Решено - предсрочни избори в Австрия на 15 октомври

Отваря ли се път към властта за крайнодясната Австрийска партия на свободата?
2
Решено - предсрочни избори в Австрия на 15 октомври
Снимка: Reuters

Предсрочни парламентарни избори ще бъдат произведени в Австрия на 15 октомври. Решението бе взето днес от лидерите на основните политически сили на среща под председателството на канцлера Кристиан Керн, председател на Австрийската социалдемократическа партия, предадоха осведомителните агенции.

Това стана след като по-малкият партньор в управляващата коалиция, десноцентристката Австрийска народна партия (АНП), се обяви за предсрочни избори. В неделя тя избра своя нов лидер - настоящия министър на външните работи Себастиан Курц.

Канцлерът Керн предупреди, че развалянето на правителствената коалиция ще отвори път към властта за крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС).

Застанал пред сградата на парламента във Виена, днес Керн изрази надежда, че по-малките парламентарни партии ще осигуряват ad hoc мнозинство за прокарването на закони, защото той не може де разчита вече на подкрепата на АНП.

Канцлерът добави, че Националният съвет в сегашния състав ще работи до средата на лятото, след което ще започне предизборната кампания.

Лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе има сериозни шансове да стане канцлер след изборите, тъй като според проучванията на общественото мнение неговата партия има голяма преднина пред конкурентите си.

Редовните избори за федерален парламент на Австрия трябваше да се състоят в края на 2018 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Австрияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари