Турция иска зона за свободна търговия със страни от Залива

17 млрд. долара годишно е стокообменът между тях в момента
Обновена: 8 май 2017 18:47 | 8 май 2017 16:48, Анисия Иванова
180
Турция иска зона за свободна търговия със страни от Залива
Снимка: БТА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Анкара се стреми да укрепи икономическите и военните си отношения с петролните монархии от Залива, посочвайки като пример проект за зона за свободна търговия.

В интервю, публикувано от кувейтската информационна агенция КУНА, Ердоган, който утре планира да направи еднодневно официално посещение в Кувейт, допълва, че страната му е установила "стратегически диалог на високо равнище" с шестте членки на Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), предаде АФП.

Този Съвет обединява Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Оман и Катар. В момента се водят преговори по споразумение за изграждане на зона за свободна търговия, подчертава Ердоган. Търговският стокообмен между Турция и ССЗ в момента е близо 17 милиарда долара годишно или 15,5 милиарда евро в сравнение с 1,7 милиарда долара или 1,5 милиарда евро през 1999 година.

По време на визитата Ердоган и емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах се очакват да дадат начало на дейностите по разширяването на летището в Кувейт. Този проект е на стойност 4,3 милиарда долара или 3,9 милиарда евро и се изпълнява от турската компания Лимак холдинг (Limak Holding).

След изпълнението на проекта, който е най-големият, печелен от турска компания в Кувейт, капацитетът на летището трябва да се утрои до 25 милиона пътници, пише БТА.

В момента шест турски фирми работят по 30 проекта в Кувейт на обща стойност 6,5 милиарда долара, посочи Ердоган.
Над 280 кувейтски компании присъстват в Турция, където кувейтските инвестиции възлизат на 1,7 милиарда долара от 2002 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ни пази, ама от ОП.Че както е тръгнало, ще ни е за последно.
24
1
 
11
 
! Отговори
Бог да ни е на помощ преди 6 години
Хитър е. Готви се да го на***а на Европа, при това здраво. Изглежда очаква дори преразглеждане на търговските споразумяния между ЕС и Турция (това е единствения коз на ЕС срещу Ердоган, единствения!). Затова си постила чергата от рано... Дано не съм прав. Бог да ни е на помощ.
23
1
 
14
 
! Отговори
BG преди 6 години
Пак започнахме да завиждаме.
22
1
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Видяхме и временното правителство...:-):-):-)Пари за био отпуснати от ЕС ама не останало...:-):-):-)Бойко поне ги даваше:-):-):-)
21
4
 
2
 
! Отговори
Приморски преди 6 години
до 20 анонимен! Зачи си комунист, който му харесва изолирания живот като в Русия или севрна Корея?
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ТАЗИ НОВИНА Е ЗА ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА СЛАБОУМНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ТУРЦИЯ"Да...:-) цяла Турция следи новините на днес бгПо скоро Ердоган като тръгне да прави проекти...ги прави не за отклоняване, а за това, че ги е "обещал"...знаем, че ви е непознато, понеже там обещават...ама после нaнай...
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За младите ще кажа че по времето на ТАТО за целият арабски свят изнасяхме животни. За Япония изнасяхме мото и елктрокари. Но тези пазари вече ги завладяха други понеже нашите селянжъри ги изпуснаха поради демони-крацията и слободата. Унищожиха всичко което докарваше милиарди долари в хазната. А сега живееме на вересия. Външният дълг на бг надмина 40 милиарда евро. Лошото е че една тиква от банкя продължава да ни заробва със заеми. А едни "Умници" продължават да гласуват за същата тази Тиква.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** искали Босфора и Мраморно море :-):-):-):-)***, хайде в Приморско, Албена и Балчик...всичките кръчми бачкат за нас...
17
0
 
4
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
До АнонименЩе има бетон, голи з.дници , алкохол и т.потия. слънчев бряг ряпа да яде! Дайте ни гръцкото море и ни гледайте сеира---------------е ама на приказки сте много силни. Наш'те бизнесмени из сл. бряг не са толкова умни да ги измислят тоз бардак. Това тук вече го има по гръцкото море, а тук е копирано. Както се казва "гърците са го измислили".
16
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЗИ НОВИНА Е ЗА ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА СЛАБОУМНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ТУРЦИЯ И МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ ДОКАТО ТУРЦИТЕ ГИ ТРЕПАТ И ВКАРВАТ ПО ЗАТВОРИТЕ ЧЕ СА ГЮЛЕНИСТИ!
15
13
 
2
 
! Отговори
Надарен преди 6 години
Миналото лято ходих на секс туризъм в Гърция и Турция,където спечелих над 20 000 долара от доволни гъркини и туркини. Тази година ще си пробвам късмета в Сърбия и Русия но ако не потръгне,пак ще свърна към Гърция и Турция- там пътеките ми са вече утъпкани.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А България си иска излаза на Мраморно море и на Босфора."Та те кога са били на България...но щом викаш заповядай...да им се насладиш на "гледката" :-):-):-)
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За чий е тази нищо не означаваща и неинтересна за България информация публикувана тук?!"То и аз да бях на ваше място и на мен щеше да ми е безинтересна...това са големи проекти...и пари!!!
12
2
 
20
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
ами и ние да имахме капацитета да изпълним големи проекти и ние щяхме да смучем милиони от там а не да викаме от запада да ни построят всеки средно голям по размер появяващ се от време на време проект като Дунав мост 2 ние един тунел под шипка не можем да реализираме сега ще гледаме комшиите завистливо как пълнят тяхната хазна тарикатски
11
17
 
12
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Турция може да иска каквото си иска. Въпроса е ,дали хитрите араби ще му се вържат. Нали му затвориха вратата на Ердоганя към свободния европейски пазар, сега се опитва да окачи нещо от близките си по религия.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооо не само Мраморно море и Босфора, искаме си гръцкото море. Ама ако ни го дадат....не виждам как с какво и кои ще го оставят синьо, спокойно и чисто. Ще има бетон, голи з.дници , алкохол и т.потия. слънчев бряг ряпа да яде! Дайте ни гръцкото море и ни гледайте сеира
9
8
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Да бе да разрушите и там.
8
6
 
9
 
! Отговори
българина преди 6 години
Явно главната цел е ес да граничи с персийския залив. Интересното е че фе со вете не говорят за политическо обединение а само за икономическо сътрудничество. За разлика от швайнската *** ЕС,съкратено от Европейска Свинщина. В света няма 2 държави с общ парламент не 28, пълна комунистическа идиотщина
7
18
 
13
 
! Отговори
д преди 6 години
Турция е същата като Русия.Все си мечтаят за някакви стари империи и мостове ....... Е няма ги .Но виж ,че могат да направят ТСВ за глупости ,да могат.Но ни СССР ще го има пак ,ни Осм империя.
6
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А България си иска излаза на Мраморно море и на Босфора.