САЩ: Възможни са военни мерки срещу Северна Корея

Пхенян: Южна Корея се превръща във аванпост на ядрена война
17 мар 2017 12:23, Елка Василева
60
САЩ: Възможни са военни мерки срещу Северна Корея
Рекс Тилърсън. Снимка: Reuters

Вашингтон не изключва военни мерки срещу Северна Корея, ако тя заплашва Южна Корея и разположените там американски войски, заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от агенция Йонхап.

„Не желаем да довеждаме нещата до военен сблъсък, на ако Северна Корея предприеме действия, застрашаващи Южна Корея и американските войски, в отговор ще бъдат предприети мерки“, цитира агенцията думите на Тилърсън след разговорите му с южнокорейския външен министър.

Тилърсън също така призова Китай да се въздържа от ответни мерки след разполагането на противоракетната система THAAD в Южна Корея. По-рано беше съобщено, че в Китай спрямо южнокорейски кампании се налагат икономически мерки за натиск в отговор на започналото вече в Южна Корея разполагане на американската система за прехващане на ракети на КНДР.

В КНДР оценяват разполагането на американския ракетен комплекс THAAD в Южна Корея като противоречащо на националните интереси на страната, което я превръща в американски аванпост на ядрена война. Това се казва в статия, публикувана в централния севернокорейски вестник „Нодон синмун“. Изданието критикува Сеул, който в сложна вътрешнополитическа ситуация „засилва конфронтацията със съотечествениците си на Север, осигурявайки си подкрепата на САЩ“.

Органът на Централния комитет на Корейската трудова партия предупреждава, че в отговор на разполагането на комплекса THAAD в Южна Корея КНДР ще засилва своя потенциал за ядрено сдържане в количествено и качествено отношение. Вестникът предлага на южнокорейския народ да „изхвърли зад борда намиращите се на власт предатели, готови да въвлекат корейската нация в ядрена война“.

Решението за разполагането на системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея беше взето още от предишната американска администрация начело с Барак Обама през 2016 г. След серия ракетни изпитания в КНДР Вашингтон и Сеул решиха да ускорят работата в тази насока. Против разполагането на тази система активно се обявяват Русия и Китай, които защитават своите национални интереси, пише ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Асад си е жив и здрав човека,но народаи държавата му не са.Той и Путин и си е добре,дъщерите му си учат и живеят на запад,руските олигарси си карат яхтите и си купуват отбори,но народа му тъне в бедност и мре във войни.Там е цялата разлика между запада и изтока.Едните се грижат за народа си,другите се грижат за 1 процент от народа.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук некви пъпчиви атакизчета и камунета пак си оплюха мониторите :)Дръпнатооките щели да бият янките...Абе младежи, янките от Тихоокеанския флот ако се изпикaят в КНДР ще издавят цялата и армия, барабар с прасчо бе! Къде сте тръгнали голи в копривата?
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постепенно САЩ и останалият демократичен свят ще предизвикват кризи и конфликти във всички руски сателити и съюзници за да принудят Русия да се ангажира и да изразходва ресурси каквито няма. Скоро мopдор ще рухне.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Вий и за Асад, какви страхотии обещавахте, пък, на, жив и здрав си е човека.все още :)
24
0
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Я! Тръмп не бил от наш'те. Хаха... смях в залата. :)))
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се закачай с луд човек, още повече, ако държи картечница!
22
3
 
7
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Айде де! Нападнете ги де. Да ама това не са ви вмирисаните аллахакбаровци в Сирия и Ирак. Тъй да знаете
21
5
 
2
 
! Отговори
х преди 7 години
ТСВ ще почне на Корейския полуостров .
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TOVA E OT IZKLUCHITELNA VAJNOST ZA SEVERNA KOREA DA UVELICHI SKOLICHESTVOTO I KACHESTVOTO SASHO DALEKOBOINOSTA NA SVOIA JADREN ARSENAL ZA ZDARJANE I V NEOBHODIMOST DA NANESE JADRENI UDARI PO IMPERIATA NA HAZAZIONISTKITE BANKERI
19
9
 
14
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Смазаните рубладжии отдолу са меко каза озверели от бяс, поради факта че след войната САЩ поемат Южна Корея превръщайки я в страната с най-висок жизнен стандарт в цял свят, а СССР поемат Северна Корея която превърнаха в страната с най-нисък такъв, съперничащ си само с най-бедните африкански страни
18
11
 
9
 
! Отговори
УСА преди 7 години
Време е сополанкото Северна Корея да бъде нашамарено и вкарано в правия път от военната свръх суперисла САЩ
17
10
 
11
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Много е тъжно как южнокорейците си умират да заприличат на американците, а САЩ единствено и само ги използват за лични цели...Само дето краварите не разбраха, че за 50-60 години светът се промени и те за пореден път ще ядат шамарите, а скоро може и у дома да го закъсат...
16
0
 
6
 
! Отговори
уио преди 7 години
Тръмп е традиоционалист и представител на дъртите републиканци.Друго си е да кажеш раниха ме във войната с Корея
15
10
 
11
 
! Отговори
КИМ преди 7 години
Краварите се чудят срещу кой да си изкарат агресията. Не останаха богати, но слаби военно държави за да ги мачкат и ограбват. Русия и Китай - гиганти, велики и недосегаеми, Европа - цялата в Нато и ужким приятели, Турция и тя силна и непослушна. Е кой, кой.....дайте ще се изежим на Корея че са само 11 млн. Ама май ще настъпят атомната мотика атлантиците. Да няма после хър и мър.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вий и за Асад, какви страхотии обещавахте, пък, на, жив и здрав си е човека.
13
3
 
11
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
До маалииСеверна Корея има нещо много по-ценно от нефта и това е излаза до Китайската граница.Неслучайно интересът и от двете страни на демилитаризираната зона е голям, а на покривите на небостъргачите в Сеул има картечари по 24 часа/ 365 дни в годината форевър.Ако северняците бяха толкова зле, никой нямаше даже да ги отразява...
12
6
 
13
 
! Отговори
ха преди 7 години
Какви военни мерки?САЩ явно са забравили боя който ядоха в виетнамската война,Северна Корея не е Ирак,Либия и другите страни който нападнаха ограбиха....
11
4
 
10
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
като сло жиш на кантара коя от страните какво губи и ти става ясно че е просто блъф. И какво ядрен удар по севера ли ще нанесат и целия ядрен облак от гъбата да се излее върху юга и дамите американци там...бла бла фърчила
10
3
 
10
 
! Отговори
маалии преди 7 години
Ако в Сев.Корея имаше нефт,тогава глей ко стаа!..
9
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро САЩ ще ядат бързи, резки корейски шамари и каратеки.