САЩ създават глобален рускоезичен тв канал

С "Current Time" ще се контрира руската пропаганда
9 фев 2017 07:52, Елка Василева
110
САЩ създават глобален рускоезичен тв канал
Снимка: архив, Reuters

Две финансирани от американското правителство електронни медии създават глобална рускоезична телевизионна мрежа като алтернатива на контролирани от Кремъл медии, които според Асошиейтед прес разпространяват пропаганда и дезинформация.

Новият глобален тв канал се нарича „Current Time“ ("Текущо време") и ще се ръководи от базираното в Прага "Радио "Свободна Европа/Радио Свобода" с помощта на базираното във Вашингтон радио "Гласът на Америка".

Новият канал стартира официално тази седмица, макар че тихомълком започна да се излъчва още миналата година. Шест часа от денонощната му програма са отделени за предавани на живо новинарски емисии, включително едночасово пряко предаване от Вашингтон и второ такова от Прага. Програмата на " Current Time " е насочена към рускоговорещи хора по цял свят, за да им предлага "базирани на факти новини", каквито болезнено липсват на руския медиен пазар, отбелязва АП.

Глобалната тв мрежа, която ще се предава в Европа по кабел, сателит и по интернет, е американски опит да се ограничи хегемонията на "мощната руска пропагандна машина", най-ярки представители на която са държавните тв канали "Спутник" и РТ, добавя АП.

Според САЩ тези и други руски медии изопачават представите на руснаците за политиката и действията на тяхното правителство. Руската публика, твърдят те, има твърде ограничени източници на независими новини и тази липса трябва да бъде запълнена.

Нашата програма "не е замислена като пропаганда или контрапропаганда. Ние не възнамеряваме да се въвличаме в реакция на политическа програма, зададена от който и да е, в Русия или другаде", заяви по този повод Том Кент - шеф на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода".

АП припомня, че мисията на финансираното от САЩ радио има като мисия "подкрепата за свободата на словото и демокрацията по света". Тази мисия се корени във времената на Студената война, когато имаше нужда да се предоставят на хората отвъд Желязната завеса алтернативни гледни точки.

Според АП приемането на програмата в самата Русия ще бъде затруднено поради липсата на договорни отношения с местни доставчици. Затова тамошните зрители ще могат да приемат програмата на американската рускоезична телевизия чрез сателит, специални приложения за приемане по интернет или на живо от сайта на " Current Time ".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да търсят война с Русия, защо САЩ не воюват срещу Илслямска държава?Защото те я създадоха и са терористи номер 1 на планетата.Атомните бомби над Хирошима и Нагасаки кой ги пусна, да не би да беше Путин, а???
52
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато САЩ не изядат шамарите на Путин, няма да мирясат.Лошото е, че с безгръбначната ни и лакейска политика сме със събути *** и отворени бузки.
51
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е началото на края на путинската диктатура. Усетиха се американците и ще обяснят на руския народ всичките му лъжи и долни хватки.
50
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безогледните лъжи на руската пропаганда трябва да се разобличават по целия свят.
49
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време беше да се информира обикновения руснак как го лъже и експлоатира кремълската клика.
48
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби"Косово е независимо да или не? ДАЗначи Крим е независим и може да влезе в РФ."Щях да се съглася с теб, ако Крим сам самичък си беше направил референдум и ако татарите бяха казали "ДА" на Русия. Но те казаха ли "НЕ" на Русия или не казаха? КАЗАХА! Значи руснаците никой не ги е искал в Крим.Освен това Косово става независима република, а не е завзета и прикрепена към някоя друга държава! В Косово нещата станаха заради кланета, а не заради желание за контрол на територия (Черно море)!
47
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че нещо, но в американските филми е пълно с про-еврейска пропаганда. Все се изтъква евреите колко са порядъчни, справедливи, хармонични в отношенията си, добри, весели, приятелски настроени, колко неспраедливо са се държали хората с тях през вековете и колко изстрадал народ са, който е успял да преодолее всичко и... благодарение на знанията и науката които ТЕ ни дават... ние дишаме, ядем, живеем и имаме технологични блага. Ако не бяха те, край! Препълнено е с подобно натякване в USA киното!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мисля, че е мъка. Супер е. Вече почти всички знаят как да се доберат до обективната истина и старите методи за промиване на мозъци не работят. Новите методи са все още в бъдещето, а ние имаме късмета да се опитаме да направим нещо, преди прозореца да се е затворил.
45
4
 
10
 
! Отговори
Мъка преди 7 години
Всичко е пропаганда, абсолютно всичко. Може би само CN и останалите детски канали не са, но не съм сигурен. Един игрален филм да гледаш и той пълен с пропаганда. консверва да отвориш и оттам пропаганда излиза. Мъка.
44
3
 
8
 
! Отговори
хехе преди 7 години
Нашата програма "не е замислена като пропаганда или контрапропаганда.....АП припомня, че мисията на финансираното от САЩ радио....е как хем финансирано от САЩ ...пък не е пропаганда !!!???подобни медий имаше по времето на студената война ...типичен пример е Дойтче Веле ... което излъчваше дори на български език !в съвременния свят има мнооого подобни агитационни медий :Bulgarian Air=BloombergBBCCNNBloombergвсичките тези излъчват на поне 10 езика. Русия няма право да има ?
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиЯ само да те питам след като Крим е автономна област към Украйна... кой точно направи референдума?
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпроса е че на руски. Всичкото останало е вятър работа. Гледам CNN, Fox, RT. Разбира се че се различават. Те CNN и Fox са се хванали за гушите пък камо ли RT. Ще се гледа канала заради руския. За всеки един умен чиляк и пропаганда на патагонски да гледа стига да разбира няма да му навреди, щото знае че е пропаганда.
41
1
 
2
 
! Отговори
Вива преди 7 години
Brainwash на руски, как не са се сетили до сега :)
40
4
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
АХАХАХА министерство на "истината" явно CNN И FOX не им стига на тъпите кравари!Така и не разбраха ,че хората руската "пропаганда" работи защото казва истината за разлика от западната!Добре че са американците да ме осветляват сега и да ми доставят обективни новини АХАХАХАХАХАХ!
39
2
 
12
 
! Отговори
Как се парави? преди 7 години
Я краварците да кажат как се прави алтернатива на истината?То ако медии им бяха читави , а "спонсорираните от Кремъл" даваха лъженовини изобщо нямаше да се стигне до това положение!
38
1
 
3
 
! Отговори
Гузен негонен бега преди 7 години
Нашата програма "не е замислена като пропаганда или контрапропаганда. Ние не възнамеряваме да се въвличаме в реакция на политическа програма...:)
37
1
 
9
 
! Отговори
До Един българин от преди 7 години
Никаква гледна точка нямам. Просто регистрирам факт. Англоезичния канал RT не от вчера и доколкото разбирам американците го следят. Няма рускоезичен канал подобен на RT, който пък да бъде следен от руснаците. Констатирам факта че руския е много по-труден език за научаване, пък години трябват да се премахне акцента. Трябват им време, пари и доста усилия за да станат големи колкото RT. Разирам руски, говоря с акцент, българин съм. Ще ми бъде интересно да видя такъв канал по ТВ.
36
4
 
11
 
! Отговори
До 36 преди 7 години
Косово е американско военна база..... Най-голямата в Европа след Рамщайн.... Крим е бивша автономна република подарена от Хрушчов на Украйна, която селед референдум се присъедини към Русия.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алтернатива на RT. Да, разбраха каква им е грешката, закъсали са я здраво с пропагандата. Проблема е че да тръгне това, се изисква време и усилия. Руския е по-труден за научаване от английския. Вероятно ще наемат руски журналисти. Поне в началото докато обучат хора които говорят руски без акцент.
34
3
 
9
 
! Отговори
ГЛЕДАЙ НАШИТЕ МЕДИИ преди 7 години
и веднага ще ти стане ясно какви лъжи ще се пръскат по света