да наруши работата на Сейма. Станахме свидетели на поведение, което трудно може да се определи като достойно за парламентаристи", добави Дуда и изрази надежда разгорелият се спор да намери бързо решение.

"Разчитам на волята и здравия разум и на държавнически подход както от страна на опозиционните партии, така и от парламентарното мнозинство. Като държавен глава съм готов да участвам в преговори."

Вчера в последното за тази година заседание на Сейма, на което се приемаше бюджетът за 2017 г., опозицията блокира работата на депутатите, обсади президиума, за да изрази протест срещу ограничаването на достъпа на журналисти. Управляващата партия "Право и справедливост" продължи заседанието в друга зала, където обаче нямаше електронна система за гласуване. Опозицията заплаши, че ще подаде жалба в прокуратурата, тъй като смята, че управляващите са нарушили закона, приемайки няколко проектозакона, включително за бюджета, без кворум.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова властите в Полша да спазват конституцията, предаде Ройтерс. "След вчерашните събития в парламента и по улиците на Варшава призовавам онези, които държат реалната власт, да уважават мнението на народа, конституционните принципи и морал", каза Туск, бивш премиер на Полша, на пресконференция в западния полски град Вроцлав, където е за участие в културно събитие. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Доналд ТускПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Няколко хиляди протестиращи в 40 милионна Полша, са като 50 пияни седераста пред Парламента. Либерастките *** съсипаха Европа и още знаят да рИвът - но това е по-скоро предсмъртен рев.
27
1
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 7 години
Пич ти сериозно ли се надяваш Мутрата Слави да оправи България? Този кога излезе сам сред хората без 10 души охрана? Като си "Народен" любимец защо те е страх от хората? Слави да си гледа сам *** шоу, което вече никой не гледа. Слави работи за други мутри като Борисов , Плевнелиев , Цацаров и Иво Прокопиев. Всичките тези отдавна трябвяще вкупом да бъдат в панделата.А ти ходи им целувай заадниците.Аман от прости хора.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАХАХА ЕС СЕ РАЗТУРВА ТЕ ЗА ПУТИН МИСЛЯТ КОЛКО ЛОШ БИЛ ХАХАХА
25
1
 
4
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Па за тез поляци нема угодия еееееееееееееееееей.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не СВОБОДА , А СВОБОДНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРАВИЛЕН ИЗБОР . АЗ , ВМЕСТО ДА ПРОТЕСТИРАМ , БИХ ПРЕПРОЧЕЛ ДОН КИХОТ ДЕ ЛА МАНЧА НА СЕРВАНТЕС И ЦЯЛОСТНОТО ТВОРЧЕСТВО НА ЙОХАН ВОЛФГАНГ ГЬОТЕ . ТАМ Е КЛЮЧЪТ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ . СВОБОДАТА САНЧО . . . НЕ Е ЗА ВСЕКИ .
23
9
 
6
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Поляците осъзнаха,че ги лъгаха с демокрация и въстанаха!Сега сме на ред ние!Слави,не се бави,а партия направи!Да изринем цялата тази политическа тиня,която ни унищожава като народ!Хайде!Хайде!
22
2
 
18
 
! Отговори
ххх преди 7 години
Руски хакери организираха протести в Полша.Очаква се скоро Британската кралица да абдикира поради влиянието на руските хакери върху подкрепата за монархията....чакаме скоро Тиквата в България да бъде пребита с камъни поради бунтове подкладени от руски хакери.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Не в Абхазия, има само бунт в главата ти! Там гладни *** искат правото си на живот! А то в куха глава не се живее....
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С.О.Р.О.С.О.И.Д.ИТЕ ПРОТЕСТИРАТ.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това днес, ами снощи как са яли палки и газ?Що не писахте за снощи, бре дpacкачи?Путин ли е виновен отново, а?Май Гoвeдото Eлk. Bac. го е видяла снощи да се навърта с "ИЖ"-е с кош около Шляxтинcкия сейм... с *** и балалайка! "Разцветели яблони и грушиииииии......."
17
1
 
30
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ТЕЗИ ПЪРВИ ПОЧНАХА ДА СТРОЯТ ДЕМОНКРАДАЦИЯТА,СЕГА КАКВО ИСКАТ ОЩЕ НЕ СА ЛИ Я ПОСТРОИЛИ,КЪДЕ Е ТЯХНИЯ ВАЛЕНСА ЛИ БЕШЕ,ВЕЧЕ ОТ ДЕМОКРАЦИЯ ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА ВЗЕХ ДА ЗАБРАВЯМ.ЗНАЧИ И НИЕ ТРЯБВА ДА СТАВАМЕ СРЕЩУ НЯКОГО,ЗА ПОВЕЧЕ "РАВЕНСТВО,СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ,В БЪЛГАРИЯ ЗА ПОВЕЧЕ ХЛЯБ"
16
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
комунистите както винаги пак доказват предателската си душица
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11 най обикновени рогове са можеш да ги 4уеш по корабите ако не ползват сирената по някаква при4ина
14
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това са 4ервени боклуции от Полша
13
2
 
11
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
Девиз на полските хайдути:Свобода или срам!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа винаги избира грешните политици.
11
6
 
12
 
! Отговори
ф преди 7 години
Комунистическия ЕС издъхва въпреки медийната пропаганда . Садам Хюсеин до последно предаваше ,че е победил американците пред Багдад и се готви да ги преследва до Ню Йорк .........
10
0
 
10
 
! Отговори
бг преди 7 години
Не знам какви са тези рогове за мъгла,може би равините ги използват.Попитайте Синагогата.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния опит за майдан - този път в Полша. Да видим дали поляците ще се вържат. 100% немците плащат за това. От правителственната агенция Дойче Веле още преди да са станали пишат срещу Полша.