САЩ пресметна: Ударът унищожил 20% от самолетите на Асад

Ще е неразумно Дамаск да ползва пак химическо оръжие, смята Пентагона
11 апр 2017 08:15,
54
САЩ пресметна: Ударът унищожил 20% от самолетите на Асад
Снимка: Reuters, архив

Американският ракетен удар, нанесен миналата седмица по сирийска военновъздушна база, е унищожил 20 процента от изправните летателни машини на режима на Башар Асад, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитиран от Франс прес.

"Ще бъде неблагоразумно сирийското правителство да използва отново химически оръжия", каза в комюнике шефът на Пентагона.

Съединените щати удариха в нощта на четвъртък срещу петък с 59 ракети "Томахок" военновъздушната база "Шайрат" в централната сирийска провинция Хомс. Американският удар бе в отговор на предполагаема химическа атака, извършена два дни преди това в местността Хан Шейхун, където загинаха 87 души.

По думите на министъра на отбраната САЩ са "повредили или унищожили инсталации за зареждане на гориво, боеприпаси и 20 процента от изправните летателни машини на Сирия".

Някои експерти в САЩ изразиха съжаление, че цел на ударите не е било разрушаването на пистата за излитане и кацане в базата. Самолети на правителствените сили са използвали тази писта още на следващия ден по информация на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Но според шефа на Пентагона сирийската армия вече не може да зарежда там летателните си машини с гориво или да ги презарежда с боеприпаси, така че "използването на пистата не е от чак такова военно значение".

Служители на Пентагона смятат, че в базата е възможно все още да има химически оръжия. Но при американския удар нарочно са били избегнати сградите, където се предполага, че са складирани, за да няма разпръскване на опасни вещества, обясни днес военен говорител. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
от 19 преди 7 години
ЕР-доган исках да кажа
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой защитава пак ислямска държава пак? Вземете една актуална карта на Сирия и вижте как мирните/умерени и каквото там ги наричат бунтовници са осигурили буфер, за да не може да се достигне до ислямска държава. Европа, която е най-засегната от това одобрява... какви са тези политици тука? Интересите на Доган и Тръмп ли ще защитаваме?
17
4
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 7 години
С тази агресия САЩ отново помага на терористите и забележете на Ал Кайда уж техния смъртен враг,защото това страшно шоу се разиграло в град под контрола на Ал Кайда,за което САЩ крият.
16
3
 
20
 
! Отговори
Снайпер преди 7 години
До сега Амер. се чувстваха недосегаеми с тези самолети и ракети от далече, но тази война ще се пренесе при тях.
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това ли от цялото летище е пострадала само столовата? Да няма къде пилотите да ядат, че не могат летят гладни. Ако краварите са толкова точни, Путин направо да ги бомби с ядрени ракети. Ще му се размине ответният удар.
14
3
 
35
 
! Отговори
Великодушен преди 7 години
Тия избиха рибата! Избегнали сградите за да не взривят химическото оръжие в тях! Ти да видиш! Хаха! Е, не! Мен ми струва, че имаше на кадрите и разрушени сгради, само дето химическото оръжие липсваше. Този филм го гледахме в Ирак.
13
26
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Найважното - ударът показа прецизността и безнаказаността на наите съюзници, скоито се гордеяНадявам се да не се поколебаят да се намесят и в Украйна ако се наложи.
12
0
 
38
 
! Отговори
Грозен преди 7 години
До АнонименСамо САЩ от големите не са ратифицирали конвецията за Международен наказателен съд!!! И техните военни не попадат под неговата юрисдикция! Защо ли? Иначе с охота раздават правосъдие. А в Саудитска Арабия и Обедининените арабски емира няма диктатори. Всичко е демократично. Жените не ги пребиват с камъни. Няма опозиция. Никога не е имало "арабска пролет". Всичко е мед и мармалад. Това коети прави Саудитска арабия в Йемен не е агресия. Няма разрушени болници. Няма убити деца за показ.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да но проблема е че не искат да разследват кой пусна химикалите върху хората. ако са авиобомби трябва да има остатъци от тях и лесно ще се разбере кой ги е правил. обаче не искат по някаква причина
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има съд за военни престъпления... някой трябва да го отнесе! До кога победителите никой няма да ги съди?
9
31
 
12
 
! Отговори
ДА, БЕ ВЯРНО преди 7 години
Къде остана прословутата руска отбрана.....нали небето над Сирия е руско? Кажете, моля..
8
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На практика стимулират ислямска държава, давайте използвайте пак химическо оръжие срещу хората а ние ще бомбардираме армията на асад
7
4
 
37
 
! Отговори
маке преди 7 години
тактиката на янките е една и съща от времето на индианските войни
6
9
 
25
 
! Отговори
SS преди 7 години
Как пък го изчислиха. Аз съм сигурен , че в условията на война и Сирийците още не са на ясно колко процента от техниката им е пострадала, а янките вече знаят (едва ли).После като познавам спецификата на руската техника, още повече военна, ми се струва, че за зареждане със гориво на тези самолети им е нужен само един ГСМ, все ще се намери някъде из Сирия, а пък за бомбите едва ли има човек който да не е гледал клипове как ги закачан на ръка двама трима души.Празни приказки говорят янките.
5
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баси, сирийците само 30 самолета ли са имали? Ами ненчев излезе по-страшна ракета от томахоуците. Унищожи 100% от авиацията ни.
4
10
 
39
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Това го е измислил Гьобелс една лъжа повторена 100 пъти (с активната помощ на наведените медии) става истина. ФАЩ само доказват, че добре са усвоили урока не напразно след войната огромен брой фашаги добре са си изживели дните там.
3
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do 2 Много ясно че е постановка на хамериканците. Човек докоснал се до веществото зарин умира след 1 минута.
2
9
 
34
 
! Отговори
ами преди 7 години
Браво на ФАЩ!Иначе Сирия ще унищожи ИДИЛ и какво ще правят тогава краварите!
1
39
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесна новина !Още три -четири и после по руските бази!