Меркел със зов към Турция за "уважителен диалог"

Канцлерът на Германия се обърна към Реджеп Ердоган
17 апр 2017 14:14,
81
Меркел със зов към Турция за "уважителен диалог"
Снимка: архив Reuters

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел призова в понеделник турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган за "уважителен диалог“ в страната след победата на референдума за предоставянето на повече правомощия на президента, предават AFP и "Фокус".

Още по темата

"Германското правителство очаква от турските управляващи сега да търсят уважителен диалог с политическите и обществени сили в страната след тази трудна предизборна кампания“, се казва в съвместно изявление на канцлера Ангела Меркел и външния министър на Берлин Зигмар Габриел.

В неделя, на 7-ия референдум в историята на Турската република от 1923 г. насам, Ердоган спечели най-трудната, но и най-ценната си победа в своята 15-годишна възходяща политическа кариера.

Трудна - защото до последния момент, особено в големите метрополии, гласовете "за" и "против" бяха почти наравно и сподвижниците му спечелиха почти на косъм. А най-ценната - защото като президент с големи правомощия, каквито са включени в одобрената вече конституция, той ще удовлетвори стремежа си да остави трайна следа в историята на Турция по подобие на основателя на светската турска република Мустафа Кемал Ататюрк, на когото се позовава, когато критиците го обвиняват, че е диктатор.

Одобрените промени на референдума ще разширят правомощията на Ердоган за преминаване на Турция от парламентарна към президентска република. Но това ще стане след две години, след изборите, насрочени за 3 ноември 2019 г., на които ще се избират заедно президент и парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
12
 
! Отговори
Никой преди 7 години
И какво стана тяточно тези които са в Европа и приели Европейските ценности,точно тези гласуве помогнаха на новият султан ердоган!!!Да ви е честито на всички либерали и меки китки.
12
19
 
21
 
! Отговори
Ястреб Осмaнлията преди 7 години
До Анонимен 11Цъ цъ цъ цъ ... господин ***, дори Хитлер не го отиска да нападне тогавашната слаба Турция, та да удари напреко през нея до петролните полета на Азербейджан и Кавказите. Ами се самоутрепа пред Сталинград, опитвайки се да стигне до там от северната страна на Черно Море. Прочетете някоя и друга книжка освен идиотиите като Под Игото и Даваш ли даваш балканджи Йово ...
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел го удари на молби....Хахаха. Ако беше малко по-далновидна хем нямаше да му пречи да си агитира за референдума и да му стане неприятна , а и нямаше да кани мигранти.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ну, д...ли...Както меко изрази Лавров!
9
3
 
9
 
! Отговори
шмеркелина жоли преди 7 години
тъй де ясно е че на нас германките ше ни го сложите четвъртит в кафевото око (т.нар. лайналното отверсие) ама преди това кремче, плюнчица, хубава дума и след това пакетче за първа помощ, игличка, конче, марлички, нема така разпасани да ни оставите като самотна кадъна на капалъчаршъ. да си имаме уважението бай ердоганец. а сега пускай бижанците че бат тиквочко че го бесят следващата дзима и трябва да има вярна войска у дома а не тея ментета псевдо чингилета.
8
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фрау Меркел, а Фюрерът заради мекушавата ти политика, първо щеше да те натика в Заксенхаузен, а след това щеше да влезе в Турция с 2 милиона армия и да окачи Ердоган на бетонен стълб!
7
12
 
17
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО :))))))
6
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономиката на Турция ще дръпне рязко нагоре, заради огромните държавни поръчки за нови затвори. Трябва да са готови скоро, защото на 4-ти ноември 2019 ще бъдат използвани всичките с максималния си капацитет!Ясно е, че колкото и ударно да се строят затвори, те пак няма да стигнат. Затова е важно скоро да се проведе референдум за смъртното наказание. Няма да се гласува с бюлетини, а с влизане през врата. "За" смъртното наказание - изходната врата, "Против" - една друга врата...
5
2
 
23
 
! Отговори
23 санта преди 7 години
Европейците изкопаха сами гроба си. Скоро и ще легнат в него чинно и почтенно.
4
4
 
22
 
! Отговори
Реджеп преди 7 години
Точно така, ханъм, обърни и другата буза, ХРИСТИЯН демократка си все пак!Нацистка с нацистка такава!
3
3
 
23
 
! Отговори
23 санта преди 7 години
Тая май се изживява като канцлер на Турция, а на практика е точно обратното. Германия ще е ядрото на бъдещия халифат. До век и всичко ще е на мястото си. Бат Реджи няма да го доживее, но внуците му несъмнено.
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами оплодиха Странджата, сега може да проблем ат и с комунист.
1
4
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Ще те изпреварят