Официално: Тунизиецът Анис Амри окървави Берлин

Дават се 100 000 евро за информация, която да доведе до задържането му
Обновена: 21 дек 2016 22:45 | 21 дек 2016 19:20, Анисия Иванова
61
Официално: Тунизиецът Анис Амри окървави Берлин
Снимка: БТА

Германските власти официално идентифицираха заподозрения за атентата в Берлин като Анис Амри, 24-годишен тунизиец, съобщи Ройтерс.

Прокуратурата предлага награда от 100 000 евро за информация, която да доведе до задържането на Амри, за който предупреждава, че "може да е въоръжен и насилствен“.

Още преди това той е бил подозиран, че готви нападение, и сигнал за него е бил пратен през ноември в германския център за борба с тероризма, предаде Франс прес.

Още по темата

"Полицията на Северен Рейн-Вестфалия беше започнала разследване към германската федерална прокуратура (която е компетентна по терористични дела) заради подозрения, че се подготвя застрашаващо държавата тежко престъпление", заяви Ралф Йегер, вътрешен министър на тази западна германска провинция, където заподозреният е пребивавал известно време.

Тунизиецът е бил в контакт с ислямисти в Северен Рейн-Вестфалия, отбеляза Йегер, цитиран от Ройтерс.

Той е подал молба за убежище в Германия, която била отхвърлена през юли. Опитите да бъде депортиран в Тунис не са успели, защото нямал документи за самоличност и тунизийските власти оспорвали, че е гражданин на страната.

Атентаторът се преместил от Северен Рейн-Вестфалия в Берлин през февруари 2016 г. Той е използвал различни самоличности.

Таблоидът "Билд" свързва Амри с иракчанина Ахмад Абделазиз, по-известен като Абу Уалаа, който е подозиран, че ръководи група за вербуване и финансова и логистична подкрепа на групировката "Ислямска държава", отбелязва ДПА.

Този имам бе арестуван в Западна Германия през ноември с още четирима заподозрени екстремисти.

Според тунизийкото радио "Мозаик" Анис е роден през 1992 г. в северната тунизийска провинция Кайруан. Германските власти са поискали помощ от тунизийското посолство в страната.

Амри вероятно е дошъл в Европа в началото на 2011 г., след свалянето от власт на авторитарния тунизийски президент Зин ал Абидин бен Али.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
26
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ако не си беше оставил визитката, щяха да обвинят някой отчаян източно европеец който се е самоубил жестоко като преди това се е самопребил още по жестоко, евро безценности
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Медиите в Европа ще се надлъгват че няма нищо общо с исляма и трябва да сме толерантни
5
0
 
23
 
! Отговори
луди много преди 7 години
Поредният ислямист терорист.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все още се чудя, какво прави този индивид в Европа. Или Германските служби са ***, или правят нас на ***. Мисля си, че е вторато.
3
0
 
11
 
! Отговори
a ako ne преди 7 години
a ako ne bqha otkrili dokumenti, kakvo stqha da obqvqt
2
2
 
22
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Да ходи да го търси меркел. Херманците са пълни смешници, не са това което бяха, ще стават все по изпаднали германци. Убиваш 12 и раняваш 50 ставаш и си тръгваш до следващия път. Въпросният е бил задържан август тази година, пуснали са го и ето на. По *** е само северно африканския неоислямски съюз.... Весели коледи на западна европа докато все още има коледа
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майтап бе,Уйли...