От Брюксел: Протекционизмът ви обрича на бедност

Образование, търговия и прогресивни данъци е рецептата на ЕК
10 май 2017 17:15,
43
От Брюксел: Протекционизмът ви обрича на бедност
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви днес амбиция ЕС да пренапише световните икономически и социални правила в своя полза, така че и обикновените граждани да почувстват ползите от глобализацията.

"Европа трябва да пренапише световните правила, така че свободната търговия да се превърне в справедлива търговия, а глобализацията — в устойчив процес, работещ за всички европейци", заяви първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс при представянето на нова визия за отношението на Европа към останалия свят днес в Брюксел.

Според него неразбирането на последствията от четвъртата индустриална революция е една от причините за разцвета на национализма и изолационизма и за засилената конфронтация по света.

За разлика от антиглобализма, изповядван основно от леви партии, Еврокомисията смята, че глобализацията е избавила от бедност милиони и е позволила бедни държави да догонят по-богатите. Отчита се обаче, че тя е причината за затварянето и изнасянето на много производства от континента и за оставащата висока безработица.

Ако Европа успее да поеме юздите на глобализацията, ще й остане време да се съсредоточи върху образованието, което според Брюксел финансово трябва да е най-големият приоритет на всяка държава-членка, която иска да даде шанс на своите граждани да устояват в променящия се свят.

Еврокомисията смята, че протекционизмът ще задълбочи разделението на бедни и богати в ЕС и затова предлага да се насърчават търговията и отварянето на икономиките към света.

Икономическият зам.-шеф на Европейската комисия Юрки Катайнен коментира критично предложението на новоизбрания френски президент Емануел Макрон "Купете европейското", което цели да накара потребителите да предпочитат европейските стоки пред вносните.

"Не знаем какво точно ще предложи Макрон, но ако идеята е квоти, с които публичните власти да трябва да купуват европейски стоки и услуги, независимо от качеството или цената им, това не се вписва в европейските принципи за обществените поръчки, които защитават интереса на данъкоплатците", заяви Катайнен.

Според Брюксел глобализацията може да носи ползи, ако е правилно управлявана. Тя даже можело да се моделира според интереси и ценности.

Еврокомисията смята, че солидни социални политики, модерно и достъпно образование, прогресивни данъци и инвестирането в иновации ще намалят неравенствата в Европа и ще я направят по-влиятелна в света. Косвено документът показва, че Брюксел няма намерение да премахва кохезионните фондове, а да ги модернизира и да ги насочи към най-уязвимите региони.

В международен план, според Комисията, ЕС трябва да се договори с най-големите икономики в Г-20 за еднакви условия за конкуренция, давайки отпор на вредни и нелоялни практики като укриването на данъци, държавните субсидии и социалния дъмпинг, както и за многостранен инвестиционен съд срещу държави или компании, използващи нелоялни практики. Според Катайнен съгласие в Г-20 ще наложи и в ЕС тези правила, срещу които част от държавите членки сега се съпротивляват.

Документът за глобализация е втора разработка върху предложените от Юнкер на 1 март 5 сценария за бъдещето на Европа след напускането на Великобритания. Еврокомисията вече изложи вижданията си за функционирането на трудовите пазари и социална политика, които включват общи минимални стандарти за закрила на работещите.

Визията за глобализацията ще се обсъди в страните членки и в Европарламента, а Юнкер ще обяви окончателните си инициативи по нея в годишната си реч "За състоянието на Съюза" през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
25
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Интересно как най богатите швейцария монако и норвегия изобщо не са в час с глобализма, но пък са най богати... Ай дърти *** и на вас ше ви дойде времето на бесилката
11
3
 
18
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Тя и предната билшевишка революция беше без допитване, а една група наложи на всички личното си мнение но изкара 50г. Тия *** вци нека да направят референдуми първо в европа пък после по света,с въпрос, искате ли глобализацията да продължи и вашата държава да се управлява от фирми глобалисти или от самите вас! Каквото се реши това ще е
10
6
 
12
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Протекционизмът би бил много хубаво нещо, ако у петрич растяха банани и у ловеч произвеждаха аУУдита...
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия по пропаганда на тая глобализация,надминаха и СССР...:-) :-) :-)
8
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
xaide da ne psuvam ,tiq deto ni izpolzvat 6te ni u4at na akal
7
3
 
17
 
! Отговори
?! преди 6 години
И как така десните искат прогресивно облагане, а у нас десните заклеймиха това искане на левите ?!?И как така, същите тези Европейски десни, подкрепят нашите десни, след като имат противоположни виждания за развитие ?!?
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въртят, сучат, искат да направят Европа американска колония, с нов договор за търговия. На тези оттрепки, не бива да се вярва!
5
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно е, най-отворените държави дават повече благосъстояние и права на гражданите си - справка Швеция и останалите скандинавци, независимо дали са в ЕС или извън
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фалшива новинаАнтиглобалисти са хора, които са против глобализациятаГлобалисти са хора, които смятат, че глобализацията е полезна.Така че фалшивата новина сте вие
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стар бардак със стари ***.
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да се опитват юнкер и компания да съчинят само и само да са на власт, няма да им помогне. Прекалено са затънали във фекалии
1
6
 
36
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Тия от ЕК са пълни ***. Западните държави се развиваха много по добре преди ЕС. Сега карат на инерция, но тя ще свърши и тогава такъв шамар ще получат