Ново предизвикателство за Запада: Дуото Путин – Ердоган

Русия и Турция са в меден месец, пише Франс прес
19 дек 2016 22:00,
29
Ново предизвикателство за Запада: Дуото Путин – Ердоган
Снимка: Reuters, архив

След като само преди няколко месеца си разменяха ругатни, днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин сключиха съюз на силни мъже, които отправят предизвикателства на Запада.

В разгара на кризата, предизвикана от свалянето на руски самолет над турско-сирийската граница от Турция през ноември 2015 г., Путин обвини турския си колега в трафик на петрол с джихадистите и че кара основателя на модерна Турция Ататюрк "да се обърне в гроба", пише "Франс прес" в редакционен материал.

В отговор Ердоган обвини стопанина на Кремъл във "военни престъпления" в Сирия.

Година по-късно обаче, тази страница изглежда окончателно затворена, а размяната на злъчни нападки отстъпи място на проекти за енергийно сътрудничество въпреки разногласията по Сирия, където Путин подкрепя режима на Асад, а Ердоган - на опозицията, която се опитва да го свали.

През 2016 г. двамата постимпериалистически ръководители на шейсетина години, взели властта в началото на 21-и век в страни на ръба на икономическата пропаст, отправиха предизвикателства на Европа и САЩ, като в същото време бяха изправени у дома пред нарастващи икономически проблеми.

През последните години - най-вече след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. - Путин се сблъска с хладното отношение на Запада към него и беше изключен от Г-8, клуба на великите сили.

Намесата в Сирия и нарасналите репресии срещу руското гражданско общество само задълбочиха тази пропаст.
Ердоган, от своя страна, през първите години на власт беше хвален от колегите си като ислямски реформатор, който не се колебае да прокарва дръзки реформи и изглежда привързан към западната ориентация на страната си.

Отиващата си година обаче беляза вероятен завой за Турция, не само в отношенията й със Запада, но дори в модерната й история.

"За Запада Турция е навлязла в опасна зона с многобройни рискове", обяснява Марк Пиерини, гостуващ професор в европейския клон на мозъчния тръст Фондация Карнеги.

Провалилия се опит за държавен преврат, извършен от разбунтували се военни на 15 юли, рязко промени политическата обстановка в страната, както и външните й отношения. Анкара беше силно засегната от реакцията на европейските лидери, в която тя видя липса на солидарност, както и от европейските критики срещу чистките след неуспелия пуч.

Усилията на Турция да се присъедини към ЕС - крайъгълен камък на външната й политика от 60-те години насам - се сблъска със стена. Някои анализатори дори смятат, че би било по-реалистично напълно да се изостави този въпрос и да се търси друга форма на партньорство. С Русия обаче отношенията са в меден месец.
Колкото й активно да действаше Русия на страната на сирийския режим в офанзивата за превземане на Алепо, от Анкара идваше само оглушително мълчание.

"Сега се разбираме по-добре от всякога" по въпроса за Сирия, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм след визита в Москва този месец.

"Не е в интерес на Европа Турция да се обърне към руската ос, да изпадне в нестабилност или да навлезе в икономическа криза", предупреждава Аслъ Айдънташбаш от Европейския център за международни отношения.
Путин наследи при идването си на власт една страна, травмирана от разпадането на Съветския съюз и стремяща се да бъде уважавана като велика сила.

В Турция на Ердоган мнозина още мечтаят за времето, когато османският султан е бил халиф на целия ислямски свят.

Силният човек в Русия, който описа разпадането на СССР като най-голямата геополитическа трагедия на 20-и век, не направи никакви компромиси в стремежа си да възстанови руското влияние и да припомни на света статута си на "велика сила" в сирийския конфликт.

Междувременно Ердоган ясно даде да се разбере, че турското влияние трябва да се разпрострира далеч отвъд съвременните си граници, като дори оспори договора, установил настоящите граници след Първата световна война.

"Ние сме затворени в тази територия от един век Е ние сме затворници в тези 780 000 квадратни километра", заяви той.

Популярността, на която двамата лидери се радват в страните си, беше изградена не само чрез възвръщане на доверието в нации, разтърсени от разпадането на империите, но и чрез пълненето на джобовете на избирателите с турски лири и рубли.

При все това, икономическото чудо на Путин отслабва, а силният икономически растеж, с който бе белязана ерата на Ердоган, се задъхва.

"Продължаваме да смятаме, че Турция ще се сблъска с банкова криза или криза на растежа в средносрочен план", отбелязва Чарлз Робъртсън, главен икономист във финансовата компания "Ренесанс Капитал".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
31
 
! Отговори
Иван Вазов преди 7 години
До Анонимен И Русия и Турция се скапват икономически . Това става задължително след известно време с всички тоталитарни режими . В случая с Русия запада приложи изпитания метод на Рейгън , който съсипа съветската икономика със свалянето на цените на петрола . И СССР рухна . Сега запада с икономически мерки съсипва Русия . Вече няма нужда от танкове и самолети . Спри им кранчето с доходите и те сами си отиват !
16
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
двамата гея пак се скараха то не бе су 24 -патоци -АЕЦ -преврати Тежка е тяхната любов
15
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дам...вече доста гейско започна да става приятелството между джуджето и Ердо.
14
0
 
33
 
! Отговори
на 22 .12.2016 преди 7 години
е пресконференцията на Путин
13
4
 
46
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Ново предизвикателство за Запада: Дуото баба Ангела и дядо Оланд! Те трябва да се махат!
12
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то на русите и турците май сме им сърбали попарата дори преди тази на запада
11
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4AS PO SKORO TRQBVA DA SE PRISAEDINIM KAM RUSITE I TURCITE 6TOTO VE4E VIDQHME 4E ZAPADA I USA NI UNI6TOJIHA TOTALNO. A I VELIKITE SILI SAVSAM SKORO 6TE SA TURCIQ RUSIQ I KITAY
10
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ние бъдем пр е е бани то трябва са благодарим на двамата комсомолци- Плевньо и къдравата Сю! Казах!
9
3
 
46
 
! Отговори
Шесто чувство... преди 7 години
Не знам кой ще се жени и кой ще е булката ---ама, прееб"""те... определено ще сме ние на Балканите!
8
20
 
45
 
! Отговори
Ясно е преди 7 години
Ердоган е Мъжът.Путин, по името се вижда, че е Жената.
7
5
 
40
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
нямс да ги скарат, мн е плоско, със самолета почти успяха но сега просто жалко за човека...
6
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
правилно ,въпросът наистина е какво ще правим ние . От коментираните три страни , на никоя не и пука за нас , а ние сме в патовата ситуация да сме зависими и от трите след няколко поколения продажни политици слугуващи на кой ли не само не и на националните ни интереси .
5
4
 
43
 
! Отговори
До Анон преди 7 години
Къде намеси Левски, човече? Ти в час ли си? Точно пък Левски на страната на турците ли го сложи? Леле, ами като се чудиш как да заработиш копейките поне не пиши глупости, че се излагаш.
4
9
 
39
 
! Отговори
До Обективен преди 7 години
Мислиш ли, че близането на турски задн.ци е по-сладко? Или път задн.ка на Путин ? Говориш за наглост , а не си виждаш речника. Успокой малко топката, не е здравословно толкова злоба. Малкото ти мозъче не проумява , че ЕС е трън в очите на *** и путиновците , защото е силен и влиятелен.Иначе защо Туркя вися пред вратите на ЕС и се натиска толкова години да стане член ,м? След като не го пуснаха, си завъртя *** към Путин.
3
4
 
39
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
До обективенТи ако си "обективен" значи слънцето изгрява от запад и в Сев.Корея цари демокрация! Поне си измисли подходящ Ник, нещо например - "Червената пароструйка"
2
5
 
62
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Убийството на руския посланик в Турция само ще ускори процеса на сближаване на двете държави.Опитът да бъдат противопоставени няма да успее.
1
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия и Турция са в меден месец, пише Франс прес"А ЕС и САЩ карат златна сватба...