В Рио неполучаващите заплати служители – на опашка за помощи

Най-голямата икономика в Латинска Америка преминава през историческа рецесия
28 дек 2016 13:37, Елка Василева
2
В Рио неполучаващите заплати служители – на опашка за помощи
Снимка: архив, Reuters

На 13-ия етаж на сграда в центъра на Рио даренията не спират да пристигат: продукти от първа необходимост за чиновниците в този щат, който е на прага на фалит и не плаща вече нито заплати, нито пенсии, пише Франс прес.

Селия Мойташ Пинто и сестра й пристигат с две големи торби. Дошли са от солидарност. Едната от тях е служителка в правосъдието и получава заплата благодарение на отпуснати специални средства от председателя на съда, за разлика от служителите в образованието и здравеопазването, които са без заплати от ноември.

"Рецесия има по целия свят, но това тук е резултат от кражби и корупция", казва 71-годишната Селия, която споделя, че е "възмутена" и я е "срам, че е бразилка".

Петдесет и три годишният бивш губернатор на Рио Серджо Кабрал (2007-2014 г.) бе вкаран в затвора в началото на ноември, а после и жена му - заради корупция, пране на пари и организирана престъпност.

Правосъдието запорира част от имуществото на Кабрал, който, предоставяйки данъчни привилегии на някои фирми, "е допринесъл за финансовата криза, която опустошава щата", както се посочва в присъдата.

В залата на синдиката "Синдижустиса", където се трупат планини от дарения, тридесетина души ги сортират в колети с храни. Много от тях носят черни тениски, на които е изписано с бели букви: "Чиновниците и населението няма да плащат за кризата".

"Слагаме ориз, кафе, фасул, хигиенни продукти и т.н., за да смекчим страданието и тревогата на нашите колеги. Всички те са преминали през конкурси, а сега са се оказали в унизителното положение" да зависят от милостинята на другите, се оплаква Силвана Соареш, служителка в правосъдието на 57 години.

Най-голямата икономика в Латинска Америка преминава през историческа рецесия, допълнена от политическа криза, а щатът Рио, домакин на Мондиал 2014 и на Олимпиадата през август, е най-засегнат.

В болниците липсват материали, чиновниците излизат на демонстрации да си искат заплатите, полицаите понякога нямат достатъчно бланки да регистрират жалби, нито гориво да патрулират, нито дори тоалетна хартия.

Събирането на дарения започна малко преди Коледа и вече са събрани над 20 тона продукти и раздадени 1500 кошници, разказва 43-годишният началник на пожарната Марчело Мата.

"В началото идваха само служители. Сега идват и други хора да помогнат. Отворена бе банкова сметка за дарения, предназначени за купуване на продукти", допълни той.

Ще е необходима обаче много солидарност: в щата има 467 595 служители, от които 247 00 са пенсионирани, което прави брутни разходи от два милиарда реала на месец (610 милиона долара) по официални данни.

Подобно на работещите в областта на правосъдието Мата се чувства привилегирован, тъй като в сектор сигурност продължава плащането на трудови възнаграждения. "Но докога?", се пита той.

"Парадоксално е, че живеем в град, който харчи пари за заря на Нова година на плажа "Копакабана", а чиновниците му страдат от недоимък", се бунтува Мата.

Тези, които си тръгват с пълна кошница, обаче се усмихват: "Изживяваме безпрецедентна криза и благодаря на всички, които ни помагат", казва 50-годишната санитарка Яра да Силва.

Ноемврийската й заплата (320 долара) ще бъде платена на пет транша, като първият ще е чак на 4 януари.

"А декември и 13-ата заплата? Трудно е, много трудно", казва тя и обяснява как неплатените сметки се трупат.

Опашката от чакащи долу пред сградата е дълга. Нуждаещите се, в по-голямата си част пенсионери, които се крият от силния пек, получават номерче, след като покажат документ, че са държавни служители и могат да се качат на 13-ия етаж.

"Това е унижение. Станал съм в четири сутринта, за да дойда да взема колет с храна, след 38 часа работа, заради безотговорността на правителството", въздиша 70-годишният Маурисио Лукаш, чакайки търпеливо своя ред.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
1
 
! Отговори
Фрикс преди 7 години
Те това е то БРИКС !
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На бразилчетата им показаха, че всякакви авантюри тип БРИКС не се харесват на производителите на генномодифицирана соя. Как само за 2 години от икономически тигър в Южна Америка я закачиха за Венецуела. Дори свалиха президентшата и сложиха ливанския еврейн, но явно не им се понрави идеята 200млн човека да разберат, че бананите в западните общество са само десерт, а не основно ястие. Та в този ред на мисли Южна Америка не е по различен пейзаж от Близкия изток - кукли на конци и нищо повече.