Официално: Тунизиецът Анис Амри окървави Берлин

Дават се 100 000 евро за информация, която да доведе до задържането му
Обновена: 21 дек 2016 22:45 | 21 дек 2016 19:20, Анисия Иванова
61
Официално: Тунизиецът Анис Амри окървави Берлин
Снимка: БТА

Германските власти официално идентифицираха заподозрения за атентата в Берлин като Анис Амри, 24-годишен тунизиец, съобщи Ройтерс.

Прокуратурата предлага награда от 100 000 евро за информация, която да доведе до задържането на Амри, за който предупреждава, че "може да е въоръжен и насилствен“.

Още преди това той е бил подозиран, че готви нападение, и сигнал за него е бил пратен през ноември в германския център за борба с тероризма, предаде Франс прес.

Още по темата

"Полицията на Северен Рейн-Вестфалия беше започнала разследване към германската федерална прокуратура (която е компетентна по терористични дела) заради подозрения, че се подготвя застрашаващо държавата тежко престъпление", заяви Ралф Йегер, вътрешен министър на тази западна германска провинция, където заподозреният е пребивавал известно време.

Тунизиецът е бил в контакт с ислямисти в Северен Рейн-Вестфалия, отбеляза Йегер, цитиран от Ройтерс.

Той е подал молба за убежище в Германия, която била отхвърлена през юли. Опитите да бъде депортиран в Тунис не са успели, защото нямал документи за самоличност и тунизийските власти оспорвали, че е гражданин на страната.

Атентаторът се преместил от Северен Рейн-Вестфалия в Берлин през февруари 2016 г. Той е използвал различни самоличности.

Таблоидът "Билд" свързва Амри с иракчанина Ахмад Абделазиз, по-известен като Абу Уалаа, който е подозиран, че ръководи група за вербуване и финансова и логистична подкрепа на групировката "Ислямска държава", отбелязва ДПА.

Този имам бе арестуван в Западна Германия през ноември с още четирима заподозрени екстремисти.

Според тунизийкото радио "Мозаик" Анис е роден през 1992 г. в северната тунизийска провинция Кайруан. Германските власти са поискали помощ от тунизийското посолство в страната.

Амри вероятно е дошъл в Европа в началото на 2011 г., след свалянето от власт на авторитарния тунизийски президент Зин ал Абидин бен Али.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГАТО ПУБЛИЧНО ОБЯВЯТ, ЧЕ СА ХВАНАЛИ ИЗВЪРШИТЕЛЯ И СЛЕД ДВА ДНИ МИ ОБЯВЯВАТ, ЧЕ НЕ БИЛ ТОЙ БИЛ ДРУГ РАБОТАТА СИ Е ТИПИЧНО ПУТИНИСТКА СЛУЧАЯ С НЕМЦОВ И МНИМИТЕ ИЗВЪРШИТЕЛИ :D
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОРЕДНИЯ БИН ЛАДЕН КОЙТО ЩЕ ОБЕРЕ ПЕШКИРА БЕЗ ПРЯКА ВИНА :DИСТИНАТА Е, ЧЕ МОЖЕ ДА Е ВСЕКИ ИСЛЯМИСТ ОСОБЕНО БЕЖАНЕЦ!!!А АКО Е БЕЖАНЕЦ ТОГАВА НИКОГА НЯМА ДА ГО ОБЯВЯТ ЩОТО ПОЛИТИКАТА ИМ КЪМ БЕЖАНЦИТЕ Е ДА ГИ ПАЗЯТ :D
25
0
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
И пак намерили документите му на местопрестъплението.
24
0
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Сами си ги напускаха тия мaнгусти - сега да си сърбат попарата! Най-лошото е, че ЕС ни задължава и ние да си отглеждаме такива убавци..
23
0
 
22
 
! Отговори
Аз преди 7 години
И какво прави Тунизиц в Германия, сигурно е на почивка... само като му видиш физиономията и разбираш че този има завършен 2 клас и IQ-то му е не повече от 50.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление това вече ни е познато. Властите го подозирали но нищо не могли да направят и го оставили да си шета както иска из цяла Европа.
21
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви документи точно са намерили в камиона, когато въпросният няма нито немски, нито тунизийски документи? Как определиха коя от многото му самоличности е истинската? И не на последно място - ние деца-идиотчета ли сме, че да ни залъгват с такива глупости?
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте нагрда ама не в евро а в германски марки ... че т'ва евро нещо не е много оферта вече.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намерили са документите му в камиона? Че да потърсят малко по-дълбоко (във въображението си) и да намерят и телефона му, че да му звъннат и да го попитат къде е. Това ми прилича на сценария с german wings, където откриха писмо от бифшото гадже на пилота в кошчето му за ***.
18
0
 
6
 
! Отговори
Циник до 21 преди 7 години
Хубаво е да помечтае човек....Реалността е друга!
17
0
 
38
 
! Отговори
фрау Меркел преди 7 години
Спокойно граждани, не е пакинстанския престъпник с няколко ареста, затова го пуснахме сред вас по улиците. Не е и някой от бежанците-изнасилвачи, дето пощипват жените и децата ви. Друг бежанец е терориста.
16
1
 
37
 
! Отговори
БГ преди 7 години
сложете още санкции на Русия - Путин е виновен !5 века Балканите бяха като преграда за разглезените и нищо неподозиращи западняци, които тогава се возеха на гондоли, пишеха оперети, носеха перуки и им беше широко около врата ! Ние не се пречупихме, но за Запада не съм сигурен че ще издържи, по-скоро не...
15
6
 
20
 
! Отговори
скоро преди 7 години
Русия и България - безсмъртниФранция и Германия - в историята
14
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подозрителни типове без валидни документи най-лесно се ликвидират. Защо не го привят? Има нещо гнило в Германия. Явно наистина ги натискат външни сили. Меркел ми изглежда изключително уплашен и зависим човек. Тя е една кукла на конци. Зад завесите стои нещо страшно за което дори не подозираме. Господ да ни пази.
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това ли са младите майки, инженери и доктори на Меркел :D цяла Европа плаща и ЩЕ плаща вересиите на Меркел...
12
3
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 7 години
отново християнин, oh wait...
11
1
 
28
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Всеки път си забравят паспортите, ае малко да променят сценария :)
10
0
 
14
 
! Отговори
Стария преди 7 години
Ало, този тип или някой с това име задължително е сега в някое от убежищата за мигранти. Някой от Афганистан положително ще го предаде на полицията. Аз тая постановка я видях вече в Кемниц и Лайпциг. Най- много до 23. дек. ще го хванат, за да си празнуват Коледа и Нова г. на спокойствие.
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германците нямат ли си тайни служби за ликвидиране на подозрителни типове. Този хем и нелегален бежанец, хем е бил изключително подозрителен и на всичкото отгоре си го държат в Германия. За мен това е безхарактерност от страна на германците. В Русия или Турция отдавна щеше да бъде безследно изчезнал. Трябва по-здрава ръка.
8
0
 
43
 
! Отговори
ами преди 7 години
Отказваш му убежище,но го оставяш в страната си????Защо????