Брюксел обещава 5 права за европейците след Brexit

Опашки на границите и проблеми с полетите, вещае Барние на Лондон
23 мар 2017 09:00,
34
Брюксел обещава 5 права за европейците след Brexit
Снимка: Reuters

Европейският съюз ще се опита да договори пет права на европейските граждани, които ще останат да живеят във Великобритания, след като тя напусне Общността. Това съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, който говори за първи път от ноември пред пленарната сесия на Комитета на регионите в Брюксел.
 
ЕС смята да постави на масата на преговорите условията за получаване на право на престой, на работа, на достъп до социалните и пенсионни системи и на образование. Целта е да се договорят еднакви условия за европейците, живеещи във Великобритания, като тези за британските граждани в Европа.
 
"Дългосрочното гарантиране на тези права ще е абсолютен приоритет в преговорите, при който гражданите ще са на първо място", обеща Барние.
 
Основните принципи за постигане на съгласие са непрекъснатост на правата, реципрочност и недискриминация.
 
Барние, който ще води преговорите от името на ЕС, очаква те да бъдат трудни и изключителни, като не е сигурно, че те ще завършат с успех.
 
"Липсата на сделка не е нашият план. Ние искаме да постигнем чисто напускане и да подготвим пътя за договаряне на отношенията след това", поясни той.
 
За да има успех, обаче ЕС ще търси постигане на три условия: преговорите да се водят само между ЕС и Лондон, без отделните членки да преговарят индивидуално, бързо изчистване на неяснотите относно статута на гражданите, европейското финансиране и границите на ЕС след раздялата, както и базиране на бъдещите отношения върху принципа на свободния избор.
 
"Brexit ще има сериозни последствия за политиката и икономиката, за хората, за финансите, правото и в социалната сфера, но липсата на резултат от преговорите ще има още по-тежки последици", предупреди преговарящият.
 
Той нарисува мрачна картина главно за Великобритания, където според него ще има дълги опашки от камиони пред Довър, сериозни проблеми с полетите от и за Острова, както и трудности с доставката на ядрено гориво за британските АЕЦ.
 
Според Барние след напускането, Великобритания ще трябва да се раздели с част от постиженията си, които се дължат на ЕС, като достъпа до общия пазар, безмитното търгуване, фискалните и социални стандарти и дори с евтиния роуминг.
 
На европейския бряг най-силно ще бъдат засегнати Белгия, Ирландия и Холандия заради структурата на търговията си с Обединеното кралство.
 
ЕС ще преговаря с Лондон той да изпълнява задълженията си към европейския бюджет до 2020 г, когато приключва сегашната финансова рамка, одобрена и от Великобритания и независимо, че тя ще излезе от Съюза по-рано. Финансирането по европейските програми и проекти в Обединеното кралство от страна на Брюксел ще продължи в пълен обем до 1 януари 2020 г.
 
Условията за финансиране на европейския бюджет след този срок обаче не са обект на преговорите за Brexit. Барние обаче предупреди, че за ЕС ще е трудно да запази в настоящия им обем еврофондовете, тъй като ще загуби 10 млрд. евро годишно, които сега Лондон дава като национална вноска към бюджета на Съюза.
 
Главният преговарящ отрече, че от Лондон ще се дава сметка при напускането, която някои експерти прогнозираха, че може да достигне до 60 млрд. евро. Той обаче потвърди, че ЕС и Великобритания ще трябва "да уредят делата си", след раздялата, включително да поделят имуществото си.
 
След като се договорят условията за напускане, те ще трябва да се потвърдят от всяко от правителствата на останалите в ЕС държави и да се ратифицират от националните им парламенти. За приемането й е нужно единодушие.
 
Докато се подготвят новите параметри на бъдещето партньорство, ще действат временни правила, които също ще бъдат договорени по време на преговорите.
 
ЕС ще преговаря по Brexit само с правителството на Обединеното кралство и няма да договаря условия със съставните му части. Шотландия вече поиска такива разговори. Гибралтар ще напусне ЕС едновременно с Великобритания, съобщи Мишел Барние.
 
Очаква се напускането на Лондон да започне формално на 28 март, когато премиерът Тереза Мей ще изпрати писмо в Брюксел, с което го информира за желанието си за развод. На 29 април европейските лидери и евроинституциите ще приемат мандат за воденето на преговорите на извънредна среща на върха в Брюксел. Първата среща на преговорните екипи може да е още на 1-2 май. Преговорите за напускане трябва да приключат за 2 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: ЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
12
 
22
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Напълниха се в Англия с евтина работна ръка ,стига им толкова. Който отишъл да бере ягодки отишъл, който не .......е и в Испания ,Холандия ,Франция и тн. ценят българският робски труд.Нема страшно душици работливи.Англичаните им омръзна да се съобразяват с наложени от друг правила.А и така се извратиха и си омърсиха кръвта ,че и те не знаят как да се нарекът.ЕС е дяволски съюз и те първа ще се разпада .
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, всичко да си остане, да ползваме всички облаги, (но няма да плащаме на ЕС) да нямат финансиране за ЕС - това беше главният зор на англетата. Вечните гяволи.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да не забравите визите. Английските копчета какъв автогол си вкараха. Само се надявам и Шотландия да ги нарита.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иначе казано кралство белгия се сдърля с кралство Великобритания....да си поделят имуществото, хм, по същият начин се е поделио имуществото на победенат османска империя и в знак напризнателност от имуществото е дадено на Израел да си напвавят държава на част от територията на палестина. тази година се навършват точно 100 години от Декларацията Балфур.СлучаЕност, не мисла. Мото на декларацията- "Една земя без народ за един народ без земя".Нямам никакви, пристрастия просто факти.
2
17
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
ЕС е преработен материал и затова англичаните напускат ,а тези 60 милиарда където казва преговарящият -да ги забрави ,а по-добре да помисли за 13 милиарда които си искат британците .
1
7
 
15
 
! Отговори
д-р преди 7 години
На Първо място ще им гарантира да бъдат гейове. Или да станат такива.