В Белград е спокойно, бежанците се приемат нормално

Сърбите имат опит с мигрантите, каза Ели Юрукова пред Bulgaria ON AIR
18 яну 2017 11:14,
17
В Белград е спокойно, бежанците се приемат нормално
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бежанци превзеха гарата в Белград. Журналистката Ели Юрукова, която от години живее в сръбската столица, каза, че повечето отмигрантите са намерили убежище в стари сгради и складове в райони на гарата.

Още по темата

Юрукова обаче опроверга информациите на световните медии за критичната обстановка и каза, че в сръбските медии не се говори с драматичен тон.

"Сърбите сякаш са свикнали с мигрантите", сподели тя в скайп връзка за Bulgaria ON AIR.

"Тук се съобщава, че има място във всички бежански центрове, но мигрантите не искат да отидат там, защото се страхуват от депортиране", допълни тя.

Ели Юрукова не вярва в този момент да има ескалиране на напрежението: "По-скоро хуманитарните организации и сръбските власти се опитват да поставят тази мигрантска драма в рамките на институциите, но те не могат насила да накарат чужденците да отидат в центровете за бежанци".

Тя добави, че в Белград не са се чували екстремни критики и изявления във връзка с бежанския поток. Юрукова обясни, че сърбите са се сблъскали с такъв от Босна, Хърватия, Косово и те просто имат опит с мигрантите, както и самите сръбски власти.

"Аз мисля, че в съзнанието на сърбите има едно много по-голямо съчувствие, защото може би са видели трагедията на бежанци от региона", заключи Ели Юрукова. Целия разговор можете да чуете във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
щщд преди 7 години
Тази пишманжурналистка прави ли разлика между сегашните пришълци-мюсюлмани и бежанци? Сърбите преди 15-20 години посрещаха с отворени обятия своите родни братя от Босна,Сръбска Крайна и Косово, православни сърби като тях ,спасяващи се от мъки и смърт. Те бяха бежанци .
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази дъpта вeщицa преди работеше за "Свободна Европа", но Европа я "освободиха" и радиото не съществува. Останаха вeщиците като нея да сеят омраза между съседи.200 цирея да й излязат на езика...
6
2
 
18
 
! Отговори
Циник до 7 преди 7 години
Нямам нужда от руснаците - за да видя , че мюсюлманската па*плач - ни завладява "без пушка - ***"! Това , което ни продават за ксенофобия, расизъм, и национализъм...всъщност е инстинкт за оцеляване, национална гордост, и гражданско самосъзнание! Не е Кремъл виновен - а Берлин, и Вашингтон!
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха сърбите страшно много обичат шиптъри и всякаква муслиманска *** и ги приемат с овча радост.Искрено вярвам че това са лъжи защото сърбите са горд народ.
4
2
 
16
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Не вярвам на "информацията" от тая телевизийка...
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, опита на сърбите е-Бой,е.б...ан, и сръбска музика! От това по-добро лекарство за тия диваци няма.======този коментар е написан от бригадата на "d.n.e.s b.g" по заповед на медийни патрони които целят увеличаване на расизма има ли расизъм има и война има ли война има и пари
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите приеха всичките роми от Косово, които шиптрите изгониха заедно със сърбите. Сега те са в гигантско гето край Белград. Арабите едва ли са им сериозен проблем.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, опита на сърбите е-Бой,е.б...ан, и сръбска музика! От това по-добро лекарство за тия диваци няма.