Белгия втвърдява тона към Турция

Кметовете сами ще решават дали да разрешат митинги за референдума
16 мар 2017 11:00, Елка Василева
29
Белгия втвърдява тона към Турция
Снимка: архив, Reuters

Вицепремиерът и министър на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс разпространи изявление, в което даде възможност на кметовете в страната сами да преценяват дали да разрешат митинги, свързани с предстоящия в Турция референдум.

По-рано тази седмица кметът на Антверпен Барт де Вервер забрани проява на "Сивите вълци" - организация, свързана с турската Партия на националистическото действие (ПНД).

Днес се съобщава, че Де Вевер е разширил забраната и в следващите дни ще бъде възпрепятствано струпването на повече от петима души на едно място в предградието Берхем. Тази мярка цели предотвратяването на турски митинг, но и на контрадемонстрация на белгийските крайни националисти от партията Вламс беланг. Забраната ще важи поне 14 дни и може да бъде удължена от Общинския съвет.

Още по темата

В изявлението си вицепремиерът Рейндерс изразява тревога от растящото напрежение между Анкара и някои европейски държави покрай митингите за референдума за бъдещото управление в Турция. Той отбелязва, че свободата на изразяване остава основна ценност за Белгия и ЕС, но трябва да се осигури и общественият ред.

Вицепремиерът посочва, че полицията и местните власти ще преценяват обстановката и имат правото да отменят прояви, свързани с турския референдум.

Рейндерс призовава за сдържаност на фона на изявленията на турския президент Реджеп Ердоган по адрес на Германия и Холандия, които забраниха митинги и агитация в полза на въвеждането на президентско управление в Турция.

Медиите съобщават, че парламентът на белгийската област Фландрия е приел резолюция, с която призовава за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС и спиране на предприсъединителните фондове. Отбелязва се, че сходна позиция преди месец е заела Камарата на Федералния парламент на Белгия.

Фламандските парламентаристи настояват федералното правителство да съобщи на равнище ЕС, че това е националната позиция. Камарата призова в резолюцията си за автоматично спиране на преговорите, ако Турция възстанови прилагането на смъртното наказание, а фламандските депутати изразяват в резолюцията си съпричастност с Холандия в спора й с Турция от последните дни.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Турциябелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
То и по бай тошово време беше така, прав е ердо.-----------Не бъркай свободата с анархията, с вохабитския клон на исляма и ширията!В Турция може, в Европа- не!!!!!!!
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
струпването на повече от петима души на едно**********То и по бай тошово време беше така, прав е ердо.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
predi mnogo godini osmanscata imperia stigache do viena ,a sega osmanchite sa v ciala evropa prevzeha evropa bez voina
14
2
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Абсолютно.ЕС никога няма да допусне Турция да се демократизира напълно защото понякога за да постигнеш нещо се налага да действаш с недемократични средства. За тези моменти се налага да имаш държави с диктатори които са ти на подчинение.
13
2
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
И аз така ги виждам нещата.Турция и ЕС играят игрички.Русия си има Иран,САЩ си имат СА,ЕС си има Турция.Всеки от големите си има по един мюсулмански който който да се съзтезава на трасето в Близкия Изток.Идеята на ЕС беше Турция да стане демократичен кон,но атентатите там мнного зачестиха и Ердо трябваше затегне контрола.Най важното е че успя да спре мигрантския поток,създаден от САЩ или Русия.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги спрат ама не ги спират и едва ли ще ги спрат.
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е маша на европейските политици, не го ли разбирате? Ердоган е средството с което Европа се противопоставя на Путин да дестабилизира съюза. Плюят го, критикуват го, но нито санкции нито нищо. Още повече, повечето се извървяха да се срещат с него.
10
0
 
3
 
! Отговори
warning преди 7 години
дойде инфо относно нови пси активни нарко спец добавки отровили чавушоглу и други вкл новия посланик на сащ в София.Цл масови разорителни манипулации на десетки милиони контролирани с нови турски лични документи
9
2
 
4
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ме.ките кит.ки се втвърдяват вЕрва ли го някой нещо за Моленбек и другите такива райончета кога ще продумат или там не е Белгия ха-ха.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не би и в Белгия да предстоят избори?
7
7
 
14
 
! Отговори
СЛАВА РУСИ преди 7 години
Никой не се интересува от турските ми.шки те се мислят, че са страшни, но всъщност като стане война бягат да се крият като лалугери. Могат да нападат само безащитни мъже, жени, деца, и старци, по възможност без уръжие, че да са сигурни в турската победа. .....Баташкото клане го доказва.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Молнебек как е? Добре ли са и какво мислят по въпроса?
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога и България ще намери сили и кураж да направи същото. Нали българите са големи ербапи. Много знаят да коментират другите. А те пълнят гащите преди и да са си отворили устата.
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте тези турци на снимката.Как ви изглеждат?Диваци които фанатично вярват, че са нация, че някой ги уважава. И се появи един откачалник който за да ги яхне се опъна на Света, започна да им надува шушоните колко са велики и колко зависи от тях.Поради силната изолация, исляма и вродения примитивизъм на огромен процент от турците, те си мислят, че имат стойност като хора и държава.Всъщност са изоставащо и изолиращо се племе, което ще ди живее в мизерията и простотията, мразено от всичко прогресив
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия двамата отдолу - на кого му пука какво мислят мюсюлманите и Ердоган? Да си нахлупват фeсовете и у лево.
2
7
 
29
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
И белгийците са наред да изядат един ВТВЪРДЕН мюсюлмански. Хак им е. Западняците заеха страната на исляма срещу източноевропейците, бомбардираха и избиха хиляди невинни, сега втвърдявали!Сега ще берат плодовете!
1
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете Турция бе тя не е влиятелна, турция е бедна и слаба държава, а българия е най голямата държава - голям народ разполагаща с силна икономика и много мощна армия способна да победи армията на САЩ, Русия и Китай !