Радиоактивен удар: САЩ срещу джихадистите в Сирия

Снаряди с обеднен уран използвани от САЩ, може пак да ги ползват
17 фев 2017 21:52,
74
Радиоактивен удар: САЩ срещу джихадистите в Сирия
Снимка: Reuters, архив

През 2015 г. САЩ са използвали два пъти снаряди с обеднен уран в операции срещу групировката "Ислямска държава", съобщи Пентагонът, предава Франс прес.

Снарядите с обеднен уран са муниции, с които се стреля по укрепени отбранителни съоръжения. Употребата им е критикувана заради рисковете за здравето на военнослужещите, които боравят с тях, и за населението в обстрелваните зони.

Според Програмата на ООН за околната среда обедненият уран е "тежък метал, химичен и радиологичен замърсител", запазил "близо 60 на сто от радиоактивността на природния уран".

Според Пентагона снаряди с обеднен уран са използвани два пъти - на 16 и на 22 ноември 2015 г., за обстрелване на колони от камиони цистерни на ИД в Сирия. Тогава бяха унищожени стотици камиони.

По думите на майор Джош Джак, говорител на военното командване в Близкия изток, в тези две операции са използвани 5265 30-милиметрови снаряда с обеднен уран. Изстреляни са от щурмови самолети А-10, наред със запалителни снаряди.

"Тази комбинация беше избрана с цел да повиши вероятността от унищожаване на потока от камиони", уточни той.

При нужда САЩ може отново да използват такива муниции срещу джихадистите, посочи говорителят. Смята се, че боеприпасите с обеднен уран са едни от възможните причинители на "синдрома на Залива" - здравословните проблеми на ветераните от войната в Залива, но липсват научни доказателства за влиянието им.

Програмата на ООН за околната среда започна изследвания и организира почистване на зоните, засегнати от такива боеприпаси по време на войните в Югославия преди две десетилетия, както и в Ирак през 2003 г., напомня АФП, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турчина е прав. Имам роднини във видинско на сръбската граница. Когато в околността падаха бомбите с обеднен уран всичкото грозде се батиса/ а имаше голяма реколта тогава/ и виното не ферментира. Изхвърлиха го.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обеднения урaн се ползвa зa глaви нa бункеробойни боеприпaси, нaй-често термобaрични. Нямa нуждa и логикa дa се използвa зa порaзявaне нa колонa от МПС. Просто сa си изхвърлили боклукa.
15
3
 
19
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
До 19Ти си невежия в случая. Баба Вуна е права. Всичко изгаря, домати, ябълки. Нищо не се получава. 30 годишни се разболяват от кансер. Бебета от лосеми.
14
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 7 години
Клише...
13
9
 
23
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
СТИГА ГЛУПОСТИ,ДОМАТИТЕ ОЩЕ СА БОЛНИ ВСЯКА ГОДИНА ОТ СЪБИТИЯТА В СЪРБИЯ,20 ГОДИНИ ТОЗИ УРАН РУШИ НАШАТА ЗЕМЯ И ПРОДУКТИТЕ НИ,А СЕГА ИДВАТ ПРИ НАС С БАЗИТЕ СИ,ЗАЩО СИ НОСЯТ И ХРАНАТА,НИЕ КАКВО ДА ЯДЕМ ТЕЗИ ОТ БОМБИТЕ ЛИ ИМ.ТО БИВА, БИВА,ТАКОВА ПРОДАЖНИЧЕСТВО НЕ СЪМ ВИЖДАЛА.НА АМЕРАКАНОФИЛИТЕ НЯМА ДА ИМ РАЗМИНЕ С РАКА.,НЕ ПРОЩАВА.И НЕ ИЗБИРА.
12
1
 
14
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Няма да помогне атома срещу джихадистите! Защото всеки мюсюлманин е потенциален джихадист. Затова и тази псевдорелигия е толкова опасна. Защото тя е начин на живот. Повечето хора си нямат идея какво ни чака.
11
5
 
10
 
! Отговори
До съчинения за глуп преди 7 години
Би ли посочил конкретен тип самолет, в който се използва обеднен уран? По-голяма глупост от тази не бях чувал. Ако се налага, понякога за баласт се използват торби с пясък. Ама и ти не знаеш кога се случва това.
10
24
 
9
 
! Отговори
съчинения за глупци преди 7 години
цялата цивилна авиация по света използва блокове от обеднен уран/ компактно, но тежко/ за балансиране на самолета, в зависимост от товарите и броя пътници. всички муниции на русия от съответния клас на бронебойност, също са от обеднен уран. заговори ли се по този въпрос, знайте,че е путлеристка пропаганда. за пръв път опищяха света ,когато НАТО/ САЩ спряха 10-т годишната касапница в югославия. преди това пищяха срещу американските оръжия във виетнам. *** московска пропаганда - това е за урана!
9
5
 
15
 
! Отговори
До А бе преди 7 години
Даже американският обеднен уран е полезен за здравето!
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи какво става. Сащ създадоха ИД./Има снимки на шефовете на Цру с шефове на ИД/. После започват да се бият срещу ИД и използват обеднения уран. Ето това е Американска демокрация. Да не говорим, че там където са хвърляли тия бомби живее и местно население.
7
5
 
12
 
! Отговори
Опа 2 и 3 преди 7 години
Очевидно е, че това са си професионални твърдения от специалисти и са от придобит практически опит! Май-май сте боравили прекалено много с "безобиден" обеднен уран, личи си по атрофиралите ви мозъчни функции. Хапвате си сигурно и за здравословна закуска с мюслите по едно килце уранец, а на децата ви играчките са от обеднен уран, щото е много здрав да не се чупят. Ама да де така си трябва, такива като вас не трябва да имат право да се размножават!!!!
6
2
 
11
 
! Отговори
солей преди 7 години
Tия джихадисти само малка атомна бомба ще ги затрие от този свят за винаги.То Алкайда ли не беше сега Ислямска държава *** напаст са тия отърване от тях няма а лошото е че не сме много далеч от тия диваци и ако решат могат и тук да ударят нещо.Автобуса който се взриви в на бургаското летище с израелските туристи само някой от тия психари е заложил бомбата
5
7
 
20
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Американския аскер е женски полов орган. Силни са с атома. Друго не става от тях. За справка Хирошима, Нагазаки и Югославия.
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както е написал номер 2 обедненият уран е " почти " безопасен за човека.Няма нужда от коментар. Сащ са просто едни ангели.
3
6
 
35
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Американският уран-най-демократичния уран!
2
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахахаха радиоактивен удар с обеднен уран - драскача пак не знае за какво иде реч ама пуска поредната глупост - уранът е един от най-плътните метали, има по-голяма плътност от тази на оловото, но за разлика от оловото уранът е много по-твърд. Използва се за върха на бронебойни патрони и снаряди. Нарича се обеднен, защото е с намалена радиоактивност и почти е безопасен за човека, дори се използва за направа на панели за радиационна защита.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше една песен Истърваха Коня Коня.