Австрия: Да се спрат преговорите за членството на Турция в ЕС

Европа да забрани на Турция агитация за референдума, иска австрийският канцлер
Обновена: 5 мар 2017 07:34 | 5 мар 2017 07:30, Анисия Иванова
126
Австрия: Да се спрат преговорите за членството на Турция в ЕС
Снимка: БТА

Австрийският канцлер Кристиан Керн призова за обща забрана на ЕС на изяви на турски политици в подкрепа на референдума за конституционни промени, за да се избегне отделни страни членки като Германия да попадат под натиск от Анкара, предаде Ройтерс.

Правителството в Анкара планира изпращането на министри в Германия, за да насърчи кампанията за агитация в полза на конституционните промени, които ще засилят правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Няколко подобни събития бяха отменени от съответните регионални власти в Германия, което предизвика значително недоволство сред управляващите в Анкара.

В интервю във в. "Велт ам зонтаг" Керн заяви, че въпросните промени ще отслабят върховенството на закона в Турция, ще ограничат разделението на властите и ще нарушат ценностите на ЕС.

Още по темата

Той призова също ЕС да прекрати преговорите с Турция за членство и да премахне или ограничи помощта от 4,5 млрд. евро, планирана за Турция до 2020 г.

"Трябва да преориентираме отношенията с Турция без илюзията за членство в ЕС", каза Керн. По думите му "Турция се е отдалечила все повече и повече от ЕС през последните няколко години. Човешките права и демократичните ценности се погазват. Свободата на печата е чужда дума".

Керн разкритикува арестуването на кореспондента на в. "Велт" Дениз Юджел и на много други журналисти, учени и държавни служители и призова за незабавното освобождаване на Юджел, пише БТА.

В същото време, подчерта той, Турция остава важен партньор в сферите на сигурността, миграцията и икономическото сътрудничество и изпълнява задълженията си по споразумението за мигрантите с ЕС.

Турският министър на икономиката Нихат Зайбекчи планира предизборна изява, която ще се проведе в хотел в германския град Кьолн, предава австрийската медия ORF.

"Ще се подготвим за това“, заяви говорител на правоохранителните органи в града, който поясни, че полицията е информирана за предстоящо подобно събитие. То е обявено като "частно събитие“ и поради тази причина няма да бъде задействан полицейски контингент.

Съобщението идва на фона на дипломатическата криза между Берлин и Анкара. Градусът на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни отново се нажежи до опасни нива. Германските власти отговориха на ареста на кореспондента на националния ежедневник "Ди Велт“ Дениз Юджел в Истанбул със забрана за планиран митинг в южния град Гагенау, на който турският правосъден министър Бекир Боздаг трябваше да агитира в полза на конституционните промени, планирани от Анкара.

Малко след това властите на още два германски града блокираха провеждането на митинги на турската общност.

 На фона на дипломатическата криза между Берлин и Анкара правителството на Холандия обяви, че планираният за 11 март митинг на турската общност в Ротердам е "нежелан“, съобщава вестник Daily Sabah.

По-рано лидерът на Асоциацията на холандските турци заяви, че външният министър Мевлют Чавушоглу планира участие в митинг, насрочен за 11 март, в рамките на който ще призова турската общност в страната да подкрепи планираните от Анкара конституционни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ердоган имае една възможност да стане наше куче, но я проигра, тръгна с Путин.Явно нещо не е добре с главата, жалко за комшиите, ще страдат."НАЛИ...:-):-):-):-) Ех и Ердоган да беше умен и послушен като българските дипломати:-):-):-) И ние искаме дипломати, които крадът козметика:-):-):-):-)да ни представляват като европейските българи ама няма...кво да направим:-):-):-) така ни е бело писано ще търпим:-):-):-)
39
0
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 7 години
Така ли ти казаха да каЖеш кой ще плаща сметката, а договора да не Би да е сключен, а тикво проста дай договора да го видим, там пише кой ще плаща сметката и кой ще прибира пари от транзита и кой ще прибира пари от продажбата на газ в ЕС. Не става с Винету момче таз работа, трябват си икономисти и юристи и то специалисти, а не калинки
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция която не е член на ЕС има много по-голямо влияние върху политиката на съюза отколкото гордата членка България. ЕС колкото и да не му се иска се съобразява с Турция, нещо което не може да се каже за България. Колкото и да си гризете ноктите от яд и да си скубете оределите косици Турция е в пъти по-значима от България във всякакви аспекти.
37
6
 
6
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Турция е светска държава, а територията е държава от третия свят, ах да забравих имахте голямата чест да си затворите 2 реактора със двойни защити, които можеха да работят поне още 23 години. А тия във Финландия дето са в много по-лошо състояние още си работят ех *** е велик, я ни разкаете пак като имахте АЕЦ-и, че да се посмеем.
36
7
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
Ердоган ще построи 3 АЕЦ-а и 5 турски потока, само че смтката ще я плаща турския народ (ако може). Това е като новия мост над Босфора - таксата е толкова голяма, че на хората не им излиза изгодно да я заплащат, а отиват на работа както са го правили до сега.
35
2
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 7 години
*** си ти, такъв като Ердоган се ражда веднъж на 100г. не е важно колко е курса на лирата, а важно е какво можеш да си купиш със тия пари. Cега некa ти обясня тъй Ердоган е беден и ще си построи три АЕЦ-а и турския поток а ти понеже си много богат ще ядеш на Ердоган цървулите и ще имаш удоволствието да идеш на гей-парада.
34
5
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
До защитниците на този с отвратена физиономия Ердоган не се ли усещате че този из-род с всеки изминат ден унищожава светското в Турция и налага радикалният ислям а до икономиката им се срива с всеки изминат ден курса на турската лира в сравнение с преди е доста показателен ей не се намери някой който да му пръсне кухата му кратуна
33
5
 
4
 
! Отговори
До 50 преди 7 години
Ай хващай мотиката:-):-):-)ко чакаш да те е вързал някой...или чакаш първо някой дати отпусне пари, да ти сее, да ти ги вземе, а ти само да прибираш парите:-):-):-) Вие нямате ли тирове...пращайте и вие...
32
7
 
8
 
! Отговори
До 54 преди 7 години
"*** като имаше ядрена Енергетика и заводи, мустакатите още на огън се топлиха и плащаха за жени на сборове :) И *** е в ЕС от 10 година вие къде сте? А да в Анадолския съюз."И *** като имаше централа и като е от 10 г в ЕС какво...спука се да печели милярди? Всеки инвистира в България? Имате ли въобще работна ръка и развитие? Или като вленахте май избягахте да слугувате на ЕС...от 10 год. били в съюза:-):-):-):-) офф ***...офф
31
8
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
При нас идват и туристи от Катар, Дубай... па и инвистират и в Турция...докато вие нанай...арабати така били онака били ама скоро май се чу, че някакъв арабин се чудеше дали да инвистира в България и се бяха наредили някви като аптикарски шишенца при него и го гледаха като теле в зеле...
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че са руснаците да им ходят по курортите. А и те вече се замислят. То нормалното им състояние е да се месят в работите на другите. Не си оправят собствените батаци. От цяла Европа единствена см.ахнатата Меркел разговаря с тях. Щял да агитира. Глупости. Те и да ги беси пак ще *** от радост
29
2
 
8
 
! Отговори
Макс Вебер преди 7 години
Нивото на турския народ е съпоставимо с украинския и руския народ. Болните амбиции на президентите на тези държави ги изолират от "нормалните" държави. Неоколониалните марионетки на Сащ в ЕС се "бият" за подхвърлени лъжливи обещания скрити под псевдодемократични ценности. Не е лъжа, че Сащ се опитват да си наложат болните фантазии над другите народи, но това, което ще се случи ще е страшно.
28
2
 
4
 
! Отговори
До boyko.uzunov преди 7 години
Ние поне имаме къде да ходим...Ама ти с тази турска фамилия за къдеси... дългия :)
27
4
 
5
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 7 години
Турчин-марш при Ердоган!
26
10
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 7 години
Знаеш ли колко млн. туристи са посетили само Истанбул миналата година:-):-):-) нима вие се надявате това лято пак, добре, че миналата година летния ви туризъм живна малко, но пак беше по малък от очакванията ви...*** е тръгнал да се притеснява за туризма на Турция:-):-):-):-)
25
0
 
2
 
! Отговори
cia преди 7 години
До турчинаНаправо ша е вечна, да знайш!!!
24
13
 
12
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Ердоган разбира се не е ''горд'' член на ЕС като великите *** със 16 млрд заем на шията, той само ще си построи 3 АЕЦ-а, Турския поток и ще прибере близо 7 млрд. евро вие как сте с лъскането на кене-фите във фалирала Гърция напредва ли, как са ви еврокомисарите добре ли коленичат пред Юнкер ? Само че Ердоган е поне 3 пъти повече член на ЕС от Великия *** и Румъни взети заедно и на квадрат нещо че няма представител в европарламента не му и трбва той сам се представлва доста успешно.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До къде я докарахме ? Вместо Европа и европейците да си гледаме нашата си полититка, стигнахме до там че турците да си провеждат политиката в Европа ??? Турски политици да идвали в Европа да си провеждат срещи и митинги ??? Ами тогава направо да влизат в Европарламента и да се приключва с всичко !?
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оня ден срещнах една новина пишеше, че: В медиите в Германия толкова много се говори за Ердоган, че 30% от малките немчета мислят Ердоган, че е президент на Германия :-):-):-):-)
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"турция трябва да пусне 3те милиона талибана.Западнала европа ще си плати."Не, няма да има нужда:-) то отишлите мигранти из европейските страни след известо време ще станат толкова...те са като зайци...:-)