Режимът на Асад убил 13 000 души за 5 г. – чрез обесване

Поне веднъж седмично се екзекутират до 50 затворници
7 фев 2017 07:47,
59
Режимът на Асад убил 13 000 души за 5 г. – чрез обесване
Снимка: Reuters, архив

Правозащитната организация Амнести интернешънъл обвини днес сирийския режим, че е екзекутирал с обесване в затвор близо до Дамаск около 13 000 затворници за пет години - между 2011 и 2016 г., предадоха Ройтерс и Франс прес.

В доклад, озаглавен "Кланица на хора: обесвания и масово унищожение в затвора Сайдная", Амнести пише, че поне веднъж седмично между 2011 и 2015 г. групи, наброяващи между 20 и 50 затворници, са били изправяни пред съдебни процеси по бързата процедура, били са бити и след това обесвани посред нощ в най-дълбока тайна. Амнести се позовава на разговори с 84 очевидци, сред които надзиратели, затворници, адвокати и съдии. "В тези процеси те остават с вързани очи. Не знаят кога и как ще умрат, докато окачат въжето на врата им", пише правозащитната организация.

Повечето жертви са били цивилни, смятани за опоненти на режима на президента Башар ал Асад. Други са били бивши военни, заподозрени в измяна на режима. От тях били изтръгвани признания с изтезания. Екзекутираните затворници били погребвани в масови гробове извън столицата, а семействата им били държани в неведение за съдбата им.

Амнести смята, че това са военни престъпления и престъпления срещу човечеството, които вероятно продължават и досега. Правозащитната организация приканва ООН да разследва данните в доклада. "Поддръжниците на сирийската държава, по-конкретно Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност, и Иран, трябва да осъдят екзекуциите без съд и присъда и политиката на унищожение на хора на сирийската държава и да направят каквото могат, за да ги прекратят", се посочва в доклада.

Хиляди затворници са задържани във военния затвор Сайдная - един от най-големите в Сирия, на 30 км северно от Дамаск. Амнести обвинява сирийския режим в политика на унищожение и в системни изтезания на затворниците, които са лишавани от храна, вода, лекарства и медицински грижи.

Миналата година ООН обвини сирийския режим, че води политика на унищожение в затворите, отбелязва АФП.
Сирийският режим досега е отхвърлял подобни доклади за изтезания и екзекуции без съд и присъда в годините на гражданската война.

Над 310 000 души бяха убити и милиони избягаха от домовете си от началото на конфликта в Сирия, напомня АФП.

(БТА) 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
41
 
! Отговори
баджи преди 7 години
как може човек толкова да си е потъпкал моралните ценности на християнин, че да пише такива ужасни платени статии оненвиняващи кръволоци мюсюлмани. Всички разбраха, че зверствата в Сирия се извършват от всички други не и Асад само вие бедни поплювковци останахте да спамите българската преса. Ще горите в ада, в адски мъки вие и цялото ви семейство
3
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Повечето жертви са били цивилни, смятани за опоненти на режима на президента Башар ал Асад. Други са били бивши военни, заподозрени в измяна на режима."За държавна измяна нали знаете... не се раздават награди.
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от обесените ще да се е разприказвал на Соросинтернешънъл.
1
4
 
38
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 7 години
Лошо нема!Хамериканците изтрепаха много повече!