Майкрософт: Вина за WannaCry има и властта в САЩ

Компютърният вирус може да предизвика нови неприятности днес
15 май 2017 08:37, Златко Желев
46
Майкрософт: Вина за WannaCry има и властта в САЩ
Снимка: Reuters

Властите по света се опитваха през уикенда да заловят виновниците за голямата компютърна атака, която разстрои работата в заводи, болници, магазини и училища, а компанията "Майкрософт" разкритикува американското правителство, че съхранява софтуерни кодове, които могат да бъдат използвани от хакери, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Специалисти по киберсигурност казаха, че разпространението на вируса WannaCry, засегнал над 200 000 компютъра в повече от 150 страни, се е забавило, но това може да е за кратко.

Има страхове, че разпространението на вируса може да предизвика нови неприятности днес, когато хората се върнат на работа.

Според експертите се очакват нови версии на вируса, а размерът и икономическата стойност на вредите от петъчната атака са неясни.

Президентът на "Майкрософт" Брад Смит, изглежда, мълчаливо призна извода, до който вече достигнаха много изследователи - че за атаката е използван инструмент, създаден от американската Агенция за национална сигурност, изтекъл в интернет през април.

Смит също така разпали отдавнашните дебати за това как разузнавателните служби да постигат баланс между желанието си да държат в тайна софтуерните дефекти, за да извършват шпионаж и да водят кибервойна, и споделянето на тези дефекти с технологичните компании с цел да се подобри сигурността на интернет.

"Тази атака е пореден пример за това защо складирането на уязвимости от правителствата е такъв проблем", написа Смит в блогърска публикация.

Според него правителствата по света би трябвало да приемат тази атака като "зов за пробуждане" и да се замислят за "вредите за гражданското население, произтичащи от съхраняването на тези уязвимости и използването на тези разработки".

(БТА)


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари