Брюксел ни праща тайно писмо от "Газпром"

Москва готова с помирително предложение за цените на газа
28 дек 2016 12:22,
55
Брюксел ни праща тайно писмо от "Газпром"
Снимка: архив, Reuters

"Газпром" изпрати помирително предложение до Европейската комисия за условията на доставките в 8 източноевропейски държави, включително  в България.

В първия работен ден след Коледа руската компания е предоставила на Брюксел предложения за промени, които да уредят продължаващия от години спор за цените и условията на доставките на газ в Източна Европа, който заплашва руската фирма с многомилионни глоби.

Подробности от офертата не се разкриват. В писмо до няколко европейски медии "Газпром" само посочва, че се надява те да са достатъчно приемливи за уреждането на спора и да се възприемат позитивно от пазарите.

С предложението държавният доставчик "Газпром" поема правно ангажиращи ангажименти към своите клиенти в България, Полша, Унгария, Чехия, Словакия и трите прибалтийски републики.

Руската компания и Еврокомисията се уточниха за получаването на офертата в края на октомври. Няколко седмици по-късно Брюксел позволи увеличаването на обемите на руски газ за Германия - най-големият пазар на компанията в Европа, като свали някои ограничения за продължението на "Северен поток 1" - ОПАЛ - от Германия до Чехия. Официално връзка между двете действия беше отречена.

Брюксел предприе наказателно разследване срещу "Газпром" през 2012 г., а през 2015 г. отправи обвинения в три области: цените на доставките, ограничения за препродаване на получените количества в отделните държави от Източна Европа и обвързване на доставките с изграждането на нови руски газопроводи в ЕС.

Според "Файненшъл таймс" новото предложение от Москва съдържа нови цени за доставките на газ в България и още няколко централно- и източноевропейски държави, тъй като другите два проблема са били решени по-рано по други дела, заведени срещу "Газпром".

Европейската комисия потвърди получаването на офертата и увери, че тя ще бъде изучена подробно.

Преди 3 седмици еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че Брюксел няма да бърза с отговора и че ще подложи на пазарен тест предложението, за да провери дали ангажиментите ще се реализират по начина, описан от "Газпром". Намеренията на компанията ще бъдат консултирани и с властите на 8-те засегнати държави, включително с българските.

Вестагер обясни, че Брюксел иска да постигне две цели от самото начало наказателното разследване: "газът да тече свободно и да се продава по пазарни цени".

Комисията започна разследването срещу "Газпром" с подозрение, че някои от търговските й практики представляват злоупотреба с господстващото положение на компания на източноевропейските пазари на газ. Според Брюксел "Газпром" налага ограничения на клиентите си да препродават закупения газ през граница, което води до поскъпване на синьото гориво за тези страни и за крайните потребители.

В България и в Полша "Газпром" се е възползвал от доминиращите си позиции на пазара, за да изисква инвестиции в проект за газопровод, смята Еврокомисията.

Ако предложението на "Газпром" не бъде одобрено от Брюксел и компанията откаже да го промени допълнително, Европейската комисия може да й наложи глоба в размер от до 10% от световния й оборот. През 2014 г. печалбата на компанията възлиза на 106,3 милиарда долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Буквояд преди 7 години
До комунизма си отиваЕвтин, не ефтин
40
1
 
2
 
! Отговори
комунизма си отива преди 7 години
минаваме на Американски ефтин втечнен газ от Гърция за България по новата газова връзка
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел ни праща тайно писмо от "Газпром" : Американският танкер с шистовата газ се изгубил край Босфора...
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо българските власти не обявят цените, на които се доставя газта от "Газпром" и условията за това - договорът е между България и Русия, би трябвало да ги знаят. Или ги е срам да съобщят условията
37
3
 
4
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 33Разбира се, можете да си намерите аргументи да мразите ЕС, но тези, които разследват цените на газа за България са в Европейската комисия, не в българското правителство, затова е закономерно писмото да се изпраща в Брюксел, а не в София.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всеки есин момент се знае каква е офертата на руснаците към Украйна- 212 долара . Знае се и те за колко си я купуват не свободният пазар- 185 долара.Толкова ли е трудно някой някъде да напише ние за колко я купуваме и сега за колко ни я предлагат. Тайна ли е да знаеме как ни крадат ?
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Аре стига с тая газ бе, само 2% от населението я ползва." - за готвене! Иначе почти половината коли вече са на газ! - (а другата на нафта, че от ЕС нали ще ги забраняват скоро :) )
34
4
 
13
 
! Отговори
Ко стана а? преди 7 години
Някой спомня ли си че трябваше тука да е море от компресиран газ от зад Атлантика?КЪДЕ Е ?Ами шиистовата революция ?А тука като има и shell да не би да държат цената наполовина, а?Нещо само ни баламосват че руснаците са ни виновни!
33
2
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Американските централи да не би да нямат договори за задължително изкупуване на тока?!Западни айдуци,верицата ви.
32
2
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Анонимен 29- Нормално е .Сашо Дончев колко ли политиц.... Опс-исках да кажа че и той деца храни...
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре стига с тая газ бе, само 2% от населението я ползва
30
3
 
6
 
! Отговори
Ало, журналиста преди 7 години
Моля корегирайте се: "През 2014 г. печалбата на компанията възлиза на 106,3 милиарда долара". Такава печалба, дори преди облагане с данък, е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНА.Най-вероятно ОБОРОТЪТ (turn over) да е 106 миларда долара.Поздрави от Германия !
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в моя град газта се продава по следният начин Булгаргаз - фирма на Сашо Дончев 1 -фирма на Сашо Дончев 2 - аз . Почти в цяла България С Дончев седи с 2 свои фирми преди крайният потребител ,мен ме устройва цената до Булгаргаз но от там поскъпва почти двойно
28
6
 
1
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Анонимен 25 - директно е. Нали и трите са дъщерни на ГазпромАма кой да ти каже на теб.Явно главата ти служи да топли шапката...
27
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакво помирение с кремълските разбойници
26
0
 
10
 
! Отговори
Заслужено преди 7 години
Будала пари не държи!А ние БГ сме пълни будали!
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсПрез три посредника това директно ли ти се струва нефел
24
1
 
6
 
! Отговори
Брюкселско зеле преди 7 години
Предложенията относно терзанията на Брюксел:1. цените на доставките: няма да има отстъпки. една цена за всички! който с каквото иска да си кара газта след руската граница! 2.Ограничения за препродаване на получените количества в отделните държави от Източна Европа : в следствие на т.1 - отпада!3. обвързване на доставките с изграждането на нови руски газопроводи в ЕС: правим пръбата до средата на морето в международни води - който иска, да се връзва!ОК?
23
4
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Анонимен 19 -Купувахме директно от руснаците. Ама на какви цени??? И газта минаваше през три посредника посочени от Газпром...
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че е ЕС да ни пази от гадните ***.