Северна Корея - свързана с глобалната кибератака?

Нужни са обаче повече изследвания на по-стари версии на WannaCry
16 май 2017 10:30, Елка Василева
38
Северна Корея - свързана с глобалната кибератака?
Снимка: Reuters

Експерти от сферата на киберсигурността заявиха, че са открили потенциална връзка между Северна Корея и глобалната кибератака, която от петък насам засегна десетки хиляди организации в цял свят, предаде Франс прес.

Неел Мехта - инженерът от Google, качи онлайн кодове, показващи известни сходства между вируса WannaCry, който зарази 300 000 компютри в 150 страни, и друга серия пиратски атаки, приписвани на Пхенян.

Други експерти бързо заключиха, че тези улики, макар да не са напълно категорични, доказват, че Северна Корея може да е замислила тази кибератака.

Още по темата

Засега са необходими повече изследвания на по-стари версии на WannaCry, отбеляза фирмата за киберсигурност "Лаборатория Касперски". Смятаме, че това може да даде ключа към някои загадки около тази атака. Едно нещо е сигурно: откритието на Неел Мехта е най-значимата улика досега за произхода на Wannacry, допълва "Касперски".

Според фирмата приликите в кодовете сочат към групата киберпирати "Лазарус", за която се смята, че стои зад атаката срещу филмовата компания "Сони пикчърз" от 2014 г. Навремето мнозина експерти приписаха този удар на севернокорейски хакери, които отмъщавали за филм на "Сони", осмиващ лидера на КНДР Ким Чен Ун. Групата е заподозряна и за атаки срещу централната банка на Бангладеш и други институции от международната финансова система.

Мащабът на операциите на "Лазарус" е шокиращ, продължават от "Касперски". "Тази група е много активна от 2011 г. "Лазарус" е фабрика за вируси, която произвежда нови и нови модели чрез множество независими доставчици", посочват експертите.

"Интезер Лабс", израелска фирма за киберсигурност, също смята, че Северна Корея е замесена. Нейният изпълнителен директор Итай Тевет написа в Тwitter, че потвърждава авторството на Северна Корея на вируса WannaCry и то не само заради работата на "Лазарус", и обеща скоро да предостави повече информация.

Специалисти предупредиха за опасност безпрецедентната кибератака, която изглежда вече е овладяна, да се повтори, посочва АФП.

Програмата, използвана от пиратите, вече "се разпознава от средствата за киберсигурност", заяви Мишел ван ден Берге, генерален директор на "Оранж сибердефанс", филиал за информационна сигурност на френската групировка "Оранж". Но "идва втора вълна с варианти на вируса - мнозина ще използват източника, за да произвеждат варианти", предупреди той пред АФП.

Според него е още рано да се съди колко са пострадалите и данните на Европол от неделя за 200 000 потребители - жертви на атаката, може да нараснат още.

"Ситуацията в Европа изглежда стабилна", заяви вчера за АФП говорител на Европол. По думите му много специалисти по сигурността в интернет явно са си свършили работата добре през уикенда и са задействали софтуер за сигурност.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там нали умират от глад? Какви са тези всемогъщи хакери, които имат?
32
1
 
12
 
! Отговори
Отдалече преди 6 години
Отдалече си личи че пак са хахомериканците от Вашингтон.
31
7
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Абе вие луди ли сте.В Северна Корея се броят на пръсти хората които имат достъп до интернет.Нито имат необходимите познания,нито човешки капацитети да направят подобна атака.Всички знам че Хакерите са Руснаци откраднали кодовете на Американската Национална Сигурност!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха ха б.ахти и глупостите, браво днес големи сте в торилници майкооооо
29
2
 
7
 
! Отговори
ivan преди 6 години
До BurzumВ паузите между варенето на кората изстрелват ракети достигащи до САЩ. А пък американските самолетоносачи аха да запалят и опа се развалиха.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама как може, я веднага САЩ на война със с.корея , ако това нне е повод да утрепеш млн.души пак си наа !
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumBurzum, тези които рушат не са гении. Гениите са тези които създават. Но като ти гледам акъла и от какво се възхищаваш ти самият едва ли си от тези които създават.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Корея - свързана с глобалната кибератака?..дааа, ето един хубав повод за "демократизиране" ким-чо...а това, че койните се сринаха след атаката, е малка подробност, при положение, че латкойна за месец скочи от 3.5 евро на 25 евро и беше време да се затвори позицията е също мааалка , дребна подробност в пейзажа.
25
1
 
20
 
! Отговори
А стига бе!!! преди 6 години
Ха-ха хаааа...Снощи по радиото ИТ експерт анализираше вируса и на въпроса към него има ли политическа нотка в атаката и има ли държавна намеса в разпространението, след като основно Русия е засегната и т.н. и т.н. той иронично каза, че очаква накрая Северна Корея да се окаже виновна!Е не е истина! В к'ъв сят живеем!
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ****Ми поне като не сте спрете да пишете простотии!
23
1
 
4
 
! Отговори
**** преди 6 години
До анонимен-20:Е всички не можем да сме като тебе IT специалист.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешно е как хората тук си мислят, че могат да хванат вирус ей така от въздуха :))
21
2
 
15
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Не вярвам да са Северна Корея. Те нямаше да си правят труда да искат пари. Просто щяха да изтрият всичките данни и да объркат всичко. Да сеят разруха и хаос. Това са банда пубери получили информация от пубер бивш служител на NSA. Решили да изкарат бързи парички. В крайна сметка номера им не мина особено и ще ги хванат сигурен съм..
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusЗащо толкова държите да пишете глупости нямам никаква идея.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ****Не знаех че ти трябва мощен компютър да напишеш вирус... барем имахте поне малка идея от материята преди да пишете глупости всичките.
18
5
 
10
 
! Отговори
**** преди 6 години
Бре той нашият правец вършел чудеса в СК,а ние да не знаем,я какви ги свърши,те щот СК е изостанала,и само правеца познават,и с него си работят.
17
3
 
25
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Пълни глупости, M$ са оставили вратичка в ОС за да може ФБР, ЦРУ и подобните им да слухтят. Това, че някой се е усетил и е използвал вратичката е друг въпрос, но проблема е в това, че е оставена нарочно.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ami ako sa nabedeni..Vsushtnost tova ne e povod za ataka,a za nastroika.
15
4
 
14
 
! Отговори
независим преди 6 години
До АнонименТо в пълна сила важи и за вас русофобчетата цитирам отчасти:"Целия им живот се върти около това да мразят чибурашките.Ако ги няма, няма да имат никаква идея какво да правят с живота си."Познато, нали :)
14
6
 
23
 
! Отговори
Ко'не преди 6 години
Чакай сега - Северна Корея не бяха ли тези изостаналите дето още орат в вол? Те там компютър виждали ли са? А, сетих се - те вече имат балистични ракети собствена разработка и потенциал за създаване на ядрени бойни глави... А това без компютри не става. Изглежда и добре обучени кадри имат. Като че ли в някой сфери догонват САЩ и Русия.