Австрия: Да се спрат преговорите за членството на Турция в ЕС

Европа да забрани на Турция агитация за референдума, иска австрийският канцлер
Обновена: 5 мар 2017 07:34 | 5 мар 2017 07:30, Анисия Иванова
126
Австрия: Да се спрат преговорите за членството на Турция в ЕС
Снимка: БТА

Австрийският канцлер Кристиан Керн призова за обща забрана на ЕС на изяви на турски политици в подкрепа на референдума за конституционни промени, за да се избегне отделни страни членки като Германия да попадат под натиск от Анкара, предаде Ройтерс.

Правителството в Анкара планира изпращането на министри в Германия, за да насърчи кампанията за агитация в полза на конституционните промени, които ще засилят правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Няколко подобни събития бяха отменени от съответните регионални власти в Германия, което предизвика значително недоволство сред управляващите в Анкара.

В интервю във в. "Велт ам зонтаг" Керн заяви, че въпросните промени ще отслабят върховенството на закона в Турция, ще ограничат разделението на властите и ще нарушат ценностите на ЕС.

Още по темата

Той призова също ЕС да прекрати преговорите с Турция за членство и да премахне или ограничи помощта от 4,5 млрд. евро, планирана за Турция до 2020 г.

"Трябва да преориентираме отношенията с Турция без илюзията за членство в ЕС", каза Керн. По думите му "Турция се е отдалечила все повече и повече от ЕС през последните няколко години. Човешките права и демократичните ценности се погазват. Свободата на печата е чужда дума".

Керн разкритикува арестуването на кореспондента на в. "Велт" Дениз Юджел и на много други журналисти, учени и държавни служители и призова за незабавното освобождаване на Юджел, пише БТА.

В същото време, подчерта той, Турция остава важен партньор в сферите на сигурността, миграцията и икономическото сътрудничество и изпълнява задълженията си по споразумението за мигрантите с ЕС.

Турският министър на икономиката Нихат Зайбекчи планира предизборна изява, която ще се проведе в хотел в германския град Кьолн, предава австрийската медия ORF.

"Ще се подготвим за това“, заяви говорител на правоохранителните органи в града, който поясни, че полицията е информирана за предстоящо подобно събитие. То е обявено като "частно събитие“ и поради тази причина няма да бъде задействан полицейски контингент.

Съобщението идва на фона на дипломатическата криза между Берлин и Анкара. Градусът на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни отново се нажежи до опасни нива. Германските власти отговориха на ареста на кореспондента на националния ежедневник "Ди Велт“ Дениз Юджел в Истанбул със забрана за планиран митинг в южния град Гагенау, на който турският правосъден министър Бекир Боздаг трябваше да агитира в полза на конституционните промени, планирани от Анкара.

Малко след това властите на още два германски града блокираха провеждането на митинги на турската общност.

 На фона на дипломатическата криза между Берлин и Анкара правителството на Холандия обяви, че планираният за 11 март митинг на турската общност в Ротердам е "нежелан“, съобщава вестник Daily Sabah.

По-рано лидерът на Асоциацията на холандските турци заяви, че външният министър Мевлют Чавушоглу планира участие в митинг, насрочен за 11 март, в рамките на който ще призова турската общност в страната да подкрепи планираните от Анкара конституционни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция не иска в ЕС. Няма как велика държава като Турция да влезе в съюз в който да бъде равноправна с политически джуджета като българия.
59
0
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 7 години
Какви помощи за турците в Германия:-):-):-) Те повечето си имат собствен бизнес...ресторанти, дюнерджии, бербери, маркети...като бях в Берлин един срещнах служител в летището...помощи взимали:-):-):-):-)е добре, а има и българи заминалите в Германия да работят при тях:-):-):-)
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По точния въпрос е "Какво ще стане ако Германия изгони гастърбайтерите и си изтегли парите и най вече технологиите от Турция"....Ами ще се наложи мързеливият Ханс да запретне ръкави и да започне да работи. А относно технологиите, кои точно технологии имаш в предвид?
57
3
 
5
 
! Отговори
Язе преди 7 години
До АнонименМного наивен въпрос. 1. В днешния свят парите са безналични. 2. Гастербайтерите в Германия ще получат хартийки. 3. По точния въпрос е "Какво ще стане ако Германия изгони гастърбайтерите и си изтегли парите и най вече технологиите от Турция".
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Германците са виновни че в сърцето на Европа има няколко милиона турци. Да ги върнат обратно. И да им затворят завинаги вратата отвън"Скоро правиха една статистика, ако турците които са млн. в Германия ако си изтеглят парите от германските банки какво ще стане...
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На *** вече е тясна.
54
5
 
8
 
! Отговори
Lothbrok преди 7 години
Австрия не е Германия, ако се пръкне нов чичко с мустачки от Австрия ще е. И турчо,лята и арабелите Европа ще им се стори тясна....
53
3
 
6
 
! Отговори
E преди 7 години
Много правилна, но може би закъсняла реакция на властите в Австрия. Никоя нормална държава не би толерирала подобни прояви на чужди лидери пред компактни етнически групи на своя територия! Още повече като се има предвид целта им.
52
2
 
12
 
! Отговори
стоп преди 7 години
светските турци отдавна се изселват с хиляди, диктатора ислямизатор ще превърне Турция в абсолютна вуняща на ислям азиатска дупка, точно каквата е Саудитска Арабия
51
4
 
4
 
! Отговори
bg turcin преди 7 години
Abe koy normalen turist ste ide u turtsia b horae,zatova li kanyat gastarbayterite da zakarat i komsiyite si u aandola na vakantsia.Sega tam hodat arabskite maymunatsi koito sa edna cerga s amudjite,tipicna feodalna dirjava ot tretia svat.
50
6
 
7
 
! Отговори
САМО ЛЕВСКИ преди 7 години
И ПРЕДИ, И СЕГА, ЛЕВСКИ ЗНАЧИ СВОБОДА!!!
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България произвежда много по качествени земеделски стоки от вас. България е Житницата на Европа. Така че намали малко филма мишка.
48
3
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 7 години
Ама ти виждаш ли високия туризъм и икономика на България...каква криза за туристи в Турция и лоша икономика говориш...А бе ти какви телевизии гледаш...
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па има и ***, които викат Европа да въведе санкции и на Турция...и България щяла да храни Европа:-):-)с какво бе, остана ли някой в България, който ще произвежда, има тук таме някой който произвежда весела лютеница ама:-):-):-) тези където заминиха ще се върнат ли да работат в нивите:-):-):-)мислете преди да пишете...санкции на Русия, ама изкаме газ от Русия, санкции на Турция ама Турция да пусне тръбата и към Европа...ех бе голяма работа сте вие европейците...
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хич не ни трябва да е послушен. Даже така по-добре. Вкара Турция в туристическа криза, а скоро и в икономическа. Идеално е.Пак за думата..Нямате никаква дума. Всички държави са ядрени. Никой не плашите.
45
1
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
Не ако, а ще се изгради и тогава ще си носите газ от Катар може би за газовия хъб ? Я ти като си много внимателен ни обясни откъде ще идва газта за газовия хъб ?
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствените свестни хора в Турция са по затворите или са избити. Всичко останало е бо.....ук, чиято единствена работа е да хвали Ердоган и да го ближе. ....отзад. То я мачка наред.
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А *** то тези европейци са много двулични и нахални...правят санкции на Русия, а пък искат газ от Русия през Турция...взимайте от америка.
42
3
 
2
 
! Отговори
до 50 от 47 преди 7 години
Не си внимавал, ако ще се изгражда Турски поток, то той ще е само да задоволи нуждата от газ на Турция. Какви продажби на газ в Европа сънуваш?
41
6
 
5
 
! Отговори
турчина до Узунов преди 7 години
А ти заминавай при Путин, там сигурно има още бояришник за доизпиване и се научи да пишеш на грамотно европеецо, сега като се замисля я кажи какво ти е европейското армията, енергетиката, земеделието ? Имаш ли нещо европейско европеецо ? Или караш на доизживване от лошия СССР, а европеец ?