Високата скорост - масовият убиец на пътя

Това е причината за една трета от загиналите в катастрофа
5 май 2017 20:41, Петя Славова
19
Високата скорост - масовият убиец на пътя
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Високата скорост е причина за смъртта на най-малко един от трима загинали при пътни катастрофи по света, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в доклад, публикуван преди Световната седмица за пътна безопасност, предаде Франс прес.

Няма никаква промяна в тази тенденция през последните години, каза за АФП говорителката на СЗО Лора Сминки.

Докладът, публикуван във връзка с четвъртата Световна седмица на ООН за пътна безопасност (от 8 до 14 май), поставя началото на кампанията "Намалете скоростта - спасете живот".

Предвидени са стотици прояви за повишаване на осведомеността - главно около училищата в Южна Африка, Бразилия и Китай, и най-вече в страни с ниски и средни доходи, където пътните катастрофи с фатален изход са най-много.

"Скоростта е в центъра на световния проблем с пътните катастрофи", посочи в комюнике генералният директор на СЗО Маргарет Чан, цитирана от БТА.

Ако страните се заемат единствено с този основен риск, скоро ще установят ползите от по-сигурните пътища, било то като по-малко загинали или като траен положителен ефект за здравето от ходенето пеша или карането на велосипед, добави тя.

По изчисления на СЗО намаляването на скоростта със средно 5 процента би довело до намаляване на пътните катастрофи с фатален изход с 30 процента.

Като цяло е установено, че почти всеки втори водач превишава разрешената скорост, посочва докладът.
Друг проблем е, че едва 47 страни в света спазват добрите практики при една от най-важните мерки за управление на скоростта - ограничаването на позволената скорост в населените места до 50 км/ч и предоставяне на местните власти право да намаляват допълнително този лимит, главно около училищата.

СЗО препоръчва да се изграждат съоръжения, налагащи забавяне на движението, като кръгови кръстовища или т.нар. легнали полицаи, да се налага спазване на ограниченията за скоростта с помощта на ръчни или автоматични средства за контрол или чрез оборудване на новите автомобили с интелигентни устройства за адаптиране на скоростта и автономно аварийно спиране.

Около 1,25 милиона души умират годишно при пътни катастрофи по света - брой, който се запазва относително стабилен от 2007 г. насам. Според СЗО сред страните, постигнали най-значителен успех за намаляване на броя на загиналите и ранените по пътищата в последните години, са Холандия, Великобритания и Швеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Sss преди 6 години
Не високата,а НЕСЪОБРАЗЕНАТА скорост причинява 90% от всички ПТП с жертви... помислете над това, не е решението в големите глоби, хората с пари и бързи коли пак ще си карат по същия начин
12
0
 
2
 
! Отговори
Психопатът преди 6 години
... с холограмите пак се появи. Моля, санитарите да му спрат телевизията и да му удвоят дозата.
11
0
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Германия е напредва в статистиката, защото участаците без ограничение на магистралите се топят като полярен лед и точно тя дава пример, че скоростта убива. Ако навсякъде имаха нормално ограничение от рода на 130 магистрала и 80 извънградско, не 6000 на година ами 50 човека на загинали щеше да има. Редовно се чува по новините, как някой се е врязал в края на задръстване с над 200 км и са загинали 4-5 човека...
10
0
 
3
 
! Отговори
продължение Швейцари преди 6 години
Ограниченията:120 Магистрала80 извънградскоСтрахотна инфраструктура, нов автопарк, изключително строги технически прегледи, висок морал за каране на изправни и изрядни коли. И въпреки всичко такива ограничения.Ако Боко беше на власт тука 250 магистрала и 150 извънградско гаранция давам...
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Швейцария защо не я споменават? Преди 5 години, парламента прие серия от закони в пакет на име "via sicura". Мярка последвана от редица тежки произшествия включващи млади балкански субекти в бързи коли. От тогава глобите са зверски, вземат се книжки за дребни провинения, конфискуват се коли и ефективни присъди. Резултатът: - почти наполовина загинали за 2016 сравнение с 2012 (339 на 216)- наполовина ранени- нито един случай с убит от бесен "състезател".Абсолютен пример, шапка свалям.
8
0
 
2
 
! Отговори
С колко преди 6 години
карат по магистралите в хамеричко? 65-70мили/ч?Имаш ли смелост да караш там със 140, при ограничение 110 кмч?Тук ядем доматите с коловете...
7
1
 
5
 
! Отговори
Скорост преди 6 години
М да ама не!Не високата скорост а деградиралия селяния е убиеца. И в САЩ карат бързо, но магистралите са с 6 платна в едната посока (маями например). А у нас хем купени книжки, хем разбити улици/магистрали, хем всеки втори е пилот от Формула 1 с 10г автомобил. Селския манталитет че трябва да се покажеш на някой, или докажеш пак на някой е истинския проблем.
6
0
 
7
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
Масовият убиец на пътя са некадърниците със купени СУМПС.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не подценявайте и другият заподозрян-турският тир.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По 2/3 от аутобана в Германия няма ограничение на скоростта и тамошната статистика опровергава напълно тезата за високата скорост.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да намалеят катастрофите не трябва да се раздават книжки на су.льо и пу.льо! По времето на тато имаше психо тестове изпробване на реакциите и най важното не се даваха книжки след 15 дневен курс а курса беше 3 месеца или 90 дни.Имаше полигони. И тогава ставаха катастрофи но само със смачкани ламарини без жертви. Не че ладите неможеха да вървят напротив те бяха бързооборотни машини и 150 км ги вдигаха без затруднения. Но тогава живееше друг народ с друго разбиране за живота всеки пазеше другите
2
1
 
19
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 6 години
Истинските виновници на "войната по пътищата" и техните жертви са:1. Отвратителното качество на пътната инфраструктура в територия БГ.2. Отвратителното качество на пътната инфраструктура в територия БГ.3. Отвратителното качество на пътната инфраструктура в територия БГ.4. Отвратително ниското качество на ГТП.5. Отвратително ниското ниво на култура на водачите на МПС.6. Неработещ и котумпиран КАТ.7. Глоби с давност! Безумие!!!!!!!!!!!!!
1
5
 
10
 
! Отговори
21397 преди 6 години
Превишената скорост е една от причините за смъртни случаи на пътя, но по-важната и грижливо скривана са тесничките пътни артерии в нашата страна, които преодбладаващо са си обикновени алеи. Другият премълчаван фактор са компютърните игри, които формират неправлини нагласи и пагубни рефлекси. За съжалениее изход не виждам.