Тревожна прогноза: Цигарите ще убиват с 30% повече хора

Въпреки всички кампании ръстът на пушачите расте
10 яну 2017 09:00,
72
Тревожна прогноза: Цигарите ще убиват с 30% повече хора
Снимка: Reuters, архив

Разходите на глобалната икономика, свързани с тютюнопушенето, ще надвишат 1 трилион долара годишно и пушенето ще убива с 30 на сто повече хора през 2030 г. в сравнение със сега. Това сочи публикувано днес проучване на Световната здравна организация и американския Национален институт за борба с рака, предаде Ройтерс.

Разходите далеч превишават глобалните приходи от данъците над тютюна, оценени от СЗО на около 269 милиарда долара през 2013-2014 г.

"Броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, се очаква да нараснат от около 6 милиона годишно на около 8 милиона през 2030 г. Над 80 процента от тях вероятно ще бъдат в страните с ниски и средни доходи", се посочва в проучването.

Близо 80 на сто от пушачите живеят в тези страни, а като цяло общият брой на пушачите в света се увеличава. Според здравни експерти тютюнопушенето причинява най-голям брой смъртни случаи в света, които биха могли да се предотвратят.

Според проучването от 688 страници, за което са дали принос около 70 учени, "тютюнопушенето предизвиква около 1 трилион долара разходи годишно за здраве и загуби от намалена производителност".

Икономическата цена на тютюнопушенето вероятно ще расте и въпреки че правителствата разполагат с инструменти за намаляване на употребата на тютюн, както и на свързаните с нея смъртни случаи, повечето от тях не са използвали ефикасно тези инструменти. "Опасенията на правителствата, че контролът над тютюнопушенето ще има вредно влияние над икономиката, не са подкрепени с доказателства. Науката казва ясно: сега е време за действия", гласи докладът.

Сред евтините и ефикасни начини за намаляване на тютюнопушенето са повишаване на цените и акцизите над тютюна, цялостна политика за ограничаване на пушенето, пълна забрана над рекламата на тютюневи изделия и предупреждения на цигарените опаковки, се казва в доклада.

По оценка на СЗО правителствата са похарчили по-малко от 1 милиард долара за контрол над тютюна през 2013-2014 г., добавя Ройтерс.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
аман от тъъпи преди 7 години
До Радикал "незаконно употребата на тютюн" ТОЧНО ТАКА нали трябва да се продава ХАШИША и другите нови синтетики - от къде на къде тютюна ще им е КОНКУРЕНТ.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че всички ще умрем е ясно от раждането ни, но каква е ползата от пушенето освен че създават илюзията за удоволствие.Един куп неща създават илюзия за удоволствие. За какво хората изпитват удоволствие да си купуват нови телефони, телевизори, компютри всяка година, като реално и старите им вършат работа?
33
6
 
7
 
! Отговори
Радикал преди 7 години
Направо да направят незаконно употребата на тютюн, както е с марихуаната в момента. Да могат да те обискират и арестуват, ако те хванат с цигара. Само това ще ограничи употребата му.
32
1
 
7
 
! Отговори
Reuters:) преди 7 години
АГа 1 трлн $ , Ха сметнете колко са загубите от намалена производителност при унищожаването на държавите от Северна Африка - КОЛКО в човешки животи и $ ?56 лъжливи балона крият античовешката дейност на някой организаций и държави - бля бля .
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36За месец не знам но за 1 година е един читав телевизор.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че всички ще умрем е ясно от раждането ни, но каква е ползата от пушенето освен че създават илюзията за удоволствие.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** пропаганда.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ви се струва решението да не пуша и да си събирам паритеq които бих давал всеки ден за цигари. В края на всеки месец си правя купчина от банкнотите и ги паля? Луд ли съм?Ако да, за какво би било разумно да ги похарча?DТрябва ми мотив и искам съвети...
27
6
 
6
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Аз пък ще си пуша. Не живея здравословно, защото не ми пука дали трупът ми ще изглежда добре или не в съндъка :) Съветвам и останалите суровоядци, вегани, въздържатели, непушачии, спортуващи и т.н. да се замислят ...
26
3
 
5
 
! Отговори
илюминат-ренегат преди 7 години
Ако искат и по 1000 лева да направят кутия цигари,хич не ми дреме на оная работа.Отказах цигарите и си пуша лула с тютюн екологично чист и собствено производство!Боламите да тъпчат гушите на търговците на тютюневи изделия!Пък когато ми е писано и аз ще си отиса от тоя свят!!!
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България още преди много години трябваше да направят една цигара да струва не по-малко от една германска марка, а после не по-малко от едно евро. Н еивждам друг начин как да опазим здравето на българчетата.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ръстът на пушачите расте, заедно с ръста на ***. Има ли новина тук?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..ръстът на пушачите расте.. :D
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналия месец в Англия се проведе голямо социологическо проучване. Оказа се,че хората, готови да се откажат от социалните мрежи са три пъти повече от тези, които са готови да се откажат от цигарите. Истината лъсна- социалните мрежи са по-опасни за човека, защото цигарите убиват само тялото, а мрежите убиват твоите ум, чувства и емоции.
21
2
 
12
 
! Отговори
маке преди 7 години
амче алкохолеца дека го забравихте увеличете му акциза немедлено и на цигарките тоже легализирайте марихуанката та и на нея да и сложите акцизец ***............мка ви ненаяла се
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че има значение, но все пак. Дядо ми , които пушеше по две кутии цигари качак на ден ги отказа. Той беше овчар, в затънтено, забравено от бога село. Веднъж се разболя и го оперираха. Той никога не пиеше, само на сватбата ми пи една бира. Иронията е, че почина от цироза!! Оказа се ,че по време на операцията е зарезен с хепатит и понеже си е на село и никой не му е казал, че симптомите са на хепатит, прекалено късно беше да му се помогне. Та, ако ти писано да се удавеш, няма да умреш от обесван
19
6
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Познавам няколко бивши заклети пушачи, които пушеха по 2и половина - 3 кутии цигари на ден. Всичките те сега са много доволни, че успяха да се откажат от пушенето, но тези десетки години пушене няма как да не им се отразят на здравето, въпреки че вече спряха пушенето.
18
0
 
6
 
! Отговори
Тя има лош дъх преди 7 години
ами да...
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вдигайте цените на цигарите двойно и пушачите ще загубят интерес много бързо. Ама едва ли.
16
10
 
9
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Пушачите приличат на хора ,ама не са баш хора, някакъв вид *** са ! Няма начин иначе да знаеш, че пушейки ще умреш в страшни мъки,но в името на долни страсти да продължаваш да се опушваш! Това е личен избор, ако не пречат на непушачите ....моля !