Да се притесняваме ли, че ЦРУ подслушва разговорите ни?

В основата си "интернетът на предметите" е уязвим
Обновена: 9 мар 2017 15:04 | 9 мар 2017 15:04, Елка Василева
125
Да се притесняваме ли, че ЦРУ подслушва разговорите ни?
Снимка: архив, Reuters

И така, вие използвате чат приложения като WhatsApp или Signal или имате смарт телевизор и компютър. Трябва ли да се притеснявате, че ЦРУ подслушва разговорите ви?

Краткият отговор е "не". Дългият отговор е "може би, макар че все пак е малко вероятно да има нужда да се притеснявате прекалено много", пише Асошиейтед прес.

Разкритията на Уикилийкс, описващи тайните хакерски програми на ЦРУ, за които се смята, че са използвани за проникване в компютри, със сигурност може да имат реално значение за всички, които използват технологии, свързани с интернет.

В частност, документите на Уикилийкс подсказват, че ЦРУ се е опитало да превръща телевизори в устройства за подслушване и да заобикаля - макар и не да краква - чат приложения, използващи защитно кодиране на информацията.

Още по темата

Но за хора, уморени от привидно постоянните разкрития за хакерство, подслушване от страна на правителството и притеснения за сигурността, новините не са изненада.

"Изтеклите днес информации със сигурност ме притесняват, но вече съм приел, че рисковете за сигурността са неотменна част от нашата модерна технология", заяви в имейл Ендрю Маршело, оператор на пулт от Куинс, Ню Йорк. "Понеже технологията е толкова интегрирана в нашето общество, е трудно да се предприеме разумната стъпка - да се спрат всички смарт устройства, чат приложения и др. - без да пожертваме част от социалния си живот".

Макар че "със сигурност е притеснен" за последствията от извършваните от правителството хакерски действия и наблюдение, Маршело казва, че няма да изключи айфона или модерните чат-приложения от живота си. Но той няма смарт телевизор и не планира да купува. Когато не използва компютъра си, той държи микрофона си изключен, а камерата - покрита. Програмата за разпознаване на гласове на телефона му също е изключена.

Той не е единственият. Миналата година се появи снимка на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, на която камерата и микрофонът на лаптопа му са покрити със залепваща лента. Някои онлайн потребители го нарекоха параноичен, други заявиха, че просто е разумен.

Защо това има значение

"Това, което всички би трябвало да се питат, е дали някои от тези неща са били споделени с местните органи на реда", заяви Скот Върник, партньор в адвокатската фирма "Фокс Ротшилд", специализирана в защитата и сигурността на личните данни. С други думи, дали ЦРУ е споделило някои от тези техники с ФБР и други местни правоналагащи органи, които могат да ги използват в страната.

Ед Мержвински, директор на потребителската програма на групата за защита на правата на потребителите U.S. PIRG, заяви, че новинарските медии трябва да предупреждават потребителите колко са уязвими свързаните с интернет устройства. "Не би трябвало да се притеснявате, че ЦРУ ще ви хакне, освен ако правите нещо незаконно", каза той. "Но това би трябвало да подейства на средния потребител като алармен сигнал".

Той препоръча паролите на смарт телевизорите, камерите и други свързани с мрежата устройства да се сменят толкова често, колкото и паролите на компютрите. "Независимо дали е фризерът ви, умни лампи, които програмирате от телефона си, или мониторът за наблюдение на децата, системите за сигурност в повечето продукти на "интернета на предметите" всъщност не са умни, а глупави".

Умора от защитата на личните данни

"Към този момент съм толкова свикнал да чета истории за хакнати акаунти, че това трябва да се очаква", заяви по имейл Мат Холдън, редактор и координатор на социални медии от Далас, щата Тексас. Холдън се притеснява за сигурността на лични данни като номера на социалната си осигуровка и финансовите данни, но казва, че не е толкова притеснен за сигурността на чат приложенията си.

"Докато се държа по начин, показващ, че нямам какво да крия, не се притеснявам дали правителството ще надзърта", заяви той.

Близо 46 на сто от анкетираните в проучване на социологическия център "Пю рисърч", проведено през пролетта на 2016 г. и публикувано през януари тази година, смятат, че правителството трябва да има достъп до кодирани разговори, когато разследва престъпления. Само 44 на сто смятат, че технологичните компании трябва да могат да използват "непробиваеми" за правоналагащите органи инструменти за кодиране. Процентът на подкрепилите силното кодиране е по-висок сред младите хора и демократите.

Ако са автентични, изтеклите документи на ЦРУ показват една очевидна истина: че може би няма дигитален разговор, снимка или друга част от живота, които да могат да бъдат защитени от шпиони и други натрапници, ровещи се в смартфони, компютри и други свързани с интернет устройства.

Друга истина: на мнозина може и да не им пука

"Хората изпитват умора в тази област, особено когато говорим за издаване на поверителна информация, и до известна степен, за хакерство", каза Ева Веласкес, председателка на Центъра за предотвратяване на кражбите на самоличност. Според нея е трудно да си представим какви злоупотреби биха ги принудили да изоставят смартфоните си. "Хората обичат забавните си играчки и устройства", заяви тя.

Интернетът на шпиониращите предмети

"Не знаем каква е била ролята на ЦРУ, но знаем, че всичко, което има свързан с интернет чип, е податливо на хакване", каза анализаторът по сигурността на Gartner Авива Литан.

Хакерска атака през октомври миналата година, която наруши работата на сайтове като Amazon и Netflix, започна в свързани с интернет устройства като домашни видеокамери.

"В основата си "интернетът на предметите" е уязвим и беше разпространен, без да се мисли първо за сигурността", заяви Литан. Всички, които имат основание да мислят, че някой може да ги шпионира, "би трябвало да премислят два пъти, преди да се сдобият със свързана с интернет кола или камера".
 

/БТА/


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Я ги пцуем на ингилизки. Нека слушат.:)
92
0
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Някой да си е мислил, че Фейса е създаден за наше удобство и то от един младеж?
91
0
 
10
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Дреме ми... да съм министър, зам.министър взимащ подкупи в найлонови пликчета от вериги магазини - да се притеснявам.... да внасям контрабанда - да се притеснявам....че жената може да разбере за любовницата и любовницата за жената....те и без ЦРУ ще се оправят :-)
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вземат ни правата и ни казват, да сме спокойни?
медиите са престъпници, точно толкова колкото и цру !
89
1
 
10
 
! Отговори
Teo преди 3 години
Основния въпрос, който трябва да вълнува хората е не КАК ЦРУ са шпионирали, а КОГО! Това, което са правили е истинско безумие - като вица за овцете в обора и една се провикнала - хората ни държат само да ни доят и за вълна и като не им трябваме ни колят! А стадото е изблеело - конспиратор, луд, не си с всичкия си!
Ако таргета на ЦРУ са заможни бизнесмени от Китаи, Русия или политици от ЕС, за последното има безспорни доказателства това е предпоставка за изнудване и шантаж!
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да се радваме ли?
87
10
 
3
 
! Отговори
езичник преди 3 години
Тия четиримата, които са ми сложили минуси са за проверка. Явно не са съгласни Престъпниците да се следят.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кака зЕлка да не се притеснява. Тяможе само да преписва.
85
5
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Кво ми пука кат няма кво да крия!
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До95 мда И как се разбра,че точно КГБ е подслушвало Тиквата в тоалетната,а не са бг политици,мутри,може и ЦРУ и МОСАД да са били,а най-вероятно Боко сам се е направил на жертва.Всъщност,за първи път чувам Тиквун да е подслушван.
83
1
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Абсолютно! ЦРУ се включва в уайфая на кюмбето на баба Кера и събира важни сведения за млеконадоя.
82
0
 
0
 
! Отговори
ne bezuchasten преди 3 години
До Анонимен
tova mozhe da go napishe samo njkoi, koito e napalno bezmozachen!
81
3
 
15
 
! Отговори
бум преди 3 години
Балона САЩ се спука и опръска всички с л.а.й.н.а.човек вече не знае на кой да вярва.....
80
11
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
По-миналата година стана ясно ,че КГБ подслушва българския министър председател в личния му дом дори в тоалетната. И какво ? Притесни ли се Бойко, провери ли след като спечели изборите КОЙ и защо го е подслушвал. А сега сте седнали да ни плашите с ЦРУ
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе кво разбира ЦРУ от шопски!
78
1
 
5
 
! Отговори
али преди 3 години
аз много се притеснявам !!! Спирам да говоря по тел. и почвам да пиша писма....
.............
за мен но по принцип е притеснително
77
3
 
3
 
! Отговори
кръстоносец преди 3 години
Бе да ме подслушват. Таман ще понаучат малко българска история, но предполагам, че точно това не ги интересува. Не ги интересува и кучето ми, вероятно, нито какво ще ям, кога ще се прибирам...Дълбоко се съмнявам, че който и да било шпионин го е грижа баш за мен. Че кой съм аз?
76
2
 
11
 
! Отговори
боли а преди 3 години
Света се променя тотално истината излиза и явно на някой не им харесва че са вярвали в САЩ като демокрация а те се оказаха международни престъпници,е боли години на заблуда и лъжи.
75
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бива да се притеснявате от подслушването, напротив то е хубаво и ви осигурява сигурност и защита! Номалните хора не се притесняват а Ако някой не иска да го подслушват той е престъпник
74
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Нека се притесняват сидерастите, агент Иван, агент Телериг, агент Димитър, Динко, Перата и компания...
На мен ми е през оная работа!