След срещата Лавров–Тилърсън: Започна ли размразяване?

Руският печат за разговора между първите дипломати на САЩ и Русия
Обновена: 17 фев 2017 14:31 | 17 фев 2017 13:30,
35
След срещата Лавров–Тилърсън: Започна ли размразяване?
Снимка: БТА

Руският вестник "Комерсант" пише, че вчерашната среща на руския външен министър Сергей Лавров с новия му американски колега Рекс Тилърсън е привлякла вниманието на всички не само заради кризата в руско-американските отношения, но и защото две седмици и половина след встъпването си в длъжност държавният секретар фактически не се беше появявал пред публика и не беше направил нито едно изявление.

Журналистите обаче и този път са останали "с пръст в устата", тъй като американците не са приели руското предложение за обща пресконференция след срещата, подчертава вестникът. "Тилърсън само прочете за придружаващите го журналисти писмено изявление, че е призовал Москва да спазва Минските договорености за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Същевременно изрази готовност да работи с Русия в случаите, когато това ще е изгодно за САЩ", обобщава изданието.

"Комерсант" цитира и Лавров, нарекъл срещата "прагматична и продуктивна". Според руския министър двамата с Тилърсън са потвърдили, че Русия и САЩ имат общи интереси - "най-вече що се отнася до непримиримата борба с тероризма" в редица региони от света. Първият дипломат на Москва призна, че "в отношенията между толкова големи сили като Русия и САЩ всички проблеми никога не може да бъдат решени", но изрази оптимизъм за бъдещото двустранно сътрудничество в "немалкото сфери (. . .), където интересите ни съвпадат".

Всекидневникът изразява съжаление, че Лавров не е питал, доколкото е известно, Тилърсън за икономическите санкции на САЩ срещу Русия. Като шеф на "Ексън Мобил" - компания, претърпяла загуби заради наложените й ограничения в сътрудничеството с руски фирми, новият държавен секретар се беше обявил против ограничителните мерки спрямо Русия.

Малко преди да встъпи в длъжност, Рекс Тилърсън се раздели с акциите си в компанията, за които според медиите е получил към 180 милиона долара, напомня изданието. "Впрочем, както казват, бивши дейци от петролодобива няма", добавя "Комерсант".

Руският политолог Дмитрий Суслов, говорил пред "Независимая газета", нарича срещата Лавров - Тилърсън "извънредно важна", макар и "опознавателна". "Де факто размразяването на руско-американската криза вече е започнало, както сочи и срещата между началник-щабовете (на въоръжените сили) от Русия и САЩ. Но е важно да бъде размразен и диалогът на ниво началници на управления и отдели във външните министерства. Също така да бъде подновен диалогът по целия спектър на отношенията", казва експертът.

Според него срещата Лавров -Тилърсън е много навременна след скандалната оставка на Майкъл Флин, бивш съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност. Флин се оттегли след медийни съобщения, че е обсъждал с руския посланик санкциите на САЩ срещу Москва.

Досега в отношенията с Русия администрацията на САЩ бе представлявана главно от Флин, "който си изпати точно затова - имаше саботаж от страна на т. нар. несменяема държавна бюрокрация, която пусна на медиите резултатите от неговите преговори с представители на Русия.

Явно сега администрацията на Тръмп ще повери взаимодействието с Русия на Тилърсън. Най-малкото той ще играе ключова роля в него", обяснява аналитикът. Затова според него Москва трябва да обсъди точно с Тилърсън целия кръг от проблеми - "какво да чака Русия от политиката на администрацията в САЩ спрямо Сирия, доколко са реални страховете, че Вашингтон може да се оттегли от ядрената сделка за Иран и т. н."

Междувременно Кремъл не губи надежда да възстанови отношенията си със САЩ, но отбелязва, че Москва и Вашингтон "губят време", вместо да се захванат с решаването на ред глобални проблеми, добавя "Независимая газета", като цитира вчерашно изявление на Дмитрий Песков, говорителя на президента Владимир Путин.

"Дали разговорът между двамата външни министри е станал отправна точка за по-нататъшна конкретна дейност за подновяване на руско-американските отношения, затънали в безизходица, пита се "Росийская газета" и веднага отговаря, че е преждевременно да се правят изводи.

В тази връзка вестникът цитира ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, споделила с журналисти впечатления от преговори с Тилърсън ден преди срещата му с Лавров. "Тя съобщи, че колкото до отношенията с Русия и подходите към сирийската криза, "не е чула силно различни мнения" и не е видяла големи разногласия в тази сфера между единна Европа и САЩ. По думите й се разминават подходите на Брюксел и Вашингтон към други теми - "многополюсния свят, свободния пазар и иранското досие."

"Колкото предварителни и скромни да изглеждат преговорите между двамата министри, от резултата им зависи дали в бъдеще Белият дом и Кремъл ще успеят да договорят конструктивно взаимодействие с цел преодоляване на глобалните заплахи, като се откажат от ненужна конфронтация по второстепенни политически писти", изтъква московският официоз. Но допуска, че "всяка дума от разговора между Лавров и Тилърсън в крайна сметка ще стане известна и ще се изследва под лупа от американския печат, заинтересован от нови скандали около екипа на Тръмп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: САЩРусияруски издания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
8
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Скъпи Приятели Другарки и Другари крайно време е ние обикновените хора да извършим нещо необикновено а именно да се разделим със всички нищожесточени жадни за власт и пари да махнем държави и граници и най сетне да станем човеци.
6
7
 
7
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Скъпи Приятели Другарки и Другари крайно време е ние обикновените хора да извършим нещо необикновено а именно да се разделим със всички нищожесточени жадни за власт и пари да махнем държави и граници и най сетне да станем човеци.
5
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
никакво доверие на трьмп мирьт и светьт са сделки и трябва да носятпечалби това е генезиса на ам нация
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смеят се като кримчанин над укроп.
3
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добър държавен секретар си избра Путин!
2
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче Тилърсън дума не каза за Крим! Значи въпросът е приключен. А Русия си спазва Минските споразумения, за разлика от Украйна.
1
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия като ги погледна и си мисля че Дарвин е сгрешил напълно имал е впредвид деволюция, а не еволюция.