САЩ готови да се заемат със Северна Корея и без Китай

Корабите на САЩ край Корейския полуостров - без военна цел
13 апр 2017 08:16, Елка Василева
129
САЩ готови да се заемат със Северна Корея и без Китай
Си Цзинпин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови да се справят с кризата около Северна Корея и без Китай, ако е необходимо, предаде Ройтерс.

Тръмп се срещна с китайския президент Си Цзинпин миналата седмица и разговаря с него по телефона преди ден.

"Президентът Си иска да постъпи правилно. Много добре се спогодихме, мисля, че имаме добър личен контакт. Мисля, че той иска да ни помогне за Северна Корея", каза Тръмп на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Говорихме за търговия, обсъдихме много неща и казах, че начинът да постигнат добро търговско споразумение е да ни помогнат със Северна Корея, иначе ще действаме сами. И така става. Като имам предвид, че ще действаме заедно с много други държави", каза Тръмп.

Китайското външно министерство заяви, че в телефонния разговор Си е казал на Тръмп, че Пекин е готов да работи за безядрен Корейски полуостров, но иска мирно решение на кризата с ядрената програма на Пхенян, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп заяви, че е прекрасно, че Китай се е въздържал при гласуването на подкрепяната от Запада проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, в която се осъждаше използването на химически оръжия в Сирия. Русия наложи ветото си на текста, в който се иска бързо разследване на химическата атака.

Китай обикновено подкрепя Русия в гласуванията в Съвета за сигурност, така че решението на Пекин вместо това да се въздържи е значителна промяна, отбелязва АП.

Маневрите на бойни кораби на САЩ в района Корейския полуостров бяха планирани и нямат конкретна военна цел, заяви междувременно държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън след среща в Москва с руския си колега Сергей Лавров в отговор на въпрос дали Вашингтон готви военна операция срещу Северна Корея, предаде ТАСС.

"Ударната група на военноморските сили, в частност самолетоносачът "Карл Винсън", се намира в района на Тихия океан. Придвижването й в района Корейския полуостров бе планирано от нашите военни. Тя няма някаква конкретна цел там", заяви Тилърсън.

"Не смятам, че трябва да се търси някакво определено значение в местоположението на тази група", отбеляза той.

По-рано бе съобщено, че към бреговете на Корейския полуостров се е насочил самолетоносачът "Карл Винсън", съпроводен от ракетен крайцер и два ракетни миноносеца. Според японски медии още два бойни кораба на САЩ са изпратени от базата в Сан Диего, щата Калифорния, за подсилване на тази бойна група, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: КитайСАЩСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
rt преди 7 години
До нещастника написал че руснаците са предизвикали бежанската вълна от Сирия.Слушай,това не ти е 1987 година.Имай малко ако не благоприличие то поне ум макар и за собствените си цели.
67
1
 
3
 
! Отговори
кореец преди 7 години
Крави,да се пробваме
66
0
 
1
 
! Отговори
кореец преди 7 години
Давайте па пробоюмся
65
3
 
0
 
! Отговори
АЙДЕ преди 7 години
г-н президент, приемайте и в БГ американски контингент, да се подсигурим от руската чума!
64
5
 
0
 
! Отговори
хохх преди 7 години
кво стана в сирия ве? Руснаците, дето предизвикваха бежанската вълан в ЕС , бяха изненадани - господарят на света се намеси. И русофилите заквичеа тука хахахах
63
1
 
4
 
! Отговори
да преди 7 години
гьз'облизците на Запада, липсва ли ви оня по'мияр Плевелите, който не спря да се навежда:-):-):-)и да се убиете от с'вирки на Запада..свършва ви времето, л'акеи
62
4
 
0
 
! Отговори
АЙДЕ преди 7 години
малко ви остана на рубладжиите - заработвайте последни копейки! Влиза директивата на ЕС за борба с руските ***! хахаххаа
61
0
 
5
 
! Отговори
да преди 7 години
на,пиканата Америка наясно ли е колко много жертви ще й струва тая война..ама много жертви..това не е съставения от племена Афганистан или двумилионна Либия ..оня бой, който ядоха вьв Виетнам ще им се стори като детски кагер..Северна Корея не е беззъбата Сърбия, която бомбардираха и после се прибираха обратно в Италия да си пият кафето с уиски до следващия удар.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като робите престанат да въртят катерушката за хамстери - няма и как да ги дереш на всяко превъртане. А стават и нещастни, досадните му роби. И като станат критично нещастни, се юрват и искат да хапнат прясно туптящо робовладелско сърце.Светна ли ти сега, *** заблудена?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"я кажете за долара как бил хартийка. Аве що цял свят обръща в тия хартийка, а не в рубли например? А, смешници?"Смешката си ти, моето момче. Естествено че силово наложената система за грабеж ще обслужва създателите си. Който дръзна да пробва да се отскубне от нея - пристигат краварските легени със накачулени самолетчета и бомбят. Справка - Ирак, Либия и куп други.А печатането на зелени хартийки без ограничение води до друг кофти ефект - на робите почва да не им се работи.
58
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 7 години
Мисля си , че ако стане нещо такова като военен конфликт между Русия и Сащ някои държави от НАТО може да си дадат пас или да минат на страната на Русия.
57
0
 
6
 
! Отговори
марко корлеоне преди 7 години
99 % от пишещите тук , не са служили в армията , а иначе - големи разбирачи , марш у левия бряг и да не забравите епилацията на задните части
56
3
 
0
 
! Отговори
до 97 преди 7 години
точно *** ли ще ми обяснява за демокрация бе! По закона за застрашаване демокрацията ви товариме и -при пУтин! Айде!
55
5
 
1
 
! Отговори
другари, преди 7 години
не се силете за сащ, тва не ви е германия. как мислите, кой ще победи - 130 млн. русия или 700 млн нато?
54
4
 
1
 
! Отговори
крайно време е преди 7 години
ДАНс да се заеме с руските ***- като в случая с турските екстрадиции - задейства клаузата за намеса във вътрешните ни работи и - самалет - Масква! хахаха
53
4
 
0
 
! Отговори
аве преди 7 години
тука само руски *** бе! Ама споко, като излезе евродирективата за борба с троловете на путин ще ви ядем житото... айде, заработвайте копеките и не забравяйте -веднага обръщайте в евро или лош $, щото рублата постоянно и бързо се обезценява!
52
2
 
4
 
! Отговори
скатче преди 7 години
До Г-Н Тръмп,И с Русия ще се разправи - на приказка е силен. Първо да оправи ИДИЛ и Северна Корея.
51
5
 
2
 
! Отговори
Г-Н Тръмп, преди 7 години
а с Русия кога ще се разправите? Щото ни е.. ат мамата , вдигат ни всичко, изкупиха ни за жълти стотинки бизнеса и черноморието, мешат ни се постоянно, включително и с жалките *** тука!
50
0
 
6
 
! Отговори
карина преди 7 години
По принцип САЩ са готови да се заемат с всичко и предимно с това, което не им е работа.Все някой ден и това ще дпре. Вечни неща няма.
49
1
 
1
 
! Отговори
товариш нетовариш преди 7 години
До товарищи,Взаимно е ,нетоварищ,повервай ми!