Хитрости от НАТО: Батальони в Прибалтика, оправдават се с Русия

Пакта има предимство с оръжейните системи, отсече Александър Грушко
Обновена: 1 апр 2017 08:06 | 1 апр 2017 08:03,
88
Хитрости от НАТО: Батальони в Прибалтика, оправдават се с Русия
Снимка: Reuters

Северноатлантическия пакт хитрува, представяйки плановете си за засилване на военното си присъствие в Източна Европа като реакция на действията на Русия. Това заяви вчера пред руски журналисти постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, предаде ТАСС. Грушко коментира резултатите от заседанието на Съвета НАТО-Русия на равнище външни министри.

"Натовците се опитват да сведат това, което правят на източния фланг, само до четирите прословути батальона (с численост до 5 хиляди души в балтийските страни и Полша - бел. ТАСС). При това посочват, че това уж било в отговор на продължаващата реформа на нашите въоръжени сили, включително на създаването на три дивизии (в западната част на страната). Разбира се, това е лукава логика, тя не отразява реалното състояние на нещата, целта й е да заблуди общественото мнение и да докаже пропорционалността и адекватността на засилването на НАТО", каза Грушко.

Той посочи, че всъщност НАТО има предимство пред Русия по всички основни оръжейни системи, както и военен бюджет, който възлиза на половината от световния. Сумата от бюджетите на европейските страни от НАТО и Канада е 250 милиарда долара, а ако военните разходите на страните членки бъдат увеличени до 2% от брутния им вътрешен продукт, както го изисква НАТО, само увеличението за сметка на европейските страни ще е от порядъка на 100 милиарда долара, което де факто са два военни бюджета на Русия и от тези средства не по-малко от 20 на сто трябва да отидат за купуване на оръжие, каза руският представител в пакта.

Грушко каза, че когато Москва оценява ситуацията на западния си фланг, тя взема предвид всички мероприятия на НАТО, не само четирите батальона, но и разполагането в Полша на допълнителна танкова бригада на САЩ, разполагането на бригада на ВВС и др.

Грушко отбеляза, че продължава и процесът на формиране на многонационалната бригада в Румъния, засилването на военноморското присъствие в Балтийско и Черно море, засилването на режима на въздушно патрулиране и провеждането на комплекс от мероприятия за усъвършенстване на военната инфраструктура.

"Тоест става дума за масирано усвояване на театър на военни действия", каза Грушко. Той добави, че освен това членките на НАТО имат и свой собствен потенциал, който трябва да се има предвид, като открои Полша, която разполага в арсенала си с до хиляда танка. Част от уравнението са и обектите на противоракетната отбрана, каза руският представител.

Той заяви, че Русия взима всичко това предвид и предприетите от нея ответни мерки абсолютно гарантират нейната отбрана и сигурност.

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
40
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на НАТО. Комплексираното джудже само от чепата тояга разбира.
6
16
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
вьн ам воиски от бьлгария и черно море аз искам мир а не воина с русияне желая да плащам на сащ за орьжие не искам да ме спасяват от измислен врагприбираите се в прериите и там си правете ученията
5
43
 
19
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Руснаците пак искат да се надпреварват във въоръжението, както по времето на СССР. Но при положение, че бюджетът им зависи от ЕС и САЩ, тази руска надпревара е загубена и ще доведе до резултати на СССР.
4
29
 
14
 
! Отговори
смях преди 7 години
АМА КАК ИЗПЛАШИХА ПУТИН ,ЧЕ ТОЙ СЕ СКРИ В СИБИР И НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПОКАЖЕ !!
3
45
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той посочи, че всъщност НАТО има предимство пред Русия по всички основни оръжейни системи, както и военен бюджет, който възлиза на половината от световния------Това хубаво да го прочетат и да си го набият в куките тикви нашите путлераси, дето си мислят, че Колхозия е първа военна сила
2
48
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви батальони или военна техника НАТО разполага на своя територия не е работа на Русия. Въпросът е затворен.
1
48
 
19
 
! Отговори
дръндер преди 7 години
Руската мечка трябва да се държи здраво вързана, за да има мир!