Тръмп: Казах, че НАТО е остаряла организация, вече не е!

Не искаме нова Студена война, увери Йенс Столтенберг
13 апр 2017 07:38, Елка Василева
70
Тръмп: Казах, че НАТО е остаряла организация, вече не е!
Йенс Столтенберг и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че НАТО не е остаряла организация, както твърдеше по време на предизборната си кампания, но добави, че страните членки на НАТО трябва да плащат своя дял за поддържането на сигурността в Европа, предаде Ройтерс.

На пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Тръмп благодари на членките на алианса за подкрепата им на решението му да изстреля 59 ракети по сирийска военновъздушна база като ответна мярка след химическа атака над цивилни.

"Казах, че е остаряла. Вече не е остаряла", каза Тръмп за НАТО и добави, че алиансът се приспособява към по-общата мисия за борба с радикалните ислямисти, за която той призоваваше.

Тръмп заяви, че е ангажиран със съюзниците си в НАТО и че ще работи по справянето с бъдещи предизвикателства като миграцията и тероризма. Той призова НАТО да помогне за решаване на кризата в Сирия, предаде ДПА.

Тръмп също така призова страните от НАТО да изпълнят обещанията си да изразходват повече средства за отбрана и да достигнат уговореното равнище от 2 процента от БВП.

Тръмп изрази надежда, че НАТО ще помогне на силите на Ирак да се борят срещу радикалната групировка "Ислямска държава", предаде ТАСС.

Той също така съобщи, че съветникът му за националната сигурност Ейч Ар Макмастър ще посети Афганистан, "за да разбере как САЩ могат да постигнат напредък с афганистанските партньори и съюзниците от НАТО".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е имал отлична и продуктивна среща в Овалния кабинет с Тръмп. Той благодари на Тръмп за подканата му към страните от алианса да увеличат разходите си за отбрана, предаде ДПА.

Столтенберг заяви, че справедливото разпределение на товара е водещият му приоритет откакто е заел поста. Той каза, че за пръв път от много години миналата година е установено увеличение от 3,8 процента в разходите за отбрана сред страните членки на НАТО, което възлиза на 10 милиарда долара и обръща досегашната тенденция на спад в разходите. "Работим по запазването на тази инерция", заяви Столтенберг на пресконференцията с Тръмп.

НАТО трябва да е твърда и предсказуема в подхода си към Русия. Алиансът трябва "да намери начини да съжителства с тях" (руснаците), за да се избегне нова Студена война или надпревара във въоръжаването, каза шефът на алианса.

"Убеден съм, че единственият начин да възпрем Русия е да сме силни, тоест да осигурим надеждни начини на възпиране, като същевременно поддържаме прагматични работни отношения", заяви Столтенберг.

"Единственият начин да избегнем нова Студена война, нова надпревара във въоръжаването е да продължим да привличаме Русия за участие в политически диалог", заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

"Разполагаме повече войски по източния фланг на алианса, повишаваме боеготовността на нашите сили и увеличаваме разходите за отбрана. Осъществяваме най-мащабното увеличение на колективната отбрана от края на Студената война", каза Столтенберг.

"Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването. Твърдо сме убедени, че не съществува противоречие между един силен алианс, надеждно сдържане от отбранителен характер и политически диалог с Русия", заяви Столтенберг, който подчерта, че действията на НАТО са с "отбранителен характер".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Тръмп преди 7 години
След малко ще кажа друго!
33
0
 
6
 
! Отговори
Тръмп преди 7 години
Казах че НАТО е модерна организация, вече не е!
32
0
 
4
 
! Отговори
МИР преди 7 години
ОТ КАКВО ЩЕ СЕ ОТБРАНЯВАТЕ БЕ НАГЛЯРИ ДОЛНИ ТА СТРУПВАТЕ ВОЙСКИ В ЕВРОПА.ЗАЩО НЕ СЕ СПРАВИТЕ С ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА А СИ НАМИРАТЕ НЕСЪЩЕСТВУВАЩ ВРАГ В ЛИЦЕТО НА РУСИЯ.НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ - САТАНИ !!!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Объркан много и некомпетентен в политиката.Удобна играчка
30
1
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 години
избирайте: или Втора Студена или Трета Световна война...аз предпочитам първата...
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тролчета, защо престанахте да хвалите любимия на всички русофили президент на САЩ.Много лесно се влюбвате и разлюбвате. Май сте обикновени магистралки.
28
0
 
9
 
! Отговори
Лампов усилвател преди 7 години
Едно от правилата на американските избори е, че:Независимо, кой изберат за президент, нищо не се променя, защото там нищо не зависи от тях! А от ФЕД, ЦРУ и Пентагона!
27
1
 
4
 
! Отговори
ранът преди 7 години
американците се стреснаха, веднага изпратиха рекси в Москва за да преговаря с тях
26
1
 
5
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Луд и опасен!!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХА ХА ХA, това, че си изстреля 59 стари патрона със нова пушка, не означава, че имаш нови цели и каузи за световен мир!!!
24
2
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
И тоя е изкукурига- като нашата Тиква-сутрин едно ,след обяд друго...
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе знаехме че слушаш Азис и споделяш сексуалната му ориентация, ама не е нужно парад да правиш сега....
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изперкалия тромпет сменя мнения през ден днес утре иначе !!! Добре,че е щерка му да го сьветва
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-здрав за изтомахавчените с песента на Азис "Как боли". 59 по-здрави.
20
3
 
11
 
! Отговори
Калина преди 7 години
Оказваме се много лесни - пускат ни Путин-Тръмп тема и гледат как САЩ и Русия воюват на българска територия. А пропускаме същественото в статията! -"да изразходват повече средства за отбрана и да достигнат уговореното равнище от 2 процента от БВП."30%-то увеличение на газа ще ни се стори приказка!
19
6
 
20
 
! Отговори
Нфб преди 7 години
с отбранителен характер Русия и Китай трябва да разположат повече ядрени подводници край американските брегове за да се спре надпреварата във въоръжаването
18
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин само от чепата сопа разбира.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На българския Макрон му духнаха под опашката. Сега е унижен и нещаслифт.
16
11
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Типично за ***...ама как само Ви приляга името.... вместо с аргументи замервате опонентите с обиди и мечтаете за контрол над интернет, над мисълта. мечтаете за Гулак , защото по друг начин не може да управлявате...в един казан сте всчики мижитурки---путин, ердоган,боко тиквата,станишев,купнелия, симеонов, ,болен сидеров, доган----как няма да има в БГ поне един Макрон!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въздух под налягане има в изобилие единствено в кухата ти Тиква.