Две години по-късно: Цветя пред редакцията на "Шарли ебдо"

Франция отбеляза втората годишнина от терористичните нападения
5 яну 2017 21:30,
90
Две години по-късно: Цветя пред редакцията на "Шарли ебдо"
Снимка: Архив, Reuters

Франция отбеляза днес втората годишнина от терористичните атаки в столицата Париж срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" и магазин за еврейски храни, предадоха световните агенции.

Това бяха първите от вълната ислямистки нападения в страната, при които бяха убити общо над 230 души.

Униформени полицаи, министри и кметът на Париж Ан Идалго запазиха минута мълчание пред старата редакция на "Шарли ебдо" и местата на другите атаки. Положени бяха венци с ленти в цветовете на френското знаме.

Вълната от атаки в Париж и околностите преди две години шокира света и се оказа предвестник на нови нападения във Франция на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Терористичните атаки задълбочиха напреженията между светската държава и голямото мюсюлманско малцинство в страната, а реакцията на властите не помогна за повишаване на намаляващия рейтинг на президента Франсоа Оланд, отбелязва Ройтерс.

Днешната поредица възпоменателни церемонии започна пред старата редакция на "Шарли ебдо", където на 7 януари преди две години двамата братя Куаши застреляха 11 души, включително много от прочутите карикатуристи на вестника.

След това бе отдадена почит на близко място, където полицай бе застрелян от извършителите на атаката срещу сатиричното издание.

Братята Саид и Шериф Куаши бяха ликвидирани от полицията два дни по-късно в печатница северно от Париж.

Към момента на атаката, вестник "Шарли ебдо", вече ставал мишена на бомбено нападение заради публикуване на карикатури на пророка Мохамед, бе в тежко финансово положение.

Оттогава сатиричното издание получи милиони евро от абонаменти, много от които направени в знак на солидарност, и се премести на ново място, пазено в тайна.

На 8 януари 2015 г. друг ислямист, Амеди Кулибали уби полицайка. На следващия ден той атакува магазин за еврейски храни в източните покрайнини на Париж, застрелвайки четирима заложници, преди да бъде ликвидиран от полицията.

Общата равносметка на атаките, отговорност за които пое групировката "Ислямска държава", бе 17 убити. Тримата нападатели бяха ликвидирани.

Вълната от джихадистки нападения превърна сигурността в основна тема на кампанията за президентските избори във Франция напролет. Мнозинството от 66-милионното население на страната са християни, но тя има най-големите мюсюлмански и еврейски общности в Европа.

Извънредното положение, въведено във Франция след атентатите в Париж през ноември 2015 г., остава в сила. "Ислямска държава", която е атакувана от френските въоръжени сили в Ирак и Сирия, призова за нови атаки на френска територия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Аааа две години ли се навършват днес, откакто тия бокл.у.ци получиха възмездие за делата си ? Ми по тоя случай ще изпия една чаша вино, а освен това е и Богоявление.
30
0
 
4
 
! Отговори
kiko преди 7 години
Мазно гадно еврейско издание спонсорирано от Американските еврейски *** !!!!!!!!!!!! Разстрел за цялото издание и затваряне на изданието и ликвидиране на всичките му редакции. Тези нямат право на живот под никаква форма нагли ,долни платени драскачи лично аз бих убил поне няколко от тези *** който се гаврят със страданието на хората и се подиграват със неща който значат нещо за тях !!!!!!!!!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 17 от рускиняНе, но също така не означава, че аляха ми дава правото да те убия. Капиш?
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даа, те джихадистите много се плашат от цветя, плюшени играчки и рисунки с тебешир по тротоара. Айде умирай вече, беззъба Европо. За да почваме да строим на ново, че освен гейщина, некадърност и константно дупене от вас друго вече няма как да очакваме. Халал да са ви европарите, и без това с тях само шадравани и цици на проститутките си правят мутраците.
27
0
 
8
 
! Отговори
до 17 от рускиня преди 7 години
"Те са свободни хора, защото рисуват каквото им хрумне" Това ли е свободата? А да попитам на какво място отива морал и човешка етика? А ако ме хрумне пред твоя блок да напиша че *** ку..рва , за да видят всички съседи? Това ще означава ли ,че съм свободен човек?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАЧКАТОРИнтересно как само мюзлята са достатъчно слабохарактерни и ***, за да се вържат на елементарна и пошла сатира и още повече да убиват по тоя повод. *** то ако имаха акъл, нямаше изобщо да са ислямофашисти на първо място.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАЧКАТОР"Шарлитата си търсеха куршума, и продължават и сега да си го търсят. Подиграват се най-гнусно със всичко и всеки."Не е вярно. С евреите не се подиграват, защото вестника е еврейски.
24
0
 
19
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Шарлитата си търсеха куршума, и продължават и сега да си го търсят. Подиграват се най-гнусно със всичко и всеки.
23
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато арабелите почнат да гърмят интука друга прсен ще запеете не че в хитрино ме беше атентат плюете стещу шарли ама то се връща дано само децата ви не са в някое метро или дискотека като гръмне защитавайте арабелите и шбаните руснаци
22
2
 
28
 
! Отговори
Плюя на многотиражка преди 7 години
За тези подбудители на омразата, не цветя, а сухи магарешки бодили. Сеятели на омразата в най-злостен вид. Някои наши *** се бяха накичели с идиотщината "Аз съм Шарли". Тя, простащината, няма граници. Пфу. На нормалния Човек му иде да се изплюе не само върху вестничето, но и срещу тези, които организираха и участвуваха в тази идиотщина.
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТО СЕ ПРЕСОЛИ МАНДЖАТА СТАВА СМЕШНО.А помните ли как се подиграваха със загиналите при земетресението в Италия тези хубостници?
20
1
 
29
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Естествено че не бива да се избиват хора. Но такъв панаир за едно долнопробно и некадърно пасквилче наистина говори за криза на морала във Франция.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вдовиците на убитите успяха ли да си разделят имането от многомилионните тиражи след атентата, или още се карат?
18
1
 
17
 
! Отговори
:) преди 7 години
атентатите във Франция трябва да ги дават по спортните новини - за по-развлекателно
17
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ебдото ще се изгаврят с каквото и да е, стига да има кой да им плати.
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 41 Пич извинявай, но ти си крепостен ,,гражданин,, и нямаш никакъв свободномислещ мирогледн и недей да отричаш правото на изразяване на другите които не са Шарли .Въпросното атеистично вестниче се гаври с хората ,това е криво разбрана цивилизация и лъжовна култура.
15
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В знак на огромно презрения към злобата и простащината на тези Ебдо, дори и не бих се изпикал отгоре им.Всичко оплюха, с всичко се подиграха.Поругаха исляма, поругаха и християнството.Според мен само парите са важни за тях, затова са толкова скандални, та и луди сякаш.
14
1
 
43
 
! Отговори
v преди 7 години
Шарлитата се гавриха и с Християнската религия, дори по-много по-долен начин. Подиграха се и с загиналите в земетресения и самолетни катастрофи. Това са хора атеисти, явно за тях няма нищо свято, щом са по- разглезен и невъзпитани. Бог дано е милостив, сега към тях.
13
53
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вечна памет! Това са истински свободни хора защото не се страхуват да рисуват каквото им хрумне!
12
1
 
17
 
! Отговори
Циник до преди 7 години
Абе момчета - какво Шарли Абдо бе!? Гледайте тези пройдохи от редакцията на сайта каква молбичка са тръшнали.