Турция иска зона за свободна търговия със страни от Залива

17 млрд. долара годишно е стокообменът между тях в момента
Обновена: 8 май 2017 18:47 | 8 май 2017 16:48, Анисия Иванова
180
Турция иска зона за свободна търговия със страни от Залива
Снимка: БТА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Анкара се стреми да укрепи икономическите и военните си отношения с петролните монархии от Залива, посочвайки като пример проект за зона за свободна търговия.

В интервю, публикувано от кувейтската информационна агенция КУНА, Ердоган, който утре планира да направи еднодневно официално посещение в Кувейт, допълва, че страната му е установила "стратегически диалог на високо равнище" с шестте членки на Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), предаде АФП.

Този Съвет обединява Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Оман и Катар. В момента се водят преговори по споразумение за изграждане на зона за свободна търговия, подчертава Ердоган. Търговският стокообмен между Турция и ССЗ в момента е близо 17 милиарда долара годишно или 15,5 милиарда евро в сравнение с 1,7 милиарда долара или 1,5 милиарда евро през 1999 година.

По време на визитата Ердоган и емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах се очакват да дадат начало на дейностите по разширяването на летището в Кувейт. Този проект е на стойност 4,3 милиарда долара или 3,9 милиарда евро и се изпълнява от турската компания Лимак холдинг (Limak Holding).

След изпълнението на проекта, който е най-големият, печелен от турска компания в Кувейт, капацитетът на летището трябва да се утрои до 25 милиона пътници, пише БТА.

В момента шест турски фирми работят по 30 проекта в Кувейт на обща стойност 6,5 милиарда долара, посочи Ердоган.
Над 280 кувейтски компании присъстват в Турция, където кувейтските инвестиции възлизат на 1,7 милиарда долара от 2002 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тука е Европейския Съюз, където Турция НЕМА да бъде приета."Европеецо Ганка:-)Турция защо пък си мислиш, че вече иска да се приеме при Разпадащия ви съюз...Та ти кат си приет да не мислиш, че пък си европеец:-):-):-)Точно пък България е слугата на съюза:-):-):-)Това, че си в двореца, не те прави крал:-):-):-):-)Я слез на змята:-):-):-)
44
3
 
1
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Каквито и простотии да пишете тука, все едно турски крак ТУКА нема да стъпи! Тука е ЕВРОПА, част от хелено-римската цивилизация. Тука е Европейския Съюз, където Турция НЕМА да бъде приета. Така че там е пътя за Турция - в Близкия Изток. Драги наши съграждани с турско самосъзнание, време е да приемете горните факти и ако не ви харесва емигрирайте.
43
2
 
11
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Ердоган си знае работата! Гледа интереса на държавата и народа! А НЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ТОЯ И ОНЯ!!! Браво! :-)
42
16
 
6
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 6 години
САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ :))))))НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО :)))))))
41
2
 
13
 
! Отговори
Социопат преди 6 години
Турските инвестиции в Русия са 50 милярда $ ,само луд бяга от пари и бизнес...
40
0
 
11
 
! Отговори
Анти Атом преди 6 години
До БългаринаВ Сърбия има 3 пъти повече Турски инвестиции от в България,в Румъния 6 пъти...
39
11
 
2
 
! Отговори
Бай преди 6 години
А така. Слушайте ха ха ха. Натам трябва да отивате - към исляма. Европа не ви иска. А оградата към Турция ако ще да мра от глад, няма да я прескачам. Независимо дали ми разрешават или не. Навремето българи са се изселвали по разни причини от сегашната "европейска" част на Турция. Ако трябва пак ще го направим.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НадаренКакто се периш, скоро ще се прибереш с изтънено гласче!
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т
36
7
 
2
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
До ХА ХА ХА ХААААААА....ВОЕННИ МЕТАЛНИ ДРЕХИ....------------------------------------------ХАХАХА ХАХАХАХХА ХАХАХАХАХ ХАХАХАХА ХАХАХАХХ АХАХАХ АХАХ ХАХАХАХАХХА ХАХ ХАХ АХ ХАХ АХ АХ ХА ХАХ ХА ХАХ АХ ХА ХАХ АХ ХА ХАХ АХ ХА ХАХ АХ ХА ХАХ АХАХХАХАХАХА ХАХХ АХХАХАХ АХХАХАХА АХАХХААХ ХАХ ХАХАХАХХ ХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХ ХАХАХАХАХАХ АХАХХАХАХАХ ААХХАХАХАХАХАХ АХАХАХХАХА ХАХАХА ХАХАХАХХА ХАХАХАХАХ ХАХАХАХА ХАХАХАХХ АХАХАХ АХАХ ХАХАХАХАХХА ХАХ ХАХ АХ ХАХ АХ АХ ХА ХАХ ХА ХАХ АХ ХА ХАХ АХ ХА ХАХ АХ ХА
35
11
 
1
 
! Отговори
zzp nl преди 6 години
До ХА ХА ХА ХААААААА-BREY,BREY OTKIDE U IMAMA TOLKOVA AKIL,DA KAJES BROYENITSI I IBRTISI DA PROIZVEJDAT RAZBIRAM NA TIYA PRAZNI LOKUMCIYSKI PRIKAZKI MOGAT DA POVARVAT SAMO KOMURCIYI I MAKORONCIYI.
34
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, Ердогане,къде бягаш към арабите. Тъкмо ти се бехме наточили тук едни патриоти.Дето Путин ни плаща.
33
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайските ментета станаха по-евтини и по-качествени от турските ментета за европееца, затова се напъва толкова този на снимката. Турската икономика буксува, "нацистите" изтеглят инвестициите си.
32
1
 
17
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
Ердоганя пък и Путин показват нагледно че света не свършва с ЕС., както ни го набиват в главите. ЕС с бюрокращината си сам се капсулира, то мита акцизи и кво ли не.
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанките ще вкарат всичко що мърда България в казармата.Нападаме Турция.Превземаме Истанбул.Връща ме си Македония.България на много морета!
30
22
 
14
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Фесовете да правят каквото искат, мен ме интересува да се забрани допускането на турски бизнесв България, особено в смесените райони. Масово на българите плащат по малко те емигрират и населението се подменя, после следва сепаратизъм. В софия купиха две болници, предстои летището, небостъргачите в младост и т.н. Референдум за забрана на турския бизнес в България. В япония няма китайски бизнес и това е държавна политика.защото ги чака същото като нас тук с турския
29
10
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До ХА ХА ХА ХАААААААНали знаеш че Ролс Ройс е собственост на БМВ и е по скоро Немски.Ердоганчо да внимава как се държи със Меркел ако това което казваш е вярно да не остане само написано от теб.Иначе им желая успех на начинанието.
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще кандидатстват за Африканския съюз.
27
18
 
12
 
! Отговори
МНОГО ГОТИНО преди 6 години
Турция иска зона за свободна търговия със страни от ЗаливаАМИ ЩЕ ИСКА ,ИЗПЪРДЯ СИ КЪСМЕТА С ЕС И СЕГА Е НАТЯСНО ! НО НАЙ-ПОСЛЕ ТУРЦИЯ СИ НАМЕРИ МЯСТОТО В КОЕТО ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ ,ПРИ АРАБИТЕ ! ДАНО И ТАМ ДА ОСТАНЕ И ДА НЕ СЕ СТРЕМИ КЪМ ЕВРОПА ,А ТУРЦИТЕ ДА ЕМИГРИРАТ ТАМ ,А НЕ В ЕВРОПА ! ИНШАЛЛАХ ОЙЛЕ ОЛАДЖАК !
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едните само говорят , другите само работят