В Будапеща хиляди подкрепиха университет, финансиран от Сорос

Висшето училище е създадено и финансирано от Джордж Сорос
3 апр 2017 09:52, Елка Василева
28
В Будапеща хиляди подкрепиха университет, финансиран от Сорос
Снимка: Reuters

Хиляди унгарци и чуждестранни студенти, преподаватели и граждани се събраха в неделя в Будапеща, за да изразят подкрепа за Централноевропейски университет (ЦЕУ) и да поискат правителството да оттегли законопроект, който ще принуди университета да напусне Унгария, предаде Ройтерс.

ЦЕУ е основан през 1991 г. и финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, напомня Асошиейтед прес.

Протестното шествие премина от университета "Корвинус" до Централноевропейския университет, след което тръгна към парламента. Протестиращите казват, че законът е посегателство срещу свободата на образованието.

Парламентът ще обсъжда законопроекта тази седмица.

Премиерът Виктор Орбан, който е силно критичен към либералните граждански организации, финансирани от Сорос, заяви в петък, че ЦЕУ е нарушил изискванията за издаване на дипломи. ЦЕУ отхвърли тези обвинения и заяви, че действал законосъобразно.

Орбан смята Сорос за идеологически противник, чийто идеал за отворено общество е в разрез с усилията му да превърне Унгария в "нелиберална държава", посочва АП.

Година преди парламентарните избори през 2018 г. Орбан вдига залозите в битката срещу гражданските организации, финансирани от Сорос, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът, внесен в парламента от правителството, определя редица нови изисквания за дейността на чуждестранните университети и това може да принуди ЦЕУ да се изтегли от Унгария. Едно от изискванията е чуждите университети да имат кампуси и в Будапеща, и в страната на произход. ЦЕУ, който има дейност само в Будапеща, е единственото международно висше учебно заведение, което няма клонове другаде. Университетът заяви, че законопроектът е заплаха за академичната свобода.

Унгарски учени и преподавателски организации, както и над 500 видни световни учени, включително 17 лауреати на Нобелова награда, изразиха подкрепа за ЦЕУ и го нарекоха влиятелен център на мисловността в Унгария.

Държавният департамент на САЩ заяви в петък, че ЦЕУ е първокласна академична институция, която осигурява високо качество на образованието и възпитава критично мислене и призова унгарското правителство да се въздържа от законодателни действия, които биха изложили на опасност дейността на ЦЕУ или неговата независимост.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари