Радиоактивен удар: САЩ срещу джихадистите в Сирия

Снаряди с обеднен уран използвани от САЩ, може пак да ги ползват
74
Радиоактивен удар: САЩ срещу джихадистите в Сирия
Снимка: Reuters, архив

През 2015 г. САЩ са използвали два пъти снаряди с обеднен уран в операции срещу групировката "Ислямска държава", съобщи Пентагонът, предава Франс прес.

Снарядите с обеднен уран са муниции, с които се стреля по укрепени отбранителни съоръжения. Употребата им е критикувана заради рисковете за здравето на военнослужещите, които боравят с тях, и за населението в обстрелваните зони.

Според Програмата на ООН за околната среда обедненият уран е "тежък метал, химичен и радиологичен замърсител", запазил "близо 60 на сто от радиоактивността на природния уран".

Според Пентагона снаряди с обеднен уран са използвани два пъти - на 16 и на 22 ноември 2015 г., за обстрелване на колони от камиони цистерни на ИД в Сирия. Тогава бяха унищожени стотици камиони.

По думите на майор Джош Джак, говорител на военното командване в Близкия изток, в тези две операции са използвани 5265 30-милиметрови снаряда с обеднен уран. Изстреляни са от щурмови самолети А-10, наред със запалителни снаряди.

"Тази комбинация беше избрана с цел да повиши вероятността от унищожаване на потока от камиони", уточни той.

При нужда САЩ може отново да използват такива муниции срещу джихадистите, посочи говорителят. Смята се, че боеприпасите с обеднен уран са едни от възможните причинители на "синдрома на Залива" - здравословните проблеми на ветераните от войната в Залива, но липсват научни доказателства за влиянието им.

Програмата на ООН за околната среда започна изследвания и организира почистване на зоните, засегнати от такива боеприпаси по време на войните в Югославия преди две десетилетия, както и в Ирак през 2003 г., напомня АФП, предава БТА.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиляди такива снаряди хвърлиха в Сърбия миротворците на света, за това раковите заболявания в България са ежедневие повече от грипна епидемия.
36
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Доста глупаво заглавие. Трябва да е писано от някой без средно образование дето и идея си няма какво е радиация.
35
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: Антипутинист (номер 44)

И как му е името на този сеген ришон? Как се казва?
34
14
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Накратко ако ще се плашим (БАУ!), и рентгеновите снимки използват радиация.
Не ходете да ви снимат, ще ви облъчат!!!
33
15
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Абе кой ги измисля тия неграмотни заглавия бе???
Значи или някой много неграмотен, или хибридната война на Путин се проявява и тук.
Каква радиация ви тресе бе, толкова ли сте неуки или нарочно ги измисляте тия небивалици???
Обеднен уран се използва не само за снаряди във армията но и в медицината, все едно да кажеш: Лекарите масово използват радиация за да правят рентгенови снимки и други томографии на болни пациенти. Глупости безподобни!
32
16
 
2
 
! Отговори
антипутинист преди 1 година
в тази танкова битка един израелски лейтенант, танкист, унищожава за 24 часа 60 /шесдесет/ броя руски танкове, като последователно сменя три машини меркава,заради излизането им от строя текущо на битката,като събира екипаж от блуждаещите наоколо израелски тканкисти ,чийто танкове са били подпалени, т.е. тези танкисти са узнали името на своя командир на танк чак след края на битката. това е световен рекорд за танкист, а лейтенанта сега е национален герой на израел и още си е жив и здрав.
31
20
 
3
 
! Отговори
антипутинист преди 1 година
в руските бронебойни снаряди се използва БЕТОН С ЦИМЕНТ МАРКА 500, защото са неграмотни да ги направят от обеднен уран. и затова никъде в света руски танкове не са спечелили битка, дори когато вътре са мърдали маскирани като земеделци руски граждани. в най-голямата в световната история танкова битка : арабските страни срещу израел, израелските меркава унищожават 1850 руски танка от над 5 000 вражески такива.2000 пленяват и ги продават на румъния на тогав размирния срещу москва чаушеску.
30
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Странни ли? Арогантни и нагли. Преди години бомбардираха и Сърбия с обеднен уран, а това не е подминало и нас. Въобще не им пука за хората.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в бронята на американските танкове М1 Ейбрамс е добавен и обеднен уран. Странни птици са американците.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38

Нито САЩ нито Русия са подписвали тези споразумения. Русия си ползват касетачните, САЩ радиоактивните и тн и тн.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядрен кога?
26
22
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
обеднения уран е радиоактивен долу горе колкото чорап на петромаксова лампа, уред който всички любители на здравословния живот ползват когато са на палатки сред природата (предполагам заради присъщото им невежество)
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е нарушение на международното
право.Или международното право
се нарушава само от Русия?Застреляни
франсета-затова не ставате за нищо.
24
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Природния уран не е толкова радиоактивен. Обеднения уран е опасен не с радиоактивността си, а с токсичността си. Единствена молекула, попаднала в организма, е напълно достатъчна за да започне процес на злокачествено израждане на околните тъкани. Проблема е, че при сблъсък с твърд обект, снаряда от обеднен урах се разпрашава почти на молекули и е лесно разпространяем дори от вятъра. Общо взето, новия Оранжев Агент на САЩ - десетилетия след употребата му ще има смърт, болести и малформации...
23
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че нещо, ама това ако беше новина за Русия, щеше да има 500 коментара как "джуджето" искал да треби всичко живо и световно господство (също и световен медиен катаклизъм да чертаем Дявола). А медиите тотално игнорират това, а тук 90% от коментарите е какво е обеднен уран, яде ли се и има ли почва у нас...
22
3
 
8
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Приказваш глупости. Би ли дал източник на твърдението си? В самолетите няма обеднен уран.
21
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До съчинения за глуп (14)
Boing747, McDonnel Douglas, Сикорски, обедненият уран, най-плътният метал се използва за балансиране на различни части в ЦИВИЛНАТА и военна авиация, като елерони, витла на турбо витлови двигатели, високо-оборотни оси.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФАШИСТ (10)

Абе големи специалисти голямо чудо тука бе, само като му видиш граматически издържания текст ( раЙон) и пу праскам лайка, без чета изобщо какво е написал
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаха, драскача се засрами, и децата разбират що е то обеднен уран, само преводача не.
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай,ай! Много неприятно. Обаче снимките на шефовете на Цру и джихадистите бяха разпространени в цял свят. А и документи излязоха, че Хилъри също е замесена. Мъка. Сега трябва да доказвате, колко сме глупави всички и че това,което сме видели сме го сънували. Дерзайте, то затова ви се плаща.