Глобализацията – в помощ на бедни и богати

Конкуренцията дърпа икономиките, твърди Кристалина Георгиева
39
Глобализацията – в помощ на бедни и богати
Снимка: Reuters

Новоназначеният главен изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, която хвърли оставка като еврокомисар, за да заеме този пост, защити глобализацията при първото си официално посещение в Китай. Тя изтъкна, че глобализацията подпомага и по-богатите, и по-бедните страни, предаде БТА като се позова на Ройтерс.
 
Георгиева, която пое поста си в началото на годината, също така похвали Китай за курса на страната към икономически реформи и отворени пазари.

Отворените пазари, търговията, разделението на труда работят изключително добре за по-бедните страни, посочва Георгиева в интервю за Ройтерс, дадено снощи.

Ползата за по-богатите страни е увеличаващата се средна класа, която търси повече износ от развитите икономики, отбелязва Георгиева, която е бивш заместник-председател на Европейската комисия.

През уикенда финансовите министри от Г-20 не включиха в заключителната си декларация от срещата в Германия предишния ангажимент за поддържане на свободна и отворена световна търговия, отстъпвайки пред натиска на протекционистично настроената администрация на САЩ.

Георгиева призова за "интелигентен, спокоен разговор" за споделяне на ползите от глобализацията в по-широки мащаби.

По думите й всяка страна би пострадала, ако десетилетията интеграция и взаимозависимост бъдат разрушени.

Невъзможно е да се каже, че сега сме в лодката, но само вашият край на лодката потъва, отбелязва Георгиева.

Вместо да се издигат търговски бариери, икономиките трябва да насърчат конкуренцията, която дава тласък на иновациите и повишава производителността, твърди тя.

Георгиева прикани китайското правителство да продължи да работи за отварянето на местния пазар към конкуренцията и да напредва с реформите за създаване на "по-динамична икономика".

През 2016 година 35 процента от растежа в света се дължат на Китай, посочи тя.

По думите й макар този принос постепенно да намалява, той е много значим.

Китай обяви, че целевият растеж на страната за тази година е 6,5 на сто, след като отчете за миналата година темп от 6,7 процента.

Световната банка, чрез Международната банка за възстановяване и развитие, годишно осигурява на Китай заеми на стойност около 2 милиарда долара и участва в проекти, свързани с опазването на околната среда, градското и селското развитие.

Георгиева казва, че най-големите предизвикателства пред Световната банка остават в страните, които са раздирани от конфликти и се борят с глада.

Ужасно е сянката на глада да съществува през 21 век, коментира тя, отбелязвайки ситуацията в Южен Судан, Сомалия, Йемен и Северна Нигерия.

Най-големият ни страх е свързан с този вид опустошения, заедно с природните бедствия и предизвиканите от хората злини, допълва Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
28
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ей мър шо неземна, и като свърши глобализацията ко прайм!? С извънземните ли се кооперираме, да им продаваме мерцеси? Глобализацията е просто концентрация на власт и пари в малко хора, точно както е било в европа преди 200г. Само че после следват революции и трепане
3
1
 
33
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Какво ни я пробутват пак КриСталинка?Нали се отървахме вече от нея,не ни трябват глупостите и!Сетила се да хвали глобализацията,точно сега!То глобализация,глобализация,ама всеки разумен си пази собствената територия!Ние,естествено,не сме такива-ог.зваме се без грешка.....
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалинка е рожба на глобализацията.
1
1
 
44
 
! Отговори
Румен преди 7 години
Глобализацията е новото име колониализма.