Говорител на Белия дом се извини за: "Асад е по-лош от Хитлер"

Спайсър: Погрешка направих един безчувствен коментар!
Обновена: 12 апр 2017 09:55 | 12 апр 2017 09:52, Елка Василева
76
Говорител на Белия дом се извини за: "Асад е по-лош от Хитлер"
Шон Спайсър. Снимка: Reuters

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър се извини за коментар за Башар Асад, в който той направи препратка към Хитлер и Холокоста, но думите му прозвучаха все едно, че омаловажава престъпленията на нацисткия режим.

"Най-искрено си признавам, че погрешка направих един неуместен и безчувствен коментар във връзка с Холокоста", каза Спайсър и допълни, че поднася извиненията си и че е допуснал гаф.

Говорейки за химическата атака в Сирия, говорителят на Белия дом Спайсър каза, че Асад е по-лош от Хитлер, предаде Франс прес.

"По време на Втората световна война не се използваха химически оръжия. Един толкова отвратителен човек като Хитлер дори не падна толкова ниско, та да използва химически оръжия", каза Спайсър на ежедневната си пресконференция в Белия дом.

Това изказване обаче изглеждаше като омаловажаване на престъпленията на нацисткия режим и Спайсър бе разкритикуван заради него. Той побърза да внесе яснота в думите си относно Хитлер и химическите оръжия, след като журналистка призова да го направи.

"Що се касае до зарина, Хитлер не е използвал този газ върху собствения си народ по същия начин като Асад. Знам че той ги отнесе в центровете на Холокоста. Но аз имах предвид начина, по който Асад ги (химическите оръжия) използва, когато отиде в градовете и ги хвърли върху стотици невинни, насред градовете", каза Спайсър.

Малко по-късно говорителят, обвинен, че може би забравя милионите умъртвени, в това число и германци, в газовите камери на нацисткия режим, публикува изявление, в което каза: "По никакъв начин не се опитвам да омаловажава ужаса на Холокоста. Опитах се да създам контраст с тактиката, изразяваща се в използване на самолети за хвърляне на химически оръжия по населени места. Всяка атака срещу невинни хора е осъдителна и непростима".

Предният ден Спайсър се измъкна от въпрос на журналист, който попита дали Тръмп смята Асад за военнопрестъпник. Той каза, че "съдилищата ще решат това". Вчера Спайсър породи и объркване с думи, които наведоха на мисълта, че Тръмп е готов да действа военно, ако сирийският режим пуска повече варелни бомби - оръжие, което сирийската армия използва редовно днес. После той взе думите си обратно, припомня Франс прес.

Шон Спайсър заяви също така, че не вижда в бъдеще стабилна и мирна Сирия, в която Башар Асад ще е начело й, предаде Ройтерс. "Не виждам бъдеща Сирия, която ще има Асад да лидер на това управление", каза той.

Спайсър призна, че най-голямата дъщеря на американския президент Доналд Тръмп - Иванка, е повлияла на неговия отговор на сирийската химическа атака, предаде Асошиейтед прес.

"Няма съмнение, че Иванка Тръмп и други лица са имали тежест при взимане на това решение", каза говорителят.

Същевременно един от синовете на Тръмп - Ерик Тръмп, заяви пред британския в. "Дейли телеграф", че президентът е бил повлиян от реакцията на дъщеря си (Иванка Тръмп) на новината за газовата атака, убила десетки хора в Сирия миналата седмица, пише БТА. Ерик Тръмп разказа, че сестра му била потресена и възмутена от случилото се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
американците отдавна задминаха Хитлер в престъпления спрямо човечеството
35
2
 
7
 
! Отговори
**** преди 7 години
Защо триете коментари,в които не се съдържа никакви обиди? И защо сте цензурирали половината от българският език.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗИ ДА БЪДЕ ПРОВЕРЕН ЗА НАРКОТИЦИ!
33
2
 
22
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Американците са единствените ,които хвърлиха атомни бомби по хора. те извършиха жестоко престъпление срещу човечеството. Така,че нямат думата по въпроса. Освен това не е доказано кой е изполвал химическо оръжие и дали изобщо е истина. Очаквам да разбера какво точно се е случило в Сирия.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Достоен последовател на Псаки. Да му се връчи преходния псакин гердан.
31
2
 
14
 
! Отговори
мдааааа преди 7 години
Тепърва ще се извиняват краварите за това , което направиха
30
2
 
11
 
! Отговори
До Един българин преди 7 години
Заринът е създаден през 1938 г. от немски химици в престъпно известната фирма И.Г.Фарбен в Леверкузен. Така че отново за всичко са виновни германците.
29
1
 
19
 
! Отговори
ЧАР преди 7 години
А ВИЕ ГОСПОДИНЕ И ВАШАТА ДЪРЖАВА СТЕ ПО ЛОШИ И ОТ САТАНАТА !
28
3
 
19
 
! Отговори
не е за смЕх преди 7 години
Краварите май забравят или се правят на луди за това което сътвориха в Хоршима , Нагасаки и с оранжевия газ във Виетнам след тях винаги остава само опустошена земя.
27
2
 
10
 
! Отговори
Хаха! преди 7 години
Не е истина какъв *** е говорителят на Белия дом, та за такива глупости се пишат двойки в училища за умствено изостанали деца!
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре стига вече сравнения с хитлер. Всичко най-долно в политиките на т. нар международна общност е равнииис! по сащ. Сър. Зорлем го играете старомодни.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинА Нерон и Калигула? Да не забравяме Нерон и Калигула! И Чингис Хан и Атила!
24
2
 
14
 
! Отговори
И.Г.Фарбен преди 7 години
Неуважаеми Шон Спайсър, Циклон-Б, използван от твоя идол Адолф Хитлер и зарина, който според бившия външен министър на САЩ, Джон Кери, го има най-малко на две места в Сирия, контролирани от ИДИЛ, са произведени в град Леверкузен, в прочутия смъртоносен картел И.Г. Фарбен.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А втория клип със бебетата които уж са заразени със зарин и белите каски спасяваха, умъртвявайки ги пред камерите!Шведски лекари излязоха с мнение че това не е било химическо отравяне.Били са упоени предварително и след това убивани пред камерите инжектирани със отрова.Създавайки впечатление че това е от зарин.Кой лекар спасява докато отстрани му подвикват да разположи бебето по удобно за камерата?!
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос към Шон:Шон, режимът във Вашингтон използва химическо оръжие във Виетнам срещу цивилни граждани и изтрови милиони. С какво може да се сравни режимът във Вашингтон?
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По време на Втората световна война не се използваха химически оръжия. Един толкова отвратителен човек като Хитлер дори не падна толкова ниско, та да използва химически оръжия"А кой използва атомни бобмби срещу цивилни в Япония?
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Призна си най накрая - през Втората световна война не са използвани химически оръжия. Значи не е имало газови камери!
19
1
 
16
 
! Отговори
**** преди 7 години
Тези кравари първо говорят,а после усмислят казаното от тях,краварска му работа.
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде бе.Тоя холокост е измислен. Едва ли са избити толкова много евреи.А всъщност са избити и 20милиона Руснаци Втората Световна война.За тях никой нищо не казва.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Химическо оръжие е използвано за първи път на 22 април 1915 от Германия. Ползвали са иприт.