Турция гласи ответни мерки, но без икономически санкции

Анкара изпрати две дипломатически ноти до Амстердам
13 мар 2017 11:52,
58
Турция гласи ответни мерки, но без икономически санкции
Фатма Бетюл Саян Кая по време на пресконференцията след завръщането си от Кьолн Снимка: Reuters

Турция е изпратила две дипломатически ноти до Холандия във връзка с дипломатическия спор, който се разрази, след като властите в западноевропейската страна отказаха достъп до страната на двама турски министри.

Шарже д'афер на Холандия беше привикан в Министерството на външните работи на Турция за трети път в рамките на няколко дни.

Още по темата

Анкара се закани да накаже Амстердам, но в какво може да се изрази заканата?

Фатма Бетюл Кая Саян, министърът на социалните политики и семейството, която беше експулсирана от Холандия обясни, че на първо място може да се анулира сътрудничеството между двете страни в разузнавателната дейност. Телевизионният канал НТВ, цитиран от БТА, посочи, че между двете страни има много сериозно сътрудничество в тази сфера, но то временно ще се преустанови.

Турция ще забрани на холандски военни самолети да ползват нейното въздушно пространство, ще преустанови действието на холандските ракетни установки "Пейтриът" край Адана и ще поиска холандските военни да се завърнат в страната си.

Анкара призова холандският посланик да не се връща засега в Турция. Консулските служби на Холандия в Турция са затворени за неопределен срок.

Анкара обаче няма да прилага икономически санкции спрямо Холандия, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи.

Стокообменът между двете страни възлиза на 6,1 милиарда долара, като преимущество има вносът - 3,9 млрд. долара, холандските инвестиции в Турция са около 21 млрд. долара срещу 9 млрд. долара турски инвестиции в Холандия.

Близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ считат, че забраната на холандските власти да пуснат турските министри и разразилата се криза ще имат положителен ефект за ПСР.

Депутатът Хюсеин Коджабайък в коментар за тв канал А хабер заяви: "Всъщност не трябва да се сърдим на Германия и на Холандия. Даже трябва малко да им благодарим. Защото забраните, които ни наложиха, ще повишат нашия рейтинг за референдума за конституционните промени най-малко с два пункта като реакция на техните действия. Може със сигурност да очакваме, че колебаещите се и даже част от избирателите, които са склонни да гласуват с "не", поради грубите действия на холадските власти може да променят позициите си към "да".

В същото време турски анализатори коментират, че след изборите в Холандия на 15 март може да се очаква нормализиране в отношенията между двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Добре скалъпен предизборен цирк и за двете страни"Да точно така каза и ЕРДОГАН. "Холандия за да спечели няколко гласа в сряда на техните избори...предпочете да си развали отношенията с нас! Ще си платят...Никой няма храво да не пуска мой дипломат в Консулството ни и да се бърка там! Никой няма право да блъска с коне и да пуска помиарите си срещу мои Граждани. Ще си платят!"
15
0
 
16
 
! Отговори
Видяхме мерките - преди 7 години
публично цедят сок от портокали, оранжевият цвят символизирал Холандия. Е, може да се допусне, че това е цивилизован начин да изразят настроенията си, като при това не липсва и чувство за хумор.Но да се чуди човек, след като с толкова много сериали ни внушават, че страната им се модернизира и ценностната система на по-младите хора е също като европейската, а консерватизмът на Анадола постепенно отмира, изведнъж ни зашеметяват с министърка - "була с шамия" (така би се изразила баба ми)!
14
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакъв холандски министър е казъл...ще си оправим отношенията с Турция...Ердоган му отговори...чакай малко какво оправяш ти, още не сте си платили...Днес третополовите войници напускат страната...военни самолети няма да могат да летят на въздушното ни пространство...посраника им пък да се напуши в холандия неможе да идва насам...ВСЕКИ ДЕН ПО НЕЩО...Германия да внимава защото не малко войници има и тя тук, та даже един застреляхме в клетка на пкк...:-):-):-):-)
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре скалъпен предизборен цирк и за двете страни. Шаранчетата лaпкaт
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия и Холандия незабавно да върнат цялата ислямска измеет в Турция!
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция щяла да налага санкции на Холандия ???? ХАХАХАХАХАХАХ :)))))))))))))) Това все едно Русия да налага санкции на САЩ. Голям виц :)))))))))) Ислямския кенееф Турция ми оправи деня :))))))) Анадолскии рязании боклуции :))))))))))
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нали са големи отворковци? Да пробват икономически санкции, да видим какво ще стане. ердоганчо че изхвърчи като мръсно куче бързо, бързо."Всичко си има Ред...войници и самолети вън от Турция... Посраника не може да идва в Турция...всеки ден по нещо...
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Къде са дъртаците от ЕК и ЕП защо до сега не са защитили Холандия?!пълно мълчание и капитулация на Брюксел."А де защо ли??? Германия не се пролича точно...бил е потвърдил тон хаха...Те немогат да дадът сметка на Турция...за убития немски войник от Турските войници в клетки на пкк...хаха какво прави при тях немски войник!!! Тез работи защо не го показват западните медии:-):-):-):-):-)
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали са големи отворковци? Да пробват икономически санкции, да видим какво ще стане. ердоганчо че изхвърчи като мръсно куче бързо, бързо.
7
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До позор6TQ MAL4AT Q, TURCIQ DA NE TI E BALGARSKATA KO4INA. TURCIQ PREDI VSI4KO E GIGANTSKI PAZR ZA ECA TI DA NE BI SI MISLI6 4E AKO TURCIQ NAHLUE V BG 4E EC 6TE TE OPAZI.PROSTO VSEKI SI GLEDA INTERESA.
6
2
 
20
 
! Отговори
вижда се преди 7 години
Само за снимката - не трябва да стъпват в Европа !! Това не са хора !!
5
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Taя защо носи картофен чувал на главата? Че е грозна, е грозна, ама..."Мислеш ли същото и за монахините...
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРДОГАН ЩЕ СПЕЧЕЛИ НА 16 АПРИЛ! И ЕС НЯМА ДА МОЖЕ ДА МУ ПОПРЕЧИ, КАКВОТО И ДА НАПРАВИ!!!
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всъщност не трябва да се сърдим на Германия и на Холандия. Даже трябва малко да им благодарим. Защото забраните, които ни наложиха, ще повишат нашия рейтинг за референдума за конституционните промени най-малко с два пункта като реакция на техните действия. "ПРАВ Е:-)! ДА ЖИВЕЕ ЕРДОГАН!
2
4
 
29
 
! Отговори
позор преди 7 години
Къде са дъртаците от ЕК и ЕП защо до сега не са защитили Холандия?!пълно мълчание и капитулация на Брюксел.
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Болният човек" на Европа...