Антонио Таяни: България отговаря на изискванията за Шенген

Сигурността на ЕС започва от външните граници на България, посочи Радев
30 яну 2017 22:18,
28
Антонио Таяни: България отговаря на изискванията за Шенген
Снимка: Пресцентър на президента

Президентът Румен Радев и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни обсъдиха важни въпроси за сигурността и бъдещото развитие както на ЕС, така и на България в рамките на посещението на българския президент в Брюксел.

Още по темата

Радев благодари, че е срещнал пълно разбиране към поставените проблеми и готовност за съвместни действия за тяхното решаване. Това е важно за всички, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на външните граници на България, посочи президентът, цитиран от БТА.

Поради географското си положение България е много важна за просперитета и стабилността на региона, посочи Таяни. Много от предизвикателствата пред ЕС като миграцията и геополитическите заплахи са същите, пред които е изправена и България, отбеляза той.

За миграцията Таяни е подчертал, че проблемът е европейски, а не национален. Изразил е пълната подкрепа на Европейския парламент за България при управлението на миграционните и бежански потоци.

За Шенген Таяни посочи, че според ЕП България отговаря на всички изисквания за присъединяване към това пространство, но припомни, че решението трябва да бъде взето от държавите членки с консенсус.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни оцени предвидения специален ресор в служебното правителство за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Това той определи като много положителен сигнал, който показва значението, което България отдава на ЕС.

Антонио Таяни също така изрази задоволство, че първата институционална визита на новия български президент е планирана за Брюксел, което определи като силно послание на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
25
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Когато ние искахме,не бяхме достойни за шенген,сега вече не искаме.Шенген е бита карта,и Е.С. е бита карта.