Бердимухамедов – зъболекарят, който оглави Туркменистан

Той беше личен стоматолог на предходника си Сапармурат Ниязов
10 фев 2017 22:15, Елка Василева
11
Бердимухамедов – зъболекарят, който оглави Туркменистан
Гурбангули Бердимухамедов. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов беше личен зъболекар на своенравния си предшественик, докато не пое кормилото на властта в централноазиатската страна, в която поддържа силен култ към личността и авторитарна власт.

Наследявайки на поста първия президент на страната Сапармурат Ниязов след смъртта му през 2006 г., Бердимухамедов първоначално вдъхна надежди за отваряне на бившата съветска република, пише Франс прес.

Макар да се освободи от някои крайности от времето на Ниязов, който караше сънародниците си да го наричат "Баща на туркмените", новият президент не отпуска контрола на властите върху обществото и на свой ред издига пищни паметници в собствена прослава.

На 59 години той е убеден, че ще спечели президентските избори в неделя и изглежда е на път да управлява пожизнено страната, в която няма реална опозиция.

Роденият на 29 юни 1957 г. Бердимухамедов първоначално избира кариера на стоматолог и се грижи за зъбите на Ниязов до 1997 г., когато президентът го назначава за министър на здравеопазването.

След внезапната смърт на Ниязов, който управлява еднолично Туркменистан след разпадането на Съветския съюз, Бердимухамедов се издига до върховния пост в държавата с решаващата помощ на тайните служби.

В първите години на управлението си той полага усилия да премахне вездесъщите символи на предшественика си. Статуята на Ниязов от злато е преместена от центъра на столицата Ашхабад в околностите й.

Новият президент обаче бързо укрепва властта си по примера на други страни в района, в които преобладава управлението на авторитарни лидери, и въвежда култ към собствената си личност. През 2015 г. властите откриват в столицата златна конна статуя на Бердимухамедов с гълъб, кацнал на лявата му ръка.

В Туркменистан няма свободен печат. На първа страница вестниците публикуват поеми на президента, а хор от няколко хиляди певци стигна дотам да изпълнява песен, композирана от президента.

Леко пропукване в имиджа на Бердимухамедов се появи през 2013 г., когато разпространено в интернет видео го показа да пада от кон по време на състезание. Държавните медии обаче запазиха мълчание за инцидента.

Ако Ниязов пазеше семейството си от публичност, то синът на Бердимухамедов, Сердар, през ноември миналата година беше избран в парламента. Най-влиятелният човек в Туркменистан се появява често и със своя внук Керимугли, който също е голям любител на конете.

Въпреки че при идването си на власт обеща управлението му да се отличава с умереност, Бердимухамедов използва приходите от богатите газови залежи на страна си за разюздано строителство. Той поръча изграждането на президентски дворец за 250 милиона долара в Ашхабад, който е включен в книгата на рекордите Гинес като града с най много сгради от бял мрамор в света.

Миналата годината в страната беше открито ново летище с форма на птица, струващо над два милиарда долара, въпреки че притокът на туристи граничи с нула.

На фона на тази разточителност страната преживява трудности в резултат на срива в цените на петрола и газа, а президентът дори заговори за това сънародниците му да плащат за безплатните досега газ, електричество и водоснабдяване.

Официално Туркменистан продължава да е неутрална държава на международната арена, но той става все по-зависим от Китай, който купува близо три четвърти от износа му на горива. Признаците на несигурност се множат, принуждавайки властите да девалвират националната валута с една пета от стойността й от 2015 г.

Държавните медии обаче не пропускат случай да припомнят на сънародниците си, че живеят в "епоха на върховно щастие", провъзгласена официално от Бердимухамедов през 2012 г.
 

/БТА/
 


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
6
 
! Отговори
SeveN преди 1 година
Както е казал Бердимохамедов, в България не е необходимо да си в аптека, за да си заобиколен от кaпyти.
8
5
 
13
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Типично...за мюслитата....тоя само още не се е сетил от предидент да се пише я султан, я шах, я падишах! Неволно се налага сравнението с 32 години управление на комунягите у нас, в частност 32 год. Правешкия овчар беше цар.Сега 27 години вече - уж сменяме демократично нашите си царе - ама разликата не е кой знае каква ! Костов , Виденов, Стани-шеф, Царчето, Боко....все отбор юнаци! Само паметници ги е срам да си строят приживе.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия наследникът на Путин ще бъде офшорното милиардерче виолончелист
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4

Абе то и в затвора храната и тока са безплатни.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка работа.... да живееш като роб докато диктаторчето прави всичко което пожелае.
4
2
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Ти май лафа за безплатния обяд , не си го чувал.Те плащат с достойнството си , но ти май не знаеш , какво е това.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
президентът дори заговори за това сънародниците му да плащат за безплатните досега газ, електричество и водоснабдяване.
####
И този ли е диктатор?
Каква опозиция да има като тока, газта и водата са безплатни?
Ако някога у нас някой направи това ще управлява вечно.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой не се е родил министър или президент
1
2
 
30
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Това е Азия. Кадафи не беше ли същия. А в Саудитска Арабия (верен американски съюзник) не е ли същото. Докато имат нефт и газ, все ще се намери някой баща на нацията, който да ги яха, а те ще му ръкопляскат.