Маршът срещу Тръмп е събрал 500 000 души във Вашингтон

Хиляди жени протестираха из улиците на Европа
Обновена: 21 яну 2017 19:28 | 21 яну 2017 18:37, Анисия Иванова
297

Протестът във Вашингтон. Снимка: БТА

Протестът на жените срещу Доналд Тръмп е събрал тази сутрин в центъра на Вашингтон около 500 000 души. Това съобщи в "Туитър" Кевин Донахю, заместник-кмет по обществената сигурност и правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

Предварително се очакваше в т. нар. марш на жените да участват около 200 000 души. Още от ранното утро стичащите се тълпи даваха знак, че те ще бъдат по-многобройни от зрителите на вчерашната церемония по встъпването в длъжност на новия президент.

Също в "Туитър" Хилари Клинтън, която бе победена от Тръмп на изборите през ноември, поздрави участничките в днешния протест срещу президента. По думите й този протест е "важен, както винаги". В съобщението си в социалната медиа Клинтън бе включила и лозунга от предизборната си кампания: "Ние винаги сме по-силни заедно".

Хиляди жени днес излязоха и по улиците на някои европейски столици срещу новият президент на САЩ Доналд Тръмп, поемайки щафетата от Азия, преди голямата акция, планирана във Вашингтон по-късно през деня, в която се очаква да се включат близо четвърт милион души, предаде Ройтерс.

"Сега е моментът да напишем история в битката за равенство", заявиха организаторите на протеста в Лондон. Демонстрантите скандираха "Станете. Говорете. Разобличете."

"Днес Лондон се присъединява към света, за да покаже колко много ценим правата, които всяка жена трябва да има", заяви кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от Ройтерс.

Аналогични протестни походи имаше днес още в Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева и Амстердам. Известни личности, борещи се за спазването на женските права, като Бианка Джагър, певицата Шарлот Чърч и актьора Иън Мъри Маккелън, изразиха подкрепа за демонстрациите срещу Тръмп, който вчера положи клетва като 45-ия президент на САЩ.

В други градове на САЩ, сред които Ню Йорк, Бостън, Лос Анджелис и Сиатъл, също ще има общо 300 подобни протестни акции.

Хиляди демонстранти, мъже и жени, започнаха днес деня с такива походи в Австралия и Нова Зеландия, което е нещо безпрецедентно, допълва Франс прес.

"Искам да защитя нашите права и да привлека вниманието върху факта, че когато хората демонстрират заедно, те са силни", каза Триша Норман, на 72 години, пристигнала във Вашингтон от Северна Каролина.

В съботната утрин метрото на американската столица бе пълно с жени, носещи розови шапчици с котешки ушички (pussy hats), превърнали се в символ на опозицията срещу Доналд Тръмп.

Очаква се над един милион души да се включат в днешните женски шествия, за да заклеймят сексизма и сексуалното насилие и да настоят за зачитане на правата на жените. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГАДОРЯНА стрелеца мюсюлманин в оня турския клуб, нали жена му го предаде заради изневяра? Пък уж мюсюлманките трябвало да живеят в хареми и да ядат шамари за студена вечеря. Иначе нашите жени си падат по мюсюлманските сериали на бТВ и нова, но те са нереални.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време Раймонда Диен лягаше на релсите,при мюслитата дали щяха да могат да протестират!Ясенчо кореспонденчето им е адвокат!
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я обратно по кухните!
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези са платени. Същото беше и при Орешарски в България
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
към 230 000 бяха ама карай все пак не са малко но пък и щатите са 320 000 000 около 0.3 % от населението
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен до 2 преди 7 години
Напълно си прав онзи птеродактил сорос сега се гърчи и прави всичко възможно да възвърне позициите си.Щом сорос реве значи светът е тръгнал в правилната посока.
10
8
 
31
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
На арабите едно им признавам, жените там си знаят мястото. Затова и ще завземат Европа. Здрави, сплотени и големи семейства. А нашето гео лесбийско и нераждащо общество отива на кино. Кофти но факт. Модела ни не работи. Щом допуснахме милиони емигранти да ни налазят.
9
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Акъл нямат жените от Европа. Вместо да протестират против изнасилвачите, дето меркел внася и внася, с глупости се занимават.
8
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимензащо не ревахте когато и Обама спечели по същият начин с пж-малко общо гласове. И тези неолибералки какво искат. Искаха еманципация и права - имат ги. Имало сексизъм и трябвало правила. Сега задължителен брой жени на ръководни постове, да не смееш да им се скараш, че ще го приемат за обида на полов признак. Станаха като гейовете - да обърнем природата наопаки за да им добре. Има го и обратното, но мъжете не правим събирания да се оплакваме от техните простотии.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В това множество от хора не се вижда нито един афроамериканец, само евроамериканци. Пък написали на плаката любов а не омраза. Кого заблуждавате, то се вижда кои сте расистите
6
7
 
0
 
! Отговори
:)))) преди 7 години
До АнонименВ твоите очи, прави разликата...само в твоите очи и очите на амебите с интелект като твоят. Чудя се колко ли книги си прочел през живота си и дали не си минавал само с тройки през класовете.
5
18
 
8
 
! Отговори
Номер 4 е трол преди 7 години
Това ли са новите опорни точки бе пич!? Кремъл ли така каза? Това е демокрацията! реакцията има противореакция
4
42
 
6
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Какви са тези притести бе? Срещу проруски тирани не се протестира, а се ДЕЙСТВА!!! Вижте за пример умерената опозиция в Сирия, която се бори срещу башар асад.
3
46
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ ВЕЧЕ СЕ РАЗПАДНА В ОЧИТЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ!ПЪРВО САЩ ПОКАЗАХА, ЧЕ НЕ СА ДЕМОКРАЦИЯ ПРИ ИЗБОРИ КЪДЕТО ХИЛЪРИ ПЕЧЕЛИ С ПОВЕЧЕ БРОЙ ГЛАСУВАЛИ ЗА НЕЯ НО ТРЪМП СТАВА ПРЕЗИДЕНТ ЩОТО ЕДНИ ЩАТИ БИЛИ ПО-ВАЖНИ ОТ ДРУГИ!!!!ДЕМОКРАЦИЯТА УМРА НА НАЙ-РАЗЛИЧНИ НИВА С ИЗБОРА НА ТРЪМП!!!!ТЪЙ, ЧЕ РЕАЛНО САЩ ВЕЧЕ СЕ РАЗПАДНА В ОЧИТЕ НА ХОРАТА!!!!
2
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грантаджиите от разни фондациики. Падна им строя, уплашиха се за позициите си и пак почнаха да работят като "протестъри".И ние си имаме такива - цоцат от разни фондацийки, окупирали са няколко медийки и бълват ежедневно срещу Тръмп и Радев. Сега със смяната на президентския екип, доста от тях ще останат без работа и ще се върнат към старото си продажничество - умни и красиви протестчета.
1
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЛАТЕНИ ОТ ШОРОСОИДА ДЪРТ ***.АСТИНА! КАКВО СА ПОЛОВИН МИЛИОН СРЕЩУ 100 000 000 БЕ ШОРОСОИДИТЕ?