Украинците тръгват от юни без визи за ЕС

ЕП даде зелена светлина за свободното им пътуване в Шенген
6 апр 2017 21:15, Никола Димитров
72
Украинците тръгват от юни без визи за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство за отпадането на шенгенските визи за украинските граждани.

Очаква се безвизовото пътуване да започне от средата на юни, след като страните членки също одобрят промяната. Вотът за Украйна идва само 10 дни, след като безвизовият режим с ЕС влезе в сила за грузинците.

Съгласно новите разпоредби украинските граждани, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат на територията на ЕС без виза за 90 дни в рамките на всеки 180 дни с цел туризъм, посещение на роднини или приятели, или за бизнес цели, но не и за работа. Отпадането на изискванията за визи ще важи за всички страни от ЕС с изключение на Ирландия и Обединеното Кралство, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

За да стигне до днешния вот, Украйна трябваше да изпълни 144 критерия, свързани със сигурността, документите за самоличност, охраната на границата, борбата с корупцията и други.

Процесът по свалянето на визите за Киев отне 9 години. Европейската комисия прие 6 доклада за напредъка, но бариерите паднаха, едва след като през март беше приет нов механизъм за спиране на безвизовите пътувания. Чрез него за ЕС ще бъде много по-лесно да върне ограничителния режим при силен наплив дори само към една своя членка при нередности или дори при видимо забавяне на реформите в страната.

Свободното пътуване беше одобрено с 521 гласа „за“, 75 „против“ и 36 „въздържали се“. Депутатите, които се изказаха против, изразиха опасения, че свободното пътуване ще засили имиграцията към Европа и ще обезкърви страната, оставяйки я без достатъчно работна сила, която да движи икономиката й. Други изразиха опасения, че Русия ще разчете безвизовия режим като враждебен акт срещу себе си и припомниха, че Москва анексира Крим малко след като Киев и ЕС подписаха търговско споразумение.

Европейските посланици ще обсъдят отпадането на украинските визи на 26 април, след което то ще бъде формално прието от министрите от ЕС и ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в официалния вестник на Съюза. Очаква се това да се случи около 11 юни.

Европейската комисия е предложила отпадането и на визите за гражданите на Косово и на Турция, но там няма напредък в изпълнение на критериите. Косово има неуредени проблеми по границата си с Черна гора, а Турция не изпълнява 7 изисквания, включително за биометричните паспорти и за закона за борба с тероризма, който позволява чрез него да се преследват политически опоненти. През последната година, откакто Брюксел предложи визите да паднат като част от сделката за спиране на нелегалната имиграция, Анкара не е изпълнила нито едно от оставащите й условия.

В момента ЕС има безвизов режим с 60 държави. През 2015 г. са издадени 15,4 милиона шенгенски визи, като най-много от тях - 3,5 милиона на притежатели на руски паспорти.

Само една държава в света не прилага визова реципрочност към европейските граждани. Това са Съединените щати, които изискват визи за гражданите на България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър, въпреки че 5-те европейски страни са установили безвизов режим за граждани на САЩ.


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаква се скоро Сорос да умре, а с него и цялата гущероподобна квичаща ***. Аз пък работя в Амстердам и получавам по 3000 евро заплата. Колко ви е надника на вас денонощните драскачи?
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
юцелта на Билденгберците е Европа да стане мусилманска и да има война между мусилманска Европа и Християнска Русия, Те да се изтощшят и Америка да завзема и Европа и Русия с необятните ресурси. Е това е плана за третата световна война. Та коя казвате е Империята на Злото.
40
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА !

"да мият чинии на Запад !"

Само неуките русофили мият чинии за Запад, аз работя за 16000 CHF на месец в Цюрих.
39
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА !

Дручко си е да проституираш в полза на Русия и Путин като тебе.
38
9
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Ура за Украйна !
Вече украинците като свободни хора ще могат свободно да проституират и да мият чинии на Запад !
Друго нещо си е демокрацията, а !?
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофоби, пукайте се от яд. Днес Ким Чен Ун въведе безвизов режим за "гражданите" на Русия, както и свободен еднопосочен достъп до трудовите лагери в КНДР за същите руски "граждани".
36
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До россии завинаги

Колко си неук. Мюсюлманите във Франция са 8%, а мюсюлманите в Русия са 23%. Сам може да се досетиш кой ще се ислямизира на 100% първи.
35
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега си обяснявам защо Путин прави атентати навсякъде из Русия през последните 3 дни, за да не разбере пияното блядство, че останаха единствените в света които са нежелани на всякъде.
34
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващата стъпка на Украйна ще е строг визов режим за руските агресори и убийци на украинци и лапачи на украински територии.
33
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искрени поздравления за Украйна и моите съболезнования за руската и3мет.
32
3
 
12
 
! Отговори
Лелее преди 1 година
Леле майко гледай какво става сега, няма да остане човек под 30 в Украйна.
Добрата новина е че ще има хубавици да изплакнем окото.
31
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Украйна и Грузия кой ще е следващият който ще напусне руският рай? Колебая се между Казахстан и Беларус. Остават Таджикистан, Киргизстан и Армения.
Гаврата с коччинката продължава.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей ся ще се напълни с рускини с украински паспорти
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виза за ЕС!!! Явно само на дивите азиатски племена не им трябва,даже преминават границата ,където си поискат.Предполагам ,че украйнците няма да имат привилегията да получават по 570евро помощ,парите са запазени за обогатителите на европейскта култура и ген.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ама не! Украинките ще тръгнат, щот Юнкер иска женско, ноо украинците Потрошенко няма да ги пусне ни- къ- де, те имат дълг и трябва да умрат за Хазария! Колкото по- бързо, толкова по- добре.
27
0
 
22
 
! Отговори
Дарвин философ преди 1 година
Нашите плеймейтки ще останат гладни....
26
1
 
3
 
! Отговори
Холандеца от склада преди 1 година
Ихааа украинки на килограм .Сепаратистите от источна украйна малко ше са проблем в ЕС ,но след Авганистанците няма с кво да ги плашат вече...
25
3
 
2
 
! Отговори
с преди 1 година
Руснаци пътуват и искат визи ха ха
24
1
 
14
 
! Отговори
Ач преди 1 година
Тая година на Сланчака украинките ще с хит....
23
1
 
10
 
! Отговори
5 преди 1 година
Само пари няма как ще пътуват