Бежанците - истински, фалшиви, от какво бягат, какво търсят...

Странно, но факт - 70% си забравят паспорта, но не и мобилния телефон
Обновена: 4 фев 2017 19:17 | 4 фев 2017 12:57, Бойчо Попов
128
Бежанците - истински, фалшиви, от какво бягат, какво търсят...
Снимка: Reuters, архив

От година и половина насам политици и медии не спират да говорят за "бежанците", като хвърлят в един кюп абсолютно всички, които са успели да стигнат някак до Германия. А това много усложнява дебата по темата. Често наблюдавам как дискутиращите в най-различни телевизионни предавания направо се хващат за косите. Но не защото са на коренно противоположни позиции, а защото всъщност говорят за съвсем различни групи хора, пише Жан Данхонг в материал за Deutsche Welle.

Ето защо си струва да разгледаме по-внимателно понятието "бежанец". Бежанци са всъщност само онези хора, които са били принудени да избягат - от война или преследване. Само че колко от хората, прииждащи от 2015 насам в Германия, действително са били принудени да избягат от война или преследване?

Една част от сирийците при всички случаи, защото в страната им от почти шест години бушува война. Особено трагична е съдбата на хората от Алепо. Само че не навсякъде в Сирия се водят боеве.

Афганистанците са втората по големина група сред хората, пристигащи в Германия. Да, в отделни региони на Афганистан се водят боеве. Но не може да става и дума за война на цялата територия на страната. Именно поради това германското правителство започна да връща афганистанците, чиито молби за убежище не са били удовлетворени.

Можем да предположим, че 150-те хиляди афганистанци, добрали се през 2015 до мечтаната Германия, преди това не са живели в крайна нищета. Как иначе щяха да платят на каналджиите, които, както знаем, прибират сериозни суми. И как да не си стегне човек куфара, след като Германия гордо заявява, че иска да помогне на всички преследвани и е в състояние да финансира тази помощ поради обилните си данъчни приходи, а и след като каналджиите на свой ред обещават, че в Германия всеки тутакси получава къща и кола.

Все едно дали бедни или не толкова бедни, голяма част от хората, пристигнали през 2015 г. в Германия, са напуснали страната си доброволно, а не защото са били принудени да избягат. С други думи: те не са бежанци според класическата, юридическа дефиниция на това понятие, а просто мигранти. И по-точно - нелегални мигранти.

И още нещо: много от 60-те хиляди малолетни, пристигнали без придружител, са родени все на същата дата - 1 януари 1999 година. Към тази група спада и афганистанецът, заподозрян за изнасилването и убийството на студентка във Фрайбург, който преди идването си като "бежанец" в Германия е лежал в гръцки затвор за нападение срещу друга млада жена. Престъпната кариера на атентатора от Берлин - тунезиеца Анис Амри, също започва още преди пристигането му в Европа.

Друга група, която се възползва от безграничната свобода през есента и зимата на 2015 година, се състои главно от африканци, които преди това години наред са пребивавали в Испания и в Италия. Там не са били застрашени нито правата им, нито сигурността им. И затова си остава загадка защо германската държава плаща с пари на данъкоплатеца безкрайно дългите процедури по молбите за убежище на всички тези хора. Може би това се дължи на германското законодателство за даване на убежище, което по принцип вярва на всекиго, който подава молба за убежище. Но как така държавата, която иначе се отнася с известна доза здравословно недоверие към собствените си граждани, просто забравя да прояви такова недоверие към не-германците?

За тази доверчивост вече платихме висока цена. Защото сред т. нар. бежанци се примесиха и терористи. А най-лошото е, че не знаем колцина са те. Не знаем и колко са онези, които изобщо не са регистрирани. Да не говорим, че около 50 000 регистрирани са изчезнали безследно.

70 на сто от пришълците нямат валидни документи. Този факт също е доста странен - тръгват да бягат, но си забравят паспорта. Или пък го губят по пътя. Но не забравят и не губят мобилния си телефон. Иначе казано: онези, които се представят за сирийци, в действителност може да са и мароканци, а пък иракчанинът може да се окаже тунезиец.

В случай, че и тази година Германия не положи сериозни усилия да разграничи фалшивите от истинските бежанци, още отсега предлагам думата "бежанец" да бъде обявена за анти-дума на годината.
 

Още новини четете в Investor.bg


128
Още по темата: бежанцимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
не ги искаме преди 4 години
като видя арабин, афганистанец и въобще подобни в българия ми се повръща.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Странно, но факт - 70% си забравят паспорта, но не и мобилния телефон"Не е странно, защото тия не са никакви бежанци! До кога управляващите ще подменят насилствено населението?
76
0
 
6
 
! Отговори
до:86 преди 4 години
Гл.редактор за къв *** е , да проверява за грешки или само коментари да трие
75
2
 
17
 
! Отговори
SOROS преди 4 години
Всички "бежанци",които са си забравили паспортите,но не са си забравили парите и телефоните,да се връщат обратно.OOOOOOOO EDIN PAT DAVAM PARI DA IDVAT SEGA SHE VRASHATE NIAMA DA STANE TRIBVA DA IDVAT OSHE ROTSHILD MI E DAL ZADACHATA DA VKARVAM OSHE DOKATO UNISHOJA BILOTO NASELENIE NA EVROPA
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фалшиФи" бежанци , "фалшиФи" жур.на.ля Всичко е менте . ZNACHI NE SAM SAGLASEN S VAS ZA JURNALIATA SOROS SPEZIALNO GI IZBIRAL JURNALIATA ZA BALGARIA OT NAI STABILNITE CHISTO BALGARSKI REGIONI KATO SELATA OKO VELINGRAT JAKORUDA TARGOVISHE SARNIZA MADAN .......... ZATOVA NE OBICHAT DA PISHEM SRESHU BEJANZITE I TRIAT KOMENTARI MNOGO SA STABILNI
73
1
 
2
 
! Отговори
Циник преди 4 години
А*дмина...оправи това заглавие, че е наистина СРАМ! ФалшиФи ...тцъ...тцъ...тцъ
72
2
 
31
 
! Отговори
Странно преди 4 години
Странно аз като пътувам из Европа не си забравям паспорта че иначе нещо не ме пускат дори да се кача на самолета.Избирателно забравяне за да се окаже че 99% са Африканци, Пакистанци, и дриги подобни завършващи на -анци!
71
0
 
2
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Предния ми коментар е до "светеца" с тъпите филантропски пароли - коментар 80
70
0
 
5
 
! Отговори
Циник до 81 преди 4 години
Сам го казваш...били са....после идва исляма - и ги превръща в животни! А европейците просперират!
69
0
 
11
 
! Отговори
страна на ментета2 преди 4 години
"фалшиФи" бежанци , "фалшиФи" жур.на.ля Всичко е менте .
68
0
 
6
 
! Отговори
страна на ментета преди 4 години
"фалшиФи" бежанци, "фалшиФи" ***, всичко е менте
67
35
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишман белите хора като нас българите, са били диви и безписмени варвари, облечени в нещавени кожи, когато арабите са били центърът на тогавашната наука, изкуство и цивилизация.Културни хора, заимствали по-древните от тях култури и наука.Дали химията, алгебрата, развили астрономията...А ние? Домъкнати на конско седло варвари, смесили се със славянската свлоч.Отделно, пет века осеменявани от всякаква османска паплч.Тях трябва да ги е гнус да се смесват с нас, не на са - с тях.
66
1
 
23
 
! Отговори
Циник до 78 преди 4 години
Трият ми коментарите...но пак ще опитамВ Батак - българи собственоръчно са унищожавали цялата си челяд! Направили са избор - срещу омразната вяра! И още - ако България трябва да оцелее превръщайки се в ислямски санджак - ПО ДОБРЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ! ТОВА НЯМА ДА Е БЪЛГАРИЯ!
65
1
 
26
 
! Отговори
Циник до 77 преди 4 години
Мда...от 700 години исляма унищожи всичко "мислещо" в арабския свят - останаха само "вярващи"...а либерастчета като теб - явно не знаят - защо аджеба европейски умове са мотора, и сърцето на съвременната цивилизация!
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възходът на нашата цивилизация се дължи на гениалните умове на малцина достойни люде, които са последвани от иначе посредствените човешки маси.Когато се издига в култ прос-така от на-май-на-та-си, страда цялата цивилизация.Някои са по-добри от други, ние сме различни и всеки трябва да си заеме мястото в йерархията.Хубавото е, че естественият отбор ще си свърши работата независимо от идейните опорни точки.
63
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България умирала била...Защо ли не ми е мъчно за тази купчина идоти.Да умира, нямам такава родина.
62
1
 
26
 
! Отговори
Андрешко преди 4 години
Всички "бежанци",които са си забравили паспортите,но не са си забравили парите и телефоните,да се връщат обратно.
61
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще ги натъпчат в София!!!Заселвайте ги поне в обезлюдените райони, в празните села и градове.
60
1
 
17
 
! Отговори
Циник до 68 преди 4 години
Ти си накаква изплющяла псевдорелигиозна твар..Ще опитам на разбираем за теб език !Фен съм на стария завет - "Око за око зъб за зъб"И фарисеите да врят в ада!
59
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът се променя, на мнозина не им харесва,и на мен много неща от това не ми харесват, но кой ме пита.Мртвите народи като нас (и не само като нас) просто си отиват, идват живи такива.Съжалавам.