САЩ доставят противоракетния щит в Южна Корея

Целта на THAAD е да прехваща и унищожава севернокорейските ракети
Обновена: 26 апр 2017 09:43 | 26 апр 2017 09:37, Елка Василева
104
САЩ доставят противоракетния щит в Южна Корея
Снимка: архив, Reuters

Американските военни започнаха да доставят в Южна Корея части от противоракетната си система THAAD, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирайки южнокорейската информационна агенция Йонхап.

На фона на засиленото напрежение около ракетната и ядрена програма на Северна Корея на бивше голф игрище в областта Сонджу, в южната част на страната, пристигнаха шест камиона с оборудване за противоракетната система.

В съобщение на южнокорейското правителство за пристигането на първите елементи не се уточнява какви са докараните части, но агенция Йонхап съобщи, че са разположени шест установки за изстрелване на ракети, няколко ракети и най-малкото един радар, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Вашингтон и Сеул обявиха на 7 март, че заради заплахата от изстрелване на ракети от КНДР започва разполагане на системата THAAD. Китай обаче заяви, че това няма да може да спре Севера, а ще влоши баланса на сигурността в района. Русия също е против разполагането на ракетния комплекс.

Целта на противоракетния щит THAAD е да прехваща и унищожава севернокорейските балистични ракети с малък и среден обсег в последната фаза на полета им.

Тази вечер държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, министърът на отбраната Джеймс Матис, директорът на Националното разузнаване Дан Коутс и генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете, ще информират всички членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ за ситуацията в Северна Корея, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на висш сътрудник на Белия дом.

По-рано бе съобщено, че и пълният състав на Сената ще бъде информиран на закрито заседание за обстановката около Северна Корея, припомня ТАСС.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30Любимите ми български въпроси. Бай *** дето все иска анархия . Обаче мрази политиците и мутрите си, защото правят каквото искат. Объркания българин никога, не може да вземе правилна страна. Защото няма морал.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Русия или Китай да спасяват някакъв психопат?" - че нито Русия, нито Китай искат ядрена Северна Кореа, тва е ясно. Ама перспективата американски и южнокорейски войски да се настанят на китайската граница, вече с ПРО, едва ли е вдъхновение за Китай :)
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От 10 години се молят на деблия, но той прави ядрени опити"Ами защо международната общност "забравя" да се помоли на Сащ? Защото Сащ са великите и могат да си нарушават мжднародните норми колкото си искат. И го правят непрекъснато. Дори когато излъгаха за хим. оръжие на Ирак пак межд. общност дума не каза. Сащ избиха 1 милион иракчани, но хим. оръжие не се намери.
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай обаче заяви, че това няма да може да спре Севера, а ще влоши баланса на сигурността в района. Русия също е против разполагането на ракетния комплекс.Има си хас ми много ясно че Русия и Китай ще са против. Това означава че и те няма да могат да се дръвчат на САЩ. Като не искаха ПРО защо не си обуздаха съюзника КНДР и не му отнеха ядреното оръжие?
22
9
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Какви и чии точно закони нарушава Ким?Кой ги е създал и защо трябва да ги признава?От къде на къде някой,който се въоръжил многократно повече от необходимото за негова защита,ще забранява това на другите?Колкото по-бързо разберете,че има и друг тип политическо поведение освен стойка партер пред САЩ,толкова по-добре!
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Скоро ще ви слушаме как ще оплаквате горкия ким. Както оплакохте любимците си кадафи и садам . Жалки ***. Само във вашите сънища някой се страхува от диктатори.
20
2
 
4
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Тия ще направят беля! Добр е по-тихо да решат проблема.
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирия, севрнакорея, венецуела, а после и иран и накрая империята на злото.Всичко по реда си чебу.рашки, не бързайте!
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нарочно. Международната общност вече 10 години едва ли не се моли на тоя дебел Гунчо да спре ядрените опити. До тук прави каквото си иска? Кое е нарочното на САЩ? Ти в друг свят ли живееш или си платен фантазьор? Ким нарушава всички международени закони и явно никой няма портокали освен САЩ!
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения начин СК да нападне някого е ако тя самата бъде нападната. Мръсния номер на Сащ е, че някой ще ги напада. Изстреляха 59 ракети по Сирия понеже излъгаха, за химическото оръжие. Сега какво ще излъжат, за да оправдаят агресията си? Сигурно, че защитават "демокрацията"
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм.Американците нарочно ескалират напрежението (което не е трудно, при ненормалника фетким) за да имат повод да инсталират THAAD, а също и AEGIS. ...което според мен е супер. :)))Ако пък дебелото корейче им даде и повод, да ги изпробват в реални условия, преди истинската цел - още по-супер!Вийте мур.зилки!
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТрепереТе скоро и ядрени глави ще занесат на ЮК. Тогава вече ще гледаме пушено свинско с ориз.
14
9
 
20
 
! Отговори
xax преди 6 години
Комитата са малко назад с материала. Отдавна Китай е доста по-близък със САЩ, отколкото с Русия. Китай и Русия са естествени врагове и се конкурират за едни и същи човешки и природни ресурси. Китай дължат излизането си от дупката изцяло на САЩ. Това вашето се нарича отричане на реалността и в даден момент може да избие в психоза.
13
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичайния краварофашагски номер - вдига се медийна гюрултия срещу някоя държава,обявява се за световен агресор и поради тази "причина",до не я се инсталира военна америуканска база.Нали така инсталираха ПРО в европейските жертвеници,разположени край Русия!Ами,ако Русия и КНДР,тихо и кротко са инсталирали съответни противоракетни системи в КНДР и готвят един дебел на краварските терористи?!
12
14
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Ким е психопат само в болните евроатлантически мозъци. Той готов на всичко за да защити родината сии заради това е психопат.
11
5
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Не е ли рано за дрогиране?.
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам много Китайци . Те са търпеливи но ако им писне , долара ще се превърне в тоалетна хартия.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези ракети не са предназначени да пазят Сеул, а да пазят САЩ.
8
8
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Пий си хапчетата, че явно не ти е добре. За какво им е на Русия или Китай да спасяват някакъв психопат? Те са си подсигурени с ядрен арсенал и вече не са им нужни буферни марионетки, както по време на студената война. Нито САЩ ще нападне тях, нито те ще нападнат САЩ, защото просто няма как да се спечели такава война.
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям страх от тази Северна Корея