Москва очаква да работи по-добре с Тръмп, отколкото с Обама

Лавров: Тероризмът стана международната заплаха през 2016 г.
17 яну 2017 14:30, Елка Василева
12
Москва очаква да работи по-добре с Тръмп, отколкото с Обама
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Руският външен министър Сергей Лавров смята, че правителството на Доналд Тръмп в САЩ трябва да бъде поканено на преговорите в Казахстан за мир в Сирия. Лавров изрази надежда, че Русия може да сътрудничи с Тръмп по сирийските въпроси по-добре, отколкото с правителството на Обама, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че взаимодействието във връзка със сирийската криза, както и по други проблеми, ще е по-ефективно, отколкото с администрацията на Обама. Но едва след като встъпят в длъжност президентът, държавният секретар, министърът на отбраната, ще може да започнем официално да съгласуваме евентуални пътища за взаимодействие в борбата с тероризма в Сирия", цитира ТАСС Лавров, говорил днес на пресконференция в Москва.

Според Русия на преговорите за Сирия, насрочени за 23 януари в Астана, е редно да бъдат поканени представители на ООН и на новата администрация в САЩ. Москва разчита Вашингтон да приеме поканата и "да бъде представен с експерти на всички възможни равнища", каза Лавров.

Преговарящите в Астана трябва да се разберат за пълноправно участие на сирийските полеви командири в политическия процес, отбеляза той.

Русия е готова да гради отношенията със САЩ, ЕС и НАТО на равноправна основа, при взаимно съобразяване с интересите на страните и взаимно уважение, каза Лавров. "Ще повторя: без внос на ценности, без опити да ни бъдат натрапвани някакви ценности", добави той.

Русия говори от позициите на прагматизма, произтичащ от "коренните интереси" на страната, подчерта министърът. "Те са прости и неизменни - страната да живее добре, да се повишава благосъстоянието на хората у нас, да има устойчиво развитие на нашата икономика и социалната сфера в условията на сигурност", обясни той.

Москва не влага никакви месиански идеи във външната си политика, увери Лавров. Русия приветства изявленията на Тръмп, че всяка страна трябва сама да носи отговорност за собственото си развитие, посочи той.

Русия търси общи подходи с тези, които имат интерес да се развива световната икономика за благото на всички страни и народи без изключение, добави дипломатът.

Бъдещето на отношенията между Русия и САЩ, на отношенията между САЩ и околния свят като цяло ще стане ясно, едва след като започне работа новата администрация във Вашингтон, отбеляза руският външен министър. В момента е "съвсем безсмислено да говорим за това", каза той.

През 2016 г. тероризмът стана основната международна заплаха, но световната общност не успява да се сплоти, за да се бори с него, посочи Лавров. Като причини той спомена по-специално противоречията в базовите външнополитически принципи на различните държави - "прагматизма" и "месианството".

Изявленията на Доналд Тръмп и на екипа му показват, че новата администрация в САЩ няма да прилага двойни стандарти в борбата с международния тероризъм, смята руският първи дипломат.

Оплакванията на посолството на САЩ в Москва, редовно отправяни към руското външно ведомство през управлението на администрацията на Барак Обама в САЩ, че американските дипломати работят "в непоносими условия и на посланика е затворено кислородното кранче за контакти", не се потвърдиха при проверка на властите, увери Лавров.

По време на втория мандат на Обама САЩ все по-активно вербуваха руски дипломати, отбеляза той. Руският министър съобщи, че са били предотвратени редица опити на дипломати от САЩ, акредитирани в Москва, за разузнавателна дейност в Русия.

/БТА/


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Волф Месинг преди 5 години
Не само САЩ са далеч по-могъща държава от Русия, но и Тръмп е по-голям хулиган от Путин, така че нещата си идват на мястото.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този човек е просто великолепен .Две статии чета днес за него и в двете говори ес и сащ да престанат да налагат своите извратени ценности на други народи - БРИЛЯНТЕН
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Москва очаква да работи по-добре с ТръмпВсеки по реда си. Тръмп първо ще опатка Путин, следва Лавров и вся остальная ***.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРЪМП ПЪРВО ЩЕ ОТГОВОРИ НА ОЧАКВАНИЯТА НА АМЕРИКАНЦИТЕ, СЪЮЗНИЦИТЕ, А ЗА РУСИЯ АКО ОСТАНЕ ВРЕМЕ.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено е руснаците да имат високи очаквания, след като на изборите помогнаха, с каквото можаха.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Мумията са запазили килия с южно изложение в Хага. Била съседна на килията за джуджето :)
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ ИСКА ДА ОКУПИРА ЕВРОПА, А АКО МОЖЕ И САЩ.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В основата на тероризма сте вие (КГБ) .
2
0
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
"Москва очаква да работи по-добре с Тръмп, отколкото с Обама"...-------------------------------------------------------------------------------------------Москва няма работа нито с Обама, нито с Тръмп...
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да провежда по-добре имперската си политика. Изразявайте се правилно мили журнаглисти.