НАТО не вижда директна заплаха за Балтийския регион

Важно е да не драматизираме положението, заяви Столтенберг
18 мар 2017 07:56, Красимир Ангелов
40
НАТО не вижда директна заплаха за Балтийския регион
Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че алиансът не вижда непосредствена опасност от конвенционално военно нападение в района на Балтийско море, предаде АП.

"Ние сме разтревожени от действията и възможните намерения на Русия, но е важно да не драматизираме положението", заяви Столтенберг. По думите му алиансът вижда "почти през цялото време" страх от тероризъм и кибератаки, но нищо не свидетелства за "конвенционално военно нападение срещу страна от НАТО и дори срещу балтийските страни".

Столтенберг отбеляза, че каналите за диалог между НАТО и Русия остават открити.

"Русия е нашият най-голям съсед и ние оставяме открити каналите, необходими за водене на диалог с нея", заяви той на съвместна пресконференция с датския министър-председател Ларс Льоке Расмусен в Копенхаген. Расмусен каза, че двамата със Столтенберг са обсъдили действията на Русия и заплахата от тероризма в Близкия изток и Северна Африка.

"Ситуацията в областта на сигурността става все по-сложна, но ние не можем да забравим предишните предизвикателства, ако се появят нови. Необходимо е активно противопоставяне на всички тях", заяви той.

Столтенберг отбеляза още след среща с датския министър на отбраната Клаус Хьорт Фредериксен, че НАТО възнамерява да поддържа военно присъствие в Прибалтика и смята това за необходимо за намаляване на напрежението в региона.

По думите му увеличаването на военния потенциал на алианса на изток не трябва да се разглежда като опит за отприщване на нова Студена война или надпревара във въоръжаванто с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и да вижда нищо не може да направи.
6
1
 
19
 
! Отговори
Бакърят преди 7 години
Няма как да вижда,защото НАТО е самата заплаха.И самите държави за сега са слепи,но след време ще прогледнат.И ние бяхме слепи,докато Хайдушката чета ни продаваше.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
остави Русия, кажи за заплахата от Турция, която на всичко отгоре е и съюзник в НАТО?
4
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не закачайте Русия. Оставете ги да си пият антифриза , да си се въргалят в калта и като изтрезнеят да си сделат пушките
3
3
 
38
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Факт е - за най-големите мизерии днес по света са отговорни хамериканците! С арабските, и африкански пролети инициираха безконтролни движения на маси от полудиви фанатици из целия свят! Нобеловия лауреат за мир Обонго за 8 години управление успя с помоща на европейските си лакеи да унищожи социалния мир , и равновесие в хубавия ни иначе континент! Бесиха, и разстрелваха наред..и ни оставиха ние да им сърбаме попарата! Макар и диктатор от Сталински тип Путин не е този, който отвори кутията на Пандора
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква Русия бе? Турция заплашва директно Европа, те в Русия се огледаха.
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво може да вземе Русия от балтийските страни? Освен да им улови цацата с подводници.