Руска констатация: Украйна узакони блокадата на Донбас

Вредата за Киев ще е огромна, прогнозират издания
16 мар 2017 10:15,
59
Руска констатация: Украйна узакони блокадата на Донбас
Снимка: Reuters, архив

Блокадата на сепаратисткия Донбас "става все по-тотална", защото украинският президентът Петро Порошенко е "принуден да прави отстъпки на радикалите", блокирали от януари жп линии, по които Киев получава въглища от отцепническия регион, констатира "Комерсант".

Вчера Порошенко разкритикува действията на радикално настроени граждански активисти и депутати, довели до инциденти през предходното денонощие. "Гледах това позорно видео. Как биеха полицаи, как се опитваха да им изтръгнат оръжието, как унижаваха бойци от националната гвардия и полицията, разчитайки, че те няма как да посегнат на един неприкосновен избраник!", цитира вестникът държавния глава.

"Действията на блокиращите у нас ще струват скъпо на Украйна, това е очевидно", признал Порошенко и уверил, че държавата "ще прати сметката" и на сепаратистите, и на партиите "Самопомощ" и "Баткившчина", и на другите организатори на блокадата.

За пръв път от началото на украинската криза Порошенко включи в списъка с виновници за ситуацията в Донбас - освен Русия и ръководствата на самопровъзгласилите се републики - политически сили, обявили се поначало за единна Украйна и защитили нейния европейски избор. Той бе принуден да признае, че несанкционираната досега от властите блокада на Донбас не е ускорила, а е забавила връщането на региона в Украйна, подчертава изданието.

Същевременно обаче украинският Съвет за национална сигурност и отбрана (СНСО) наложи пълна блокада върху транспортирането на стоки към и от районите, контролирани от проруските бунтовници. Опонентите на президента, които Порошенко се опита публично да осъди, фактически му натрапиха своя дневен ред - те карат държавния глава да действа все по-противоречиво, коментира "Комерсант".

"Украйна реши да узакони пълната блокада на Донбас въпреки вредите за държавата", обобщава в заглавие "Московский комсомолец".

Вчера бойци от силовите структури влязоха във Върховната рада с искане да бъде спряна блокадата на Донбас, а президентът Порошенко ги подкрепяше в това, наричайки радикалите помагачи на Кремъл. Но само час след закриването на заседанието се разбра, че държавният глава въвежда практически пълна блокада на самопровъзгласилите се републики, разказва всекидневникът.

Сепаратистите заявиха, че Киев нарушава Минските споразумения за уреждане на конфликта в Украйна, и действията му са геноцид спрямо четиримилионното население на размирния регион, напомня той.

"Московский комсомолец" помества коментари на политолози от Украйна и Русия, запитани какво означават "действията на украинското правителство, което първо признава блокадата за ощетяваща страната и нежелателна, а после само затваря всички транспортни комуникации" с отцепниците.

"Решението на СНСО може да бъде оспорено в Конституционния съд, защото това е сепаратизъм, узаконен на държавно равнище", казва Костянтин Бондаренко от Киев. Според него шефът на Съвета Олександър Турчинов се стреми "да докаже, че може да сложи ред в страната", защото "много отдавна" иска да стане премиер на Украйна.
СНСО цели да върне на властта "монопола върху силата, иззет от доброволческите съединения", участвали в блокадата, а междувременно "да свие патриотичния протест", разсъждава украинският аналитик Вадим Карасьов.
"Лявата ръка не знае и не схваща какво прави дясната", казва руският наблюдател Денис Денисов, споменавайки за "шизофрения в украинската власт".

Блокадата според него е пряко нарушение на украинската конституция. "От друга страна, Киев на официално ниво се отказа от териториите на Донецка и Луганска народни републики и от населението им. Досега никоя държава, заявяваща права върху определени територии, не ги е блокирала със свои решения. Така Украйна се опитва да се оттегли от Минските споразумения и да постигне превръщане на ДНР и ЛНР в суверенни държави", добавя експертът. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Има и по голямо нещастие. Примерно ако си роден жена в мъжко тяло....
14
7
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Политиката не е лъжица за твоята голяяяяма уста и дълбоко горещо гърло. Там може да поставяш "специални неща".
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин и Ердоган неслучайно направиха и невъзможното за близкото си побратимяване. Първата цел е разпарчетосването на България чрез активното използване на продажните пети колони в страната. Но в Уилкикс излезнаха данни, че ЦРУ много отдавна е следило всички туркофили и русофили в страната и всичко се знае за момента до преместването на американските бази и инвестиции от Турция в Бг.
12
5
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Трагедията е дошла при теб отзад с идването на бежанците....
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колеги, пишете грамотно. Територията се нарича ДоНбас. Името идва от Донецки въглищен басейн, намиращ се в района на река Дон.
10
6
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Източна Украйна трябва да бъде анексирана. Само така ще спрат кръвопролитията. В момента украинската власт води политика на геноцид срещу хората живеещи там. Русия праща постоянно хуманитарни помощи. От една страна хората получава разбиране и помощи, а от другата блокада и неизкупуване на производството. Коя страна според вас ще изберат хората?
9
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските *** са царе да прехвърлят проблемите от болната глава на здравата. Утре като нищо ще кажат, че Украйна е нападнала Русия и е окупирала руска територия. И руските роби и слуги в България веднага ще го тиражират.
8
7
 
8
 
! Отговори
това е преди 7 години
Вижте на практика на Украйна вече не и трябват тези отцепени територии и нейните действия показват това,хунтата в Киев едно говори друго прави и всичко е да прибира пари от САЩ и ЕС!знаете колко кръв се проля в Домбас и заедно вече е не възможно да живеят.
7
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скапани украинци. Ако турците в Делиормана и кърджалийско направят Ердоганска народна република, защото не са научили български, ние няма да ги блокираме. Защото сме русофили, а не българи. Все пак, освен руски учете китайски.
6
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руска констатация: Украйна узакони блокадата на ДонбасЕстествено че ще я узакони, след признаването на незаконните документи от Путин на не признататите от никого включително и Русия ДНР и ЛНР след предприетата безпринципна национализация по цени на купувачите руските марионетки Плотницки и Захарченко, какво друго да очакват руснаците от Украйна? Може би братска любов за 10 хиляди убити украинци за последните 3 години и за анексираният Крим? Руският освободител те изнасилва и чака признателност
5
10
 
14
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Хохлите сами си съсипват държавата .. обявяват блокада, да не говорим, /че в нарушение на Минските споразумения/, която ще разсипе и без това едва кретащата и икономика. Десетки предприятия/ дори гиганта "Кривой рог"/ спират работа, а валутните приходи секват. Промитите от пропагандата мозъци на тези на снимката ще доведат страната до колапс .. що се отнася до Русия "санкциите" спомогнаха за развитието на ХВП и селското стопанство и сега много хора в страната са заитересовани те да останат.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връщане на: Крим на УкрайнаБеломорието на БългарияПоловината Добруджа на БългарияЗападните покрайнини на БългарияКосово на СърбияБез тези земи спокойствие няма да има никога.
3
7
 
14
 
! Отговори
те преди 7 години
На снимката са убийците от батальона Домбас,който грабят и убиват мирните граждани в източна Украйна!
2
10
 
19
 
! Отговори
факт преди 7 години
Това не е само Руска констатация а факт и истина,превратаджиите в Киев сами се погубват.
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демократичния Киев още от 2014 г. обстрелваше жилищните квартали на Донецк и Луганск с тактически балистични ракети "Точка-У"А родните атлантици, дайбългарковци ръкопляскаха и се радваха на смъртта на хората. Архивите са живи, коментарите под тях също.